Wszystko czego sama spróbowałam...

Owocowe

czwartek, 14 stycznia 2010

Ciasto upiekłam z myślą o moich dzieciach, które baaardzo lubią grejpfruty. Ciasto wyszło bardzo dobre, lekkie i dość kwaśne. Polecam szczególnie miłośnikom kwaskowatych deserów.

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 60 g margaryny lub miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g mąki tortowej
  • 50 g krokantu z orzechów laskowych *
  • starta skórka z połowy cytryny

Nadzienie:

  • 300 g tłustego sera lub mascarpone
  • 2,5 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • można dodać rodzynki

Poza tym:

  • 3 czerwone grejpfruty
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1,5 szklanki wody
  • 50 g krokantu z orzechów laskowych

*krokant z orzechów laskowych można zrobić samemu:

  • 100 g obranych ze skórek orzechów laskowych
  • ½ łyżka masła
  • 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek cukru

WYKONANIE:

Spód:

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę i wstawić do lodówki. Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem, skórką z cytryny i solą na puszystą masę. Do masy dodać proszek do pieczenia, mąkę i wymieszać. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Na koniec dać krokant.

Piec w tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 24 cm, ok. 25 – 30 minut w temp.200 stopni C.

Nadzienie:

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać ser i zmiksować blenderem na kremową masę (ser można zmielić i utrzeć z cukrem i żółtkami).

*Krokant:

Masło, cukier, śmietanę zagotować. Dodać pokrojone orzechy i smażyć, cały czas mieszając, aż karmel będzie złoto – brązowy i kruchy.

Poza tym:

Grejpfruty obrać ze skórek i błon**. Galaretkę przygotować w 1,5 szklance wody.

Nadzienie serowe rozsmarować na ostudzony spód. Następnie poukładać grejpfruty i zalać tężącą galaretką. Brzeg i boki ciasta posypać krokantem.

Smacznego.

Durszlak.pl