Wszystko czego sama spróbowałam...

Wpisy z tagiem: suszone śliwki

niedziela, 19 września 2010


Kakaowy biszkopt z kremem budyniowym z kawkami śliwek i oblane czekoladą z ''pijanymi śliwkami''. Coś na wzór pysznego ciasta: Pijane rodzynki. Ciasto jest naprawdę bardzo dobre. Mój Mąż stwierdził, że jest ''MIODZIO''. Polecam.

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej (1/3 szklanki)
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • (2/3 szklanki razem mącznych produktów, oprócz cukru)

Krem budyniowy:

  • 2 budynie jasne (śmietankowy lub waniliowy)
  • 600 ml mleka
  • ½ szklanka cukru (nie cała)
  • 250 g masła

Polewa:

  • 100 g masła
  • 200 g czekolady gorzkiej

Poncz:

  • ¼ szklanka zaparzonej herbaty

Poza tym:

  • 550 – 600 g suszonych miękkich śliwek (używam kalifornijskie)
  • 200 ml wódki

WYKONANIE:

Suszone śliwki pokroić w kostkę i włożyć do litrowego słoika. Zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny.

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao (koniecznie przesiane przez sitko), proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 20 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.

Krem budyniowy:

Ugotować budynie z cukrem, na mleku. Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać po łyżce zimny budyń. Do gotowej masy dodać ½ ilości śliwek (wcześniej zamoczonych w alkoholu) i wymieszać.

Polewa:

W rondelku roztopić masło, dodać kostki czekolady i mieszać aż czekolada się rozpuści. Roztopioną czekoladę lekko ochłodzić, dodać do niej resztę śliwek (nie odcedzałam, śliwki wchłonęły cały alkohol).

Składanie:

Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem, na to krem budyniowy i rozłożyć ostudzoną polewę.

SMACZNEGO.

Jezus jest mym PANEM, moim ZBAWICIELEM,

On przyszedł aby mnie grzeszną ratować, chwała mu niech będzie na wieki.

Był taki dzień w mym życiu,

Że Jezus przy mnie stanął

I zrozumiałam, że On kocha mnie!

Więc z całej mojej duszy,

Ze wszystkich sił i myśli

Chcę kochać Zbawcę

Z dnia na dzień”

niedziela, 27 września 2009

 

Kakaowy biszkopt przełożony kremem z nutelli z dodatkiem nasączonych w alkoholu śliwek. Wszystko to obłożone śmietaną i posypane czekoladą. Ciasto zrobiłam po raz kolejny, tym razem biszkoptu nie przekroiłam i zmieniłam trochę proporcje składników (podane w nawiasach). Zdjęcia zmieniłam. Ciasto wyszło bardzo dobre. Przepis jest z tej strony. Polecam.

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 kopiastych łyżek cukru
  • 4 kopiastych łyżek - 2/3 szklanki mąki pszennej-torowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku 

Krem

  • ½ kg suszonych śliwek, bez pestek (600 g)
  • około ½ szlkanki wódka do namoczenia śliwek (150 ml)
  • 25 dag masła
  • 20 dag Nutelli
  • (2 płaskie łyżeczki kakao)
  • (4 łyżki alkoholu z namoczonych śliwek)

Wierzch:

  • ½ litra śmietany 30% (350 ml)
  • 4 łyżki cukru pudru (2 płaskie łyżki cukru)
  • 2 opakowania "śmietana – fix" (1 opakowanie + 1 płaska łyżeczka)

Poncz:

  • około ½ szklanki - mocna herbata + wódka

 Do dekoracji:

  • 10 dag gorzkiej czekolady 

WYKONANIE:

Suszone śliwki włożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, jak już wchłoną alkohol pokroić je w kostkę.

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao (koniecznie przesiane przez sitko), proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 23 na 38 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.

Krem:

Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać porcjami Nutellę (dodać kakao i alkohol z maceracji śliwek) Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać.

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż, nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Całość posmarować ubitą śmietaną z cukrem pudrem i fixem. Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać na śmietanę. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

Durszlak.pl