Wszystko czego sama spróbowałam...

Muffiny, Babeczki

środa, 07 grudnia 2011

 

Miękkie, pulchne kakaowo – kawowe babeczki z budyniowym kremem o smaku kawy. Bardzo dobre, łatwe w wykonaniu i efektowne. Świeże wszystkie znikły. Polecam.

SKŁADNIKI (na 12 sztuk):

Babeczki:

składniki suche:

  • 1 szklanka (120g) mąki
  • 2/3 szklanki (120g) cukru
  • 1 łyżka (20g) gorzkiego kakaa
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki (nie kopiaste) proszku do pieczenia
  • szczypta soli

składniki mokre:

  • ½ szklanki (100ml) maślanki lub kwaśnego mleka
  • ¼ szklanki (50g) oleju
  • 1 jajko

zaparzona kawa:

  • 1 łyżeczka (20g) kawy
  • 100ml wody
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy

Krem:

  • 250ml mleka
  • 100g masła
  • 1 paczka budyniu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy

WYKONANIE:

Babeczki:

zaparzona kawa: Kawę zalać gorącą wodą. Poczekać aż się dobrze zaparzy, odcedzić przez drobne sitko. Do odcedzonej kawy dodać kawę rozpuszczalną i odstawić do ostygnięcia.

W jednej misce wymieszać składniki suche.

W drugiej roztrzepać, trzepaczką lub miotełką jajko, dodać maślankę wymieszać, dodać olej wymieszać, na koniec dodać ostudzoną kawę.

Wymieszane składniki suche (z pierwszej miski) wsypać do składników mokrych (druga miska), energicznie wymieszać.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 – 30 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.

Krem:

Na mleku ugotować budyń z cukrem. Ugotowany budyń ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać do niej po łyżce zimny budyń, cały czas ucierając. Dodać przesiane przez sitko lub zmieloną w młynku kawę rozpuszczalną. Jeżeli masa będzie dość rzadka, aby nakładać na babeczki to należy włożyć na chwilkę do lodówki.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć na ostudzone babeczki. Przystroić według uznania (np. czekoladą, czekoladowymi ziarenkami kawy...)

*Jeżeli krem będzie dość rzadki, należy włożyć go na chwilkę do lodówki.

Moje uwagi:

krem: kawę dałam do gotującego się mleka (w czasie gotowania budyniu). Kiedy dawałam kawowy budyń do masła nie chciał się dokładnie rozmieszać i zostały małe grudki co widać na zdjęciach. Dlatego napisałam w przepisie, żeby dać kawę na sam koniec.

Smacznego.


Tam do widzenia ( Never Say Goodbye)

Chociaż nigdy nie widziałem Panie twarzy Twej

Wiem, że zawsze jesteś przy mnie i troszczysz się o mnie się

Podnosisz mnie z upadku, który często wpadam sam

I przybliżasz mnie do siebie, w górę, tam

 

 Tam do widzenia nie powiemy już

Szczęście znajdziemy swe u Jego stóp

Tam nie będziemy nigdy żegnać się

Niech więc ten piękny sen spełni się!

 

Na mej drodze przyjemności, lecz to świat chce dać

Tylko w Twojej obecności życie w pełni sens swój ma

Tęsknię już za Tobą, chciałbym w domu Twym już być.

Spojrzeć w Twoją twarz Panie wiecznie z Tobą żyć.

 

 Tam do widzenia nie powiemy już

Szczęście znajdziemy swe u Jego stóp

Tam nie będziemy nigdy żegnać się

Niech więc ten piękny sen spełni się!

piątek, 11 marca 2011

Mięciutka delikatnie kwaskowata babeczka, przełożona kwaśnym kremem i ozdobiona śmietaną Babeczki są łatwe w wykonaniu i efektowne. Dla mnie i dla dzieci – miłośników cytryny – pyszne. Polecam.

SKŁADNIKI:

Babeczki cytrynowe:

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 40ml (około 5 łyżek) soku z cytryny
  • 150g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pełna szklanka mąki
  • starta skórka z 1/2 cytryny

Lemon Curd:

  • 3 duże jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 75g masła
  • 3 cytryny (około 160 – 180ml soku)

Poza tym:

  • 200ml śmietany kremówki
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 fix do śmietany (nie koniecznie)

WYKONANIE:

Babeczki cytrynowe:

Oddzielić białka od żółtek. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem mikserem, na białą, puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Cytrynę dokładnie umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok i dodać do masy maślanej (może się trochę zważyć, ale nie należy się tym przejmować). Dodać mąkę wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 – 30 minut w temperaturze 175 – 180ºC, do tzw. suchego patyczka.

Lemon Curd:

Cytryny dokładnie umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć z nich sok. W rondelku roztopić masło dodać do niego cukier, roztrzepane jajka (jajka muszą być dokładnie roztrzepane), skórkę i sok z cytryny. Całość podgrzewać na małym ogniu (cały czas mieszając!) aż do momentu gdy masa zgęstnieje (gotuję około 5 minut). Gotową masę przecedzić przez sitko i przelać do miseczki (przykryć folią, żeby nie utworzył się kożuch) lub wlać do słoika i zakręcić. Ostudzić i wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Składanie:

Ostrym nożykiem wyciąć górę – środki muffin (w kształcie stożka), tak aby powstało wgłębienie na lemon curd. Ponakładać zimny lemon curd, można przykryć wyciętą górą babeczki (za drugim razem nie przykrywałam) i wycisnąć szprycą ubitą śmietanę.

Smacznego.

Na początku stworzył Bóg ziemię i niebiosa

i nie było jeszcze nic nad wodami Boży Duch unosił się.

Potem w ciągu kilku dni Bóg napełniał ziemię

stwarzał ptaki, kwiaty, drzewa,

słońce, księżyc, gwiazdy a szóstego dnia.

Bóg stworzył człowieka w miłości swej,

ogród mu dał aby zamieszkał w nim,

pozwolił jeść mu owoce ze wszystkich drzew,

tylko z jednego drzewa nie.

Lecz on nie usłuchał Go i owoc zjadł

z drzewa poznania dobra i zła

Bóg sprawiedliwy jest musiał ukarać grzech

wypędził z raju i zbudował mur wielki mur.

I tak został człowiek sam daleko od Boga.

Musiał ciężko pracować, aby zdobyć pożywienie swe.

Tak przez wieki starał się mur wielki pokonać

lecz nie było to możliwe, aż do czasu kiedy Bóg.

Posłał Jezusa, by przyszedł na świat

w stajni narodził się, żył jak nasz brat

na krzyżu, na krzyżu Swe życie dał,

choć taki młody był wieczną ofiarą za winy się stał.

Zapłacił za grzech i pozwolił nam

znowu w objęcia Ojca wpaść,

On zburzył mur który przez wieki rósł

i którego nikt nie mógł usunąć tylko nasz PAN!

 

poniedziałek, 17 stycznia 2011

Dobre, łatwe w wykonaniu i efektowne. Oczywiście można mocniej nasączyć kawą i dodać swojego ulubionego likieru kawowego lub rumu, będzie jeszcze lepsze. Polecam.

SKŁADNIKI (12 sztuk):

Ciasto:

  • 125g masła
  • 1 duże jajko
  • ½ szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Krem:

  • 200ml śmietany kremówki (użyłam 30 %)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250g serka mascarpone
  • 1 fix do śmietany (niekoniecznie)

Poncz:

  • ½ szklanki mocnej kawy
  • 2 łyżki alkoholu

Poza tym:

  • gorzkie kakao

WYKONANIE:

Ciasto:

W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól.

Masło z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować mikserem na białą, puszystą masę, wbić jajko i dalej miksować, aż masa stanie się gładka. Do maślanej masy wsypać na przemian: składniki suche i wlewać mleko, na końcu dodać śmietanę i wszystko dokładnie, ale krótko wymieszać.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 – 30 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.

Krem:

Śmietanę ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać fix do śmietany. Ubitą śmietanę wymieszać z serkiem mascarpone.

Składanie:

Ostrym nożykiem wyciąć górę – środki muffin (w kształcie stożka), tak aby powstało wgłębienie na krem. Każdą dokładnie nasączyć kawą zmieszaną z alkoholem (pędzelkiem).

Krem włożyć do szprycy i powciskać do każdej babeczki (około łyżeczki na każdą). Przykryć wyciętą górą i nałożyć krem. Posypać przez sitko kakaem.

Smacznego.

Wersety z Biblii:

Całe Pismo przez Boga jest natchnione

i pożyteczne do nauki,

do wykrywania błędów, do poprawy,

do wychowywania w sprawiedliwości,”

2 Tymoteusza 3:16

Niebo i ziemia przeminą,

ale słowa moje nie przeminą.”

Ewangelia Mateusza 24:35

piątek, 08 października 2010

Mięciutkie, delikatnie wilgotne, dobre z ubitą śmietaną. Szybko się je robi. Mi i mojemu jednemu synowi bardzo smakowały, reszta rodzinki nie przepada za babkowym ciastem. Przepis jest z tej strony. Polecam wszystkim, tym którzy lubią babki :)

SKŁADNIKI:

I naczynie:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru (dałam mniej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

II naczynie:

  • 2 jajka (ubite lekko mikserem)
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (dałam 18%)
  • ½ szklanka oleju
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Poza tym:

  • 1,5 szklanka brzoskwiń pokrojonych w kosteczkę

WYKONANIE:

W pierwszym naczyniu wymieszać suche składniki, a w drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Do składników mokrych (z drugiego naczynia) wsypać składniki suche (z pierwszego naczynia) i krótko wymieszać, do chwili połączenia się składników. Dodać pokrojone brzoskwinie i jeszcze raz wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami (papierowymi foremkami) i nałożyć do nich ciasto do 2/3 wysokości. Każdą muffinkę posypać ½ łyżeczkę cukru (nie posypałam). Piec w nagrzanym piekarniku 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C.

Smacznego.

„To szczęśliwy dzień

Dziękuję Bogu za pogodę.

To szczęśliwy dzień

I dla Pana przeżywam go.

To szczęśliwy dzień

I wszystko będzie dobrze.

Żyjąc w każdym dniu słowem,które daje Pan.”

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
" Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił." Efez. 2:8-9............ "Uwierz w Pana Jezusa, a będziesz zbawiony..." Dz.Ap. 16:31
Kontakt: jolcia_9@wp.pl
Moja druga strona
MOJE WAGI:................. 1szklanka - 200ml
SPIS TREŚCI
TU BYWAM
UWAGA !
ZAPRASZAM DO ODWIEDZANIA CHRZEŚCIJAŃSKICH STRON
Durszlak.pl