Wszystko czego sama spróbowałam...

Mak

wtorek, 21 grudnia 2010

Makówki na Śląsku, w innych rejonach zwane makiełki. Podstawowe składniki to mak, chałka, dużo bakalii, masło, mleko. Moja rodzinka je bardzo lubi. Właśnie zjadam już resztki. Bardzo dobre. W tym roku robiłam je już czwarty raz. Przepis jest od mojej Kochanej Teściowej. Pozcja która jest na zdjęciu została przygotowana z 300g maku. Polecam.

SKŁADNIKI:

500g maku

250g cukru

100g masła

1,5 chałki (zależnie od wielkości)

250g – 300g rodzynek (duże – królewskie)

150g – 200g orzechów włoskich

150g – 200g orzechów laskowych

150g – 200g migdałów

około 100g kokosu

Poza tym:

mleko do zalania makówek

WYKONANIE:

Rodzynki dzień wcześniej zalać wodą i odstawić.

Orzechy pokroić na mniejsze kawałki (według uznania). Migdały sparzyć, ograć ze skórki i pokroić.

Suchy mak zmielić w maszynce do mielenia maku (można zmielić w niektórych piekarniach lub cukierniach) i wsypać do garnka razem z cukrem, masłem. Wszystko sparzyć wrzątkiem ( masa nie może być za rzadka), całość dobrze wymieszać do rozpuszczenia masła i przykryć pokrywką garnek na kilka minut.

Chałkę pokroić w kostkę i poukładać na dnie głębokiej miski. Następnie nałożyć masę makową i posypać: orzechami laskowymi, orzechami włoskimi, migdałami, odcedzonymi rodzynkami i posypać delikatnie kokosem. Następnie od początku układać kolejną warstwę pokrojonej chałki i tak dalej aż zapełni się całe naczynie. Gotowe zalać mlekiem. Najpierw nalać trochę, kiedy mleko wsiąknie znowu dolać. Cały czas dolewać mleko, żeby chałka dobrze nasiąkła. Wstawić do lodówki i pozostawić do następnego dnia.

 

Wersety z Biblii:

Na początku było Słowo,

a Słowo było u Boga,

a Bogiem było Słowo.

Ono było na początku u Boga.

Wszystko przez nie powstało,

a bez niego nic nie powstało, co powstało.

W nim było życie,

a życie było światłością ludzi.”

Ewangelia Jana 1:1-4

    A Słowo ciałem się stało

    i zamieszkało wśród nas,

    i ujrzeliśmy chwałę jego, chwałę,

    jaką ma jedyny Syn od Ojca,

    pełne łaski i prawdy.”

    Ewangelia Jana 1:14

poniedziałek, 09 listopada 2009

Prawdziwy śląski kołocz z makiem. Ulubione ciasto mojego Męża. Przepis jest od mojej Teściowej (to jest jej wypiek). Polecam.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 500g mąki
  • ½ szklanka cukru
  • 50 g drożdży
  • ¾ szklanki ciepłego mleka
  • ½ kostki masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • starta skórka z pół cytryny

Masa makowa:

  • 600 g maku
  • 300 g cukru
  • ½ masła
  • 150 g rodzynek
  • 100 g wiórków kokosowych
  • gorąca woda

Kruszonka:

  • ½ kostki masła
  • ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 żółtko

Poza tym:

  • 1białko

WYKONANIE:

Ciasto:

Mleko lekko podgrzać, dodać do niego 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i drożdże. Rozrobić w miarę na jednolity płyn i odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski oprószyć solą i przetartą skórką z cytryny. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Wyrośnięte drożdże i utarte żółtka wlać do miski z mąką i wszystko wyrobić. Na koniec dodać letnie rozpuszczone masło. Wszystko dobrze wyrobić ''zagnieść''. Odstawić do wyrośnięcia ok. 1-2 godzin aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagnieść. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy o wymianach około 23/38 cm (żeby ciasto nie było za grube używam około ¾ ciasta z podanego przepisu). Na ciasto nałożyć masę makową i równo rozprowadzić.

Masa makowa:

Mak zmielić w maszynce do mielenia maku i wsypać do garnka razem z cukrem, masłem, rodzynkami. Wszystko sparzyć wrzątkiem ( masa nie może być za rzadka) i całość dobrze wymieszać do rozpuszczenia masła. Na koniec dodać kokos. Gdyby masa była zbyt rzadka dosypać więcej kokosu lub 1 łyżkę bułki tartej.

Udekorować masę makową paseczkami z pozostałego ciasta i kruszonką (wszystkie składniki kruszonki wyrobić ręką). Paseczki posmarować delikatnie ubitym białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 180 stopni C. przez około godzinę.

Smacznego.

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
" Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił." Efez. 2:8-9............ "Uwierz w Pana Jezusa, a będziesz zbawiony..." Dz.Ap. 16:31
Kontakt: jolcia_9@wp.pl
Moja druga strona
MOJE WAGI:................. 1szklanka - 200ml
SPIS TREŚCI
TU BYWAM
UWAGA !
ZAPRASZAM DO ODWIEDZANIA CHRZEŚCIJAŃSKICH STRON
Durszlak.pl