Wszystko czego sama spróbowałam...

Ciastka

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Pyszne domowe, bardzo lekkie, puszyste.''ptyśki''. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Serdeczne polecam tym bardziej, że jeszcze szybciej znikają ze stołu:) Przepis jest ze strony Wielkie Żarcie.

SKŁADNIKI:

Ciasto Ptysiowe:

  • 200g mąki tortowej
  • 100g masła
  • 250ml wody
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżki cukru*
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 600ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru

Poza tym:

  • cukier puder do posypania

*w przepisie oryginalnym nie ma. Lepiej nam smakowały z cukrem.

WYKONANIE:

W garnku z grubym dnem zagotować wodę z masłem, szczyptą soli i cukrem. Do gotującego płynu wsypać przesianą mąkę i dalej gotować na małym ogniu stale mieszając, by całość się nie przypaliła. Gdy ciasto zrobi się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od brzegów garnka zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut do przestudzenia. Do masy stopniowo dodawać lekko rozbełtane jaja (można też całe) mieszając mikserem (najlepiej z łopatkami spiralnymi) do uzyskania miękkiego i w miarę jednolitego ciasta. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i formować małe ptysie, na posmarowanej masłem i przelanej wodą blaszce (w pewnej odległości od siebie gdyż spore wyrosną.

Piec do zrumienienia około 20 – 30 minut w temperaturze około 200ºC. Nie otwierać piekarnika przed upływem 15 minut, bo ciasto opadnie.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić cukrem. Ubitą śmietanę przełożyć do worka cukierniczego z cienką długą końcówką i nadziewać zimne ptysie.

Drugi sposób to: po upieczeniu jeszcze gorące ptysie przekroić nożem, ułożyć na metalowej kratce do ostygnięcia. Zimne ptysie przełożyć bitą śmietaną.

Nadziane ptysie posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

 

 

Alleluja, chwalcie Pana,

Nućcie Jemu chwałę, cześć! Chwalcie

wszyscy aniołowie, Głosząc. Jego łaski

wieść! Chwal Go, słońce i księżycu, Chwal Go,

mnóstwo jasnych gwiazd, Chwalcie, góry, chwalcie,

drzewa, Chwalcie ptaki, z swoich gniazd!

 

Wysławiajcie imię Pańskie.

Uwielbiajcie Jego moc! Niech są pełne. Jego

chwały, Niech są pełne. Jego chwały, Niech są

pełne. Jego chwały Niebo, ziemia w dzień i w noc!

 

Chwalcie wszystkie Go narody

Złóżcie przed Nim chwałę swą! Chwalcie

ziemscy Go królowie, Niech się przed Nim głowy

gną! Chwalcie, kornie starcy Pana, Z głębi

serc i z głębi dusz, Chwalcie, dzieci i młodzieńcy,

Wszak to Pan wasz i wasz Stróż.

 

Lecz niech chwali swego Ojca.

Przede wszystkim Boży lud, Wszak on

poznał i doświadczył, Co to jest miłości

cud. Bóg nam posłał Syna Swego, By przez

krew zgniótł złego moc, Za to wiecznie chcemy

sławić Jego łaskę w dzień i w noc.

piątek, 02 września 2011

 

Witam bardzo serdecznie, wszystkich czytelników tej strony, po dłuższej przerwie (przerwie wakacyjnej:)) Dziękuję wszystkim tym, który mnie w jakiś sposób motywowali, abym dała coś na stronę.

Dzisiaj podaję przepis na zdrowe, lecz trochę kaloryczne (są dość słodkie), batoniki. Wczoraj zrobiłam je z myślą, żeby dzieci miały, na dzisiaj, przekąskę do szkoły, niestety zostały tylko dwie sztuki. Polecam

SKŁADNIKI:

  • 2 pełne szklanki (200g) płatków owsianych górskich
  • 3/4 szklanki (40g) szklanki otrębów
  • 2/3 szklanki (90g) migdałów
  • 3/4 szklanki (100g) ziaren słonecznika
  • 1pełna szklanka (130g)suszonej żurawiny
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 60g masła
  • 100g brązowego cukru
  • 150g miodu
  • 1/4 łyżeczki soli

WYKONANIE:

Rozgrzać piekarnik do 160 – 170°C. Płatki owsiane, otręby wysypać na blaszkę i włożyć do piekarnika, prażyć przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie spaliły.

Migdały pokroić i uprażyć delikatnie na suchej patelni, uprażyć również w ten sposób słonecznik

Masło włożyć do garnka. Roztopić, dać do niego cukier, miód, sól i gotować około minuty, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać uprażone płatki, słonecznik, migdały, kokos, żurawinę i dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23 na 28 wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć gotową masę. Odczekać około 5 minut, aż masa trochę przestygnie i dokładnie ręką ugnieść (przyciskać), aż powierzchnia będzie równa. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 – 30 minut w temperaturze 160°C, aż nabierze złotego koloru.

Ostudzić i pokroić na kawałki.

Smacznego.

 

Od rana pędzicie do szkoły łykacie pośpiesznie śniadanie

i zaraz zaczyna się wyścig przegrywa kto z tyłu zostanie

 

Kto pierwszy, kto szybszy, kto lepszy

dostaje wciąż punkty, nagrody

prymusi a jacyś bezmyślni

chwaleni a jakoś ich szkoda,

chwaleni a jakoś ich szkoda

 

Co zyskasz gdy duszę utracisz? Z piętkami nie trafisz do nieba!

Na drodze ku Bożej miłości innego wyścigu potrzeba

 

Zwycięzcą jest ten kto ukocha Chrystusa nad wszystko na ziemi

dla ludzi ma serce otwarte, a pośpiech modlitwą przemieni

środa, 01 czerwca 2011

Delikatne, chrupiące z wyczuwalnym smakiem pomarańczy. Beziki mi i Mężowi bardzo smakowały, jedynie dzieciom nie przypadły do gustu. Przepis jest z tej strony (z moimi małymi zmianami). Polecam.

SKŁADNIKI (na około 18 bezów):

szklanka = 250 ml

  • 3 białka jaj
  • 1/2 szklanki (110g) cukru
  • 3/4 szklanki (110g) migdałów
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczka startej skórki pomarańczowej*
  • 3/4 szklanki (110g) suszonej żurawiny

*w oryginalnym przepisie jest 1 łyżeczka

WYKONANIE:

Migdały zalać wrzątkiem, obrać ze skórek, pokroić w słupki. Pokrojone migdały uprażyć (dobrze wysuszyć) na suchej patelni.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę (ubijać mikserem na najwyższych obrotach). Piana powinna być bardzo sztywna! Do ubitej piany dodać mąkę i startą skórkę pomarańczową dokładnie wymieszać, można mikserem. Następnie dodać żurawinę, ostudzone migdały i bardzo delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać łyżeczką bezy, zachowując 2 – 3 cm odstępy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni C i piec około 10 – 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 – 100 stopnie C i suszyć około 1 – 1,5 godziny* (czas suszenia zależy od wielkości bezików). Kiedy bezy będą dobrze wysuszone, wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać, pozostawić bezy do wystygnięcia.

*Jeżeli chcecie, aby bezy w środku były ciągnące to należy krócej suszyć w piekarniku.


Wersety z Biblii:

JEZUS CHRYSTUS

Który chociaż był w postaci Bożej,

nie upierał się zachłannie przy tym,

aby być równym Bogu,

Lecz wyparł się samego siebie,

przyjął postać sługi i stał się podobny ludziom;

a okazawszy się z postawy człowiekiem,

Uniżył samego siebie i był posłuszny aż do śmierci,

i to do śmierci krzyżowej.

Dlatego też Bóg wielce go wywyższył

i obdarzył go imieniem, które jest ponad wszelkie imię,

Aby na imię Jezusa zginało się

wszelkie kolano na niebie i na ziemi, i pod ziemią

I aby wszelki język wyznawał,

że Jezus Chrystus jest Panem,

ku chwale Boga Ojca.”

List do Filipian 2:6-11

piątek, 25 marca 2011

Bardzo dobre ciasteczka, coś podobnego do Rajskich ciasteczek ze słonecznikiem, które robię od lat. Mi i dzieciom bardzo smakowały, mojemu mężowi tylko nie przypadły do gustu stwierdził że ze słonecznikiem są lepsze. Przepis jest ze strony: Pieprz czy Wanilia. Polecam miłośnikom karmelu.

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 90 g miękkiego masła
  • 60 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 150 g mąki pszennej

Wierzch:

  • 60 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 100g migdałów w płatkach

WYKONANIE:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Formę o wymiarach: 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia

i rozłożyć lub rozwałkować na niej gotowe ciasto.

Masło, cukier, miód zagotować (najlepiej na teflonowej małej patelni lub w garnku z podwójnym dnem), gotować około 5 minut, aż zacznie się karmelizować (zacznie nabierać lekko brązowawy kolor). Kiedy masa cukrowa będzie się karmelizować dodać migdały, wymieszać i nałożyć na ciasto (miałam trochę problem z jej równomiernym nałożeniem, masa bardzo szybko tężała). Wygładzić nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180ºC i piec około 10 – 15 minut (piekłam 25 minut, lubimy bardziej spieczone). Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić i jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty. Ostudzić.

Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego.

Wersety z Biblii:

Te zaś są spisane, abyście wierzyli, że Jezus jest Chrystusem,

Synem Boga, i abyście wierząc mieli żywot w imieniu jego.”

Ewangelia Jana 20:31

Bo jeśli ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem,

i uwierzysz w sercu swoim,

że Bóg wzbudził go z martwych, zbawiony będziesz.”

List do Rzymian 10:9

Aby na imię Jezusa zginało się wszelkie kolano

na niebie i na ziemi, i pod ziemią

I aby wszelki język wyznawał,

że Jezus Chrystus jest Panem, ku chwale Boga Ojca.”

List do Filipian 2:10-11

I nie ma w nikim innym zbawienia;

albowiem nie ma żadnego innego imienia pod niebem,

danego ludziom, przez które moglibyśmy być zbawieni.”

Dzieje Apostolskie 4:12

Albowiem jeden jest Bóg,

jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi,

człowiek Chrystus Jezus,”

1 List do Tymoteusza 2:5

czwartek, 03 marca 2011

Kolejny przepis zaczerpnięty ze strony Moje wypieki. Te wafelki robiłam już drugi raz i naprawdę są bardzo dobre, choć jak dla mnie troszkę za słodkie, ale dla moich ''nutellowych'' łasuchów idealne. Polecam.

SKŁADNIKI:

Masa mleczna:

  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 1 (szklanka 200ml kopiasta) szklanka mleka w proszku

Masa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 160 g nutelli
  • 1 łyżka kakao
  • 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g orzechów laskowych (dałam więcej)

Dodatkowo:

  • 3 suche wafle (o wymiarach 23 x 29 cm każdy)*
  • 50 g czekolady mlecznej (dałam gorzką)
  • 50 g czekolady gorzkiej

*użyłam pokrojonych czekoladowych wafli (150g)

WYKONANIE:

Masa mleczna:

Mleko wlać do małego garnuszka, dodać do niego cukier i zagotować, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika i ostudzić.

Masło zmiksować mikserem na białą, puszystą masę. Ucierając dodawać, stopniowo po łyżce ostudzone mleko (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Miksować tak długo, aż masa będzie gładka. Następnie dodać mleko w proszku i zmiksować.

Masa czekoladowa:

Orzechy uprażyć na suchej patelni teflonowej pod przykryciem, na małym ogniu (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, żeby nie przypalić orzechów) i zetrzeć z nich skórkę. Uprażone orzechy posiekać na kawałeczki.

Masło zmiksować, dodać do niego nutellę, kakao i dalej miksować. Następnie dodać zmielone i posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.

Składanie:

Na dużą deskę położyć pierwszy wafel, posmarować go masą czekoladową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować mleczną masą i ponownie przykryć waflem. Obciążyć drugą deską i wstawić, na lekkie stężenie kremów do lodówki, na około 2 godziny. Po stężeniu i sklejeniu się wafli, posmarować je roztopioną czekoladą (czekolady roztopić w kąpieli wodnej) od strony kremu mlecznego. Odstawić do lodówki (już bez obciążenia), by czekolada stężała. Po stężeniu czekolady pokroić w kwadraty.

Smacznego!

Wersety z Biblii:

...Ja, Pan, twój Bóg, uczę cię tego,

co ci wyjdzie na dobre,

prowadzę cię drogą, którą masz iść,”

Księga Izajasza 48:17

A oto Ja jestem z wami po wszystkie dni

aż do skończenia świata.”

Ewangelia Mateusza 28:20

Nie bój się, bom Ja z tobą,

nie lękaj się, bom Ja Bogiem twoim!

Wzmocnię cię, a dam ci pomoc,

podeprę cię prawicą sprawiedliwości swojej.”

Księga Izajasza 41:10

Pokój zostawiam wam, mój pokój daję wam;

nie jak świat daje, Ja wam daję.

Niech się nie trwoży serce wasze i niech się nie lęka.”

Ewangelia Jana 14:27

 
1 , 2 , 3 , 4
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
" Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił." Efez. 2:8-9............ "Uwierz w Pana Jezusa, a będziesz zbawiony..." Dz.Ap. 16:31
Kontakt: jolcia_9@wp.pl
Moja druga strona
MOJE WAGI:................. 1szklanka - 200ml
SPIS TREŚCI
TU BYWAM
UWAGA !
ZAPRASZAM DO ODWIEDZANIA CHRZEŚCIJAŃSKICH STRON
Durszlak.pl