Wszystko czego sama spróbowałam...

Na słono

wtorek, 01 marca 2011

Dzisiaj coś dla miłośników wędzonego łososia. Przepis jest bardzo prosty i jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Idealna przystawka lub ''pasta'' do białego pieczywa, ale polecam tylko tym, którzy lubią wędzonego łososia! Przepis jest z tej strony.

SKŁADNIKI:

  • 250 g łososia wędzonego
  • 1-2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • pieprz
  • 1 cebula
  • ogórki konserwowe
  • papryka konserwowa
  • grzybki marynowane (u mnie pieczarki)

WYKONANIE:

Łososia zmielić w maszynce do mielenia mięsa (można bardzo drobno pokroić lub zmiksować w malakserze, ale nie na pastę) i wymieszać z majonezem i chrzanem. Doprawić do smaku pieprzem i jeżeli trzeba solą. Cebulę, ogórki, paprykę i grzybki pokroić w drobną kostkę. Tatar z łososia można podawać: tatar i dodatki osobno (tatar uformować dekoracyjnie, dokoła ułożyć posiekaną konserwową paprykę, ogórki, grzybki i pokrojoną cebule) lub wymieszać tatar z dodatkami (z grzybkami, papryką, cebulą oraz ogórkami).

Smacznego.

Wciąż mnie zadziwiasz!

Nie pojęty jesteś, wielki Święty Boże

Tyle łaski dla nas masz

Widzisz każde serce,

wszystko czynić możesz więc przemień Panie nas.

Daj nam serce nowe

Napój nas wodą życia niech obmyje z oczu łzy

Ciągle nas zadziwiasz ciągle nas zachwycasz

Dzięki Panie, dzięki Ci

Wciąż mnie zadziwiasz Panie

miłością swoją dla mnie tak

bliskim mi jak serca cichy rytm

Wciąż mnie zadziwiasz sobą codziennie

i na nowo jak wciąż ten sam lecz zawsze inny świt.

Tak łagodnie wołasz

By stanąć w krzyża cieniu

Spojrzeć w górę poza mrok

Chociaż noc dokoła wszystko

może zmienić jeden zadziwiony krok

Wciąż mnie zadziwiasz

siłą swej miłości Panie

bezmiarem łaski co podnosi mnie

Wciąż mnie zadziwiasz

siłą swej miłości Panie,

Ty jesteś ciszą dla zmęczonych serc

 

Tagi: łosoś
20:32, jolcia9 , Na słono
Link Komentarze (9) »
czwartek, 08 kwietnia 2010

SKŁADNIKI:

Do smażenia:

  • 1,5 fileta z kurczaka
  • 5 marchewek
  • 1 brokuł
  • 200 g pieczarek
  • papryka
  • olej

Poza tym:

  • warzywa marynowane ( ogórki, kukurydza, cebulki, pieczarki, papryka itp.)
  • ziemniaki pieczone lub ugotowane w łupinkach

Sos curry:

  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • 2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz

Sos tatarski:

  • 3 jajka (nie dałam)
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 słoiczek konserwowych pieczarek
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Sos majonezowy:

  • 3 łyżki (duże) majonezu
  • 4 łyżki ketchupu

Sos tzacyki:

  • 200 g białego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • pół ogórka zielonego (szklarniowy)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (gęstej)
  • sól, pieprz

WYKONANIE:

Do smażenia:

Filet z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić w kostki (około1 – 2 cm), następnie posolić. Brokuły podgotować – 5 minut (w posolonej wodzie), po czym podzielić na mniejsze kawałki. Marchew obrać, poprzecinać wzdłuż na cztery części, następnie przekroić na kawałki o długości 4 – 6 cm. Podgotować w osolonej wodzie około 10 minut. Paprykę umyć i pokroić w paski do 6 cm. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki i też podgotować, w posolonej wodzie, około 7 minut. Olej wlać do garnka i podgrzać (aż będzie gorący) na piecu. Następnie przelać gorący olej do garnka z fondue (do 2/3 wysokości). blanszowane

Sos curry, sos majonezowy:

Wszystkie składniki wymieszać.

Sos tatarski:

Jajka ugotować na twardo. Ogórki, ugotowane jajka, pieczarki pokroić na bardzo drobną kostkę. Dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać. (ja połowę sosu zmiksowałam blenderem, tak że powstały drobne cząstki, nie na gładką masę, i wymieszałam z resztą)

Sos tzacyki:

Ser z śmietaną zmiksować blenderem, na gładki serek. Czosnek zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach. Ogórek obrać i zetrzeć na tarce. Starty ogórek dobrze posolić, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aż puści sok. Następnie przecedzić przez sitko-odlać sok. Odciśnięte ogórki i starty czosnek włożyć do sera i wymieszać. Doprawić pieprzem i jeśli to konieczne solą.

Kawałki mięsa lub warzyw nabijać na widelczyki do fondue i smażyć w gorącym oleju. Jeść z ziemniakami, sosami, marynowanymi warzywami i surówką np. z kapusty pekińskiej.

SMACZNEGO.

wtorek, 30 marca 2010

Takie serki to znakomity dodatek do pieczonych ziemniaków lub gotowanych w łupinach, jak również do chleba. Mnie i dzieciom bardzo one smakują, za to mój małżonek nie przepada za takim jedzeniem. Polecam tym, którzy lubią sereki na słono.

SKŁADNIKI:

Sos paprykowy:

  • 200 g białego sera
  • pół papryki czerwonej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypiorek
  • sól, ostra papryka (przyprawa)

Sos tzacyki:

  • 200 g białego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • pół ogórka zielonego (szklarniowy)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (gęstej)
  • sól, pieprz

Sos koperkowy:

  • 150 g białego sera
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek świeży
  • sól, pieprz

WYKONANIE:

Sos paprykowy:

Paprykę podzielić na dwie części. Jedną pokroić na bardzo drobną kostkę, drugą zmiksować (blenderem) z ser i z sokiem z cytryny. Następnie do zmiksowanego serka dodać pokrojoną paprykę, pokrojony szczypiorek i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i ostrą papryką.

Sos tzacyki:

Ser z śmietaną zmiksować blenderem, na gładki serek. Czosnek zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach. Ogórek obrać i zetrzeć na tarce. Starty ogórek dobrze posolić, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aż puści sok. Następnie przecedzić przez sitko-odlać sok. Odciśnięte ogórki i starty czosnek włożyć do sera i wymieszać. Doprawić pieprzem i jeśli to konieczne solą.

Sos koperkowy:

Ser z jogurtem zmiksować blenderem, na gładki serek. Czosnek zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach lub przecisnąć przez praskę do czosnku. Do serka dodać pokrojony koperek, starty czosnek i wszystko wymieszać. Doprawić pieprzem i solą

Smacznego.

czwartek, 18 marca 2010

Teraz już można kupić młode ziemniaki i upiec razem ze skórką, stare ziemniaki się za bardzo nie nadają - skórka jest za twarda. Pieczone ziemniaczki są bardzo smaczne. Najbardziej nam smakowały paprykowe. Szkoda że tylko tyle zrobiłam. Ziemniaczki podawałam z pikantnymi sosami z twarogu. Przepis jest ze zbioru „Szybko, Łatwo, Smakowicie”. Polecam.

SKŁADNIKI:

  • 8 dużych ziemniaków
  • tłuszcz do smarowania blachy
  • 3 łyżki oliwy
  • sól

Poza tym:

  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • zioła: prowansalskie, bazylia, oregano

WYKONANIE:

Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ziemniaki ponacinać w plastry, głęboko, ale nie do końca, tak aby wszystkie plastry trzymały się razem. Można położyć obok bulwy drewnianą łyżkę i wtedy kroić. Każdy ziemniak, rozchylając plastry, posmarować oliwą.

Blaszkę natłuścić oliwą (dałam silikonową podkładkę), poukładać ziemniaki i posypać solą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około godziny, w temperaturze 200 stopni C. Po ty czasie wyciągnąć z pieca posmarować znowu oliwą i posypać: słodką papryką z delikatnie ostrą papryką, pokrojoną pietruszką, czosnkiem, czosnkiem z pietruszką, ziołami i pietruszką lub według własnego uznania. Włożyć do piekarnika i piec około 15 minut.

Smacznego.

czwartek, 18 lutego 2010

Oczywiście najlepsze szaszłyki są takie, które są pieczone na prawdziwym grillu, prawdziwym ogniu, na świeżym wiosennym, lub letnim powietrzu... Niestety o tej porze roku jest to nie możliwe, szaszłyki można oczywiście upiec w piekarniku, też są bardzo dobre. Polecam.

SKŁADNIKI:

Szaszłyki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 papryka
  • 3-4 cebule
  • 500 g wędzonego boczku
  • przyprawa do grilla (użyłam ziołową)

Sos majonezowy:

  • 3 łyżki (duże) majonezu
  • 4 łyżki ketchupu

Sos tzacyki:

  • 250 g sera białego
  • 2-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ ogórka zielonego (jeżeli ogórek jest mały można dać cały)
  • sól, pieprz

Sos tatarski:

  • 3 jajka
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 słoiczek konserwowych pieczarek
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz 

WYKONANIE:

Szaszłyki:

Mięso umyć, poobierać z błon i pokroić w grubą kostkę. Boczek pokroić w plastry, cebulę w talarki,

paprykę dużą kostkę. Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno: papryka, mięso, boczek, cebula. Następnie posypać obficie przyprawą. Przygotowane szaszłyki ułożyć na blachę wyłożoną silikonową podkładką lub folią aluminiową. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170-180

stopni C przez około 30-50 minut (do miękkości). W czasie pieczenia przewracać szaszłyki.

Sos majonezowy:

Wszystkie składniki wymieszać.

Sos tzacyki:

Ser z śmietaną i czosnkiem zmiksować blenderem, na gładki serek. Ogórek obrać i zetrzeć na tarce (używam grubych oczek). Starty ogórek dobrze posolić, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aż puści sok. Następnie przez sitko odlać sok. Odciśnięte ogórki wymieszać z serem. Doprawić pieprzem i jeśli to konieczne solą.

Sos tatarski:

Jajka ugotować na twardo. Ogórki, ugotowane jajka, pieczarki pokroić na bardzo drobną kostkę. Dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać. (ja połowę sosu zmiksowałam blenderem, tak że powstały drobne cząstki, nie na gładką masę, i wymieszałam z resztą)

Smacznego.

 

 
1 , 2
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
" Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił." Efez. 2:8-9............ "Uwierz w Pana Jezusa, a będziesz zbawiony..." Dz.Ap. 16:31
Kontakt: jolcia_9@wp.pl
Moja druga strona
MOJE WAGI:................. 1szklanka - 200ml
SPIS TREŚCI
TU BYWAM
UWAGA !
ZAPRASZAM DO ODWIEDZANIA CHRZEŚCIJAŃSKICH STRON
Durszlak.pl