Wszystko czego sama spróbowałam...

Serniki

wtorek, 19 lutego 2013


Nasz ulubiony sernik, delikatny, kremowy i na dodatek czekoladowy:). Ze śmietanką rozpływa się w ustach. Piekłam go już 4 razy. Przepis podaję z moimi zmianami. Uwaga, w serniku najważniejszy jest ser. Aby sernik był kremowy należy użyć sera miękkiego, raczej mokrego, kremowego. Polecam.

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 100g zbożowych ciasteczek
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 30g stopionego masła

Masa serowa:

  • 800g sera białego
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 4 łyżki likieru kawowego
  • 4 - 5 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany (kwaśnej 18% lub słodkiej 30%)

Poza tym:

  • 250 ml śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 50g roztopionej czekolady
  • ziarenka kawy z czekolady

WYKONANIE:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Spód:

Ciastka zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) o średnicy 24cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w . Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej.

Podnieść temperaturę w piekarniku do 240 stopni C

Masa serowa:

Ser zmielić trzykrotnie.

Likier kawowy podgrzać i w gorącym rozpuścić kawę, ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

Ser i mascarpone zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać kakao (koniecznie przesiane przez sitko), kawę rozpuszczoną w likierze, jajka, gęstą śmietanę 18%. Do lekko przestudzonej czekolady dawać porcjami masę serową. Najpierw 1 łyżkę, po czym dokładnie wymieszać, następnie znowu 2 łyżki i znowu wymieszać. Tak dokładnie wymieszaną czekoladową masę wymieszać z pozostałą masą serową Zmiksować na jednolitą masę, tylko do dokładnego wymieszania.

Masę wylać na podpieczony spód i piec przez 10 minut w 240 stopniach C, następnie obniżyć temperaturę do 110 stopni C i piec sernik jeszcze przez 1/2 godziny (sernik będzie ścięty tylko po bokach). Studzić przez około 1 - 2 godziny w lekko uchylonym piekarniku (jeżeli sernik jest dobrze upieczony to nie trzeba go więcej suszyć, można go od razu wyjąć). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Wstawić na całą noc do lodówki do stężenia.

Ubić śmietankę kremówkę na gęstą pianę, dodać cukier i ubić na sztywno. Wyłożyć na wierzch sernika (np. szprycą), polać roztopioną czekoladową i udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy.

Drugi sposób (ja tak robię), Jeżeli macie malakser lub pojemnik do koktajli:

Likier kawowy podgrzać i w gorącym rozpuścić kawę, ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

Cały twaróg (nie zmielony), ser mascarpone, jajka i cukier, śmietanę zmiksować, kakao, likier z kawą malakserem na bardzo gładką masę (konsystencja serka homogenizowanego – bez grudek). Jeżeli malakser jest mały podzielić wszystkie składniki na dwie części. Miksować każdą partię na gładką masę.

Do lekko przestudzonej czekolady dawać porcjami masę serową. Najpierw 1 łyżkę, po czym dokładnie wymieszać, następnie znowu 2 łyżki i znowu wymieszać. Wszystko dokładnie zmiksować mikserem tylko do dokładnego wymieszania.

Piec jak wyżej jest napisane.

Smacznego:)

Źródło: Kwestia Smaku.





Wersety z Biblii:

Starłem jak obłok twoje występki, a twoje grzechy jak mgłę:

Nawróć się do mnie, bo cię odkupiłem.”

Księga Izajasza 44:22

...Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci,

jeśli się kto nie narodzi na nowo,

nie może ujrzeć Królestwa Bożego.”

Ewangelia Jana 3:3

Jedynie w Panu jest zbawienie i moc,

do niego przyjdą ze wstydem wszyscy,

którzy się na niego gniewali.”

Księga Izajasza 45:24

sobota, 22 października 2011

Ulubione ciasto mojej córeczki. Bardzo delikatne, lekko kwaskowate. Piekłam je już parę razy. Można je zrobić w tortownicy: masę serowa wylać na biszkopt upieczony z 2 jajek i udekorować śmietaną (taką wersję zrobiłam jako tort dla Agnieszki, zdjęcia dam następnym razem). Przepis mam od znajomej za który bardzo dziękuję. Polecam.

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej (100g)
  • 1 łyżka mąki kartoflanej (30g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowo - serowa:

  • 500 ml. kremówki 30 proc.
  • 3 serki waniliowe Danio (450g)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 3 łyżki cukru – do smaku
  • 6 łyżeczek żelatyny (około 30g)
  • 750g malin

Poza tym:

  • 400ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru

WYKONANIE:

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesianą przez sitka mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Blachę o wymiarach około 37x36cm (blacha z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować cienko margaryną i nałożyć ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika (pod koniec ubijania jajek włączam piekarnik, nie wkładam do gorącego!) i piec około 20 – 25 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.

Masa śmietanowo - serowa:

Serek wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym i sok z cytryny. Kremówkę ubić i wymieszać z serem. Żelatynę wsypać do małego garnuszka lub szklanki, zalać niewielką ilością gorącej wody (wrzątkiem), dobrze wymieszać aż się rozpuści, lekko przestudzić. Do żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej, energicznie wymieszać, a następnie połączyć z masą śmietanowo – serową.


Masę wylać do uprzednio wyłożonego biszkoptu w formie babkowej o wymiarach 40x12cm

Następnie wlać trochę masy i maliny i znów masa i maliny tak 3 razy (maliny wymieszałam z masą śmietanowo – serową po dodaniu żelatyny) na wierzch przykryć biszkoptem, włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin. Następnie wyłożyć ciasto na talerz (odwrócić), posmarować ubitą śmietaną i przystroić według uznania.

SMACZNEGO.


Nad ziemie i domy, nad złota stos,
nad bogactw tony, pełen srebra trzos,
Nad wszystko to wolę Jezusa mieć
Ach, czegóż ja miałbym jeszcze więcej chcieć?

Nie chcę wielkim być, nie chcę w sławie żyć,
co mi poklask ludzi da?

Nad wszystko to wolę Jezusa mieć,
dla mnie świat nie liczy się

Od kwiecia barwnego piękniejszy jest
Od miodu słodkiego, On droższy jest też
Nad dźwięków tysiące, melodii sto,
Nad wszystko to wolę Jego słodki głos.

 

Nie chcę wielkim być, nie chcę w sławie żyć,
co mi poklask ludzi da?

Nad wszystko to wolę Jezusa mieć,
dla mnie świat nie liczy się.


poniedziałek, 21 marca 2011


Sernik ten zrobiłam już czwarty raz, dopiero teraz udało mi się zrobić zdjęcia. W smaku sernik jest bardzo dobry, delikatny. Z przepisu skorzystałam ze strony: Tak sobie pichcę. Polecam

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 150 g czekoladowych herbatników*
  • 50g miękkiego masła

* dałam: 150g ciastek zbożowych i 1 łyżkę gorzkiego kakaa

Masa serowa:

  • 1kg serka homogenizowanego typu quark (użyłam ser z wiaderka)
  • 150g cukru
  • 25g skrobi kukurydzianej (użyłam 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)**
  • 4 jajka
  • 150ml kwaśnej śmietany 20% tłuszczu (użyłam 18%)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (można użyć 1 łyżeczkę cukru waniliowego)
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady
  • 100g białej czekolady
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%

** ostatnim razem, jak piekłam to zapomniałam o mące, w ogóle jej nie dałam.

WKONANIE:

Spód:

Ciastka zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek. Wymieszać razem z masłem i kakaem. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy (dobrze ugnieść) o średnicy 23cm. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej.

Masa serowa:

Ser z cukrem i ze skrobią zmiksować mikserem do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodawać jajka, po jednym naraz. Następnie dodać kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

Białą czekoladę połamać, dać do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej (można to zrobić w mikrofalówce: nastawić na 360 W i 50 sekund, wyjąć lekko roztopioną i intensywnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia). Do lekko przestudzonej, rozpuszczonej, czekolady dodać 1łyżkę śmietanki, wymieszać i stopniowo dodać 1/3 gotowej masy serowej (wagowo około 500g), mikserem na małych obrotach zmiksować, aż do połączenia składników. Tak samo postąpić z mleczną i gorzką czekoladą, z tym że do gorzkiej czekolady dodać 2 łyżki śmietanki.

Na podpieczony i ostudzony spód wlać białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nałożyć masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzić masę z gorzkiej czekolady.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min w 180ºC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec jeszcze przez około 1 godziny – 1 godziny 15 minut. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony włożyć na kilka godzin do lodówki (co najmniej 4 godziny). Gdy będzie mocno zimny zdjąć obręcz tortownicy. Na drugi dzień jest najlepszy.

Smacznego.

Na JEZUSA kto spojrzy we wierze na krzyż,

ten z swych grzechów podniesie się zdrów.

Na JEZUSA więc spojrzyj, do Niego się zbliż,

dziś usłuchaj wezwania tych słów.

Spójrz, spójrz, w duchu spójrz!

Na JEZUSA kto spojrzy, którego dał Bóg,

ten z swych grzechów podniesie się zdrów.

Ani modły gorliwe, nie rzewny twój płacz

nie uwolnią od grzechu Cię tu.

Krew JEZUSA od sądu cię zwolni, o bacz!

Łaskę wieczną okaże ta krew.

Nie wątp dłużej, lecz wiarą łaski się chwyć,

wszystko JEZUS wykonał, Ty nic!

On dla Ciebie pomostem do Boga chce być,

na ratunek On dany Ci jest.

Co podaje Ci JEZUS radośnie Ty bierz -

to żywota wiecznego jest dział.

Przyjmij dziś i na własność swą przemień i wierz

a na wieki już będziesz je miał

Spójrz, spójrz, w duchu spójrz!

Na JEZUSA kto spojrzy, którego dał Bóg,

ten z swych grzechów podniesie się zdrów.

środa, 23 lutego 2011

Dzisiaj mam bardzo wyjątkowy wypiek – serniczek, który upiekł mój 12 letni syn. Jestem bardzo dumna z mojego synka:). Moi Panowie są miłośnikami gorzkiej czekolady, dlatego sernik był czekoladowy. W smaku sernik był mocno czekoladowy, aksamitny, delikatny naprawdę bardzo dobry, ale bardzo syty. Polecam.

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 200g zbożowych ciasteczek
  • 50g masła
  • 2 płaskie łyżki kakao

Ser:

  • 1kg sera białego
  • 1 pełna szklanka cukru (szklanka 200ml – kopiasta)
  • 1 cukier waniliowy
  • 200ml kremówki 30%
  • 4 duże jajka
  • 200g gorzkiej czekolady

WYKONANIE:

Spód:

Ciastka zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek. Wymieszać razem z stopionym masłem i kakaem. Wyłożyć dno i boki tortownicy (dobrze ugnieść) o średnicy 24cm. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej.

Ser:

Ser zmielić 3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Dodać do niego cukier, cukier waniliowy i zmiksować mikserem. Wlać kremówkę i ubijać do uzyskania kremowej masy. Następnie dodawać jajka, po jednym naraz. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić i dokładnie wymieszać z masą serową. Uzyskaną masę wlać na podpieczony i ostudzony spód.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 60 minut, aż sernik będzie ścięty. Po upieczeniu zostawić jeszcze sernik w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony włożyć na kilka godzin do lodówki (co najmniej 4 godziny). Gdy będzie mocno zimny zdjąć obręcz tortownicy. Na drugi dzień jest najlepszy. Przystroić według uznania.

Uwaga.

Czas pieczenia dostosujcie do swojego piekarnika. Sernik na być tylko ścięty.

Smacznego.

Wersety z Biblii:

Będę cię wysławiał, Panie, całym sercem swoim,

Będę opowiadał wszystkim cuda twoje,

Będę się weselił i radował w tobie,

 Będę opiewał imię twoje, Najwyższy!”

 Psalm 9:2-3

 „Błogosław, duszo moja, Panu

 I wszystko, co we mnie, imieniu jego świętemu!

 Błogosław, duszo moja, Panu

 I nie zapominaj wszystkich dobrodziejstw jego!

 On odpuszcza wszystkie winy twoje,

 Leczy wszystkie choroby twoje.

 On ratuje od zguby życie twoje;

 On wieńczy cię łaską i litością.

 On nasyca dobrem życie twoje,

 Tak iż odnawia się jak u orła młodość twoja.

 Psalm 103:1-5

 Błogosławcie Panu wszystkie zastępy jego,

 Słudzy jego, pełniący wolę jego!

 Błogosławcie Panu, wszystkie dzieła jego

 Na wszystkich miejscach panowania jego!

 Błogosław, duszo moja, Panu!”

 Psalm 103:21-22

wtorek, 16 listopada 2010

Wczoraj upiekłam ten serniczek, na dzisiaj mi zostały tylko 4 kawałki. Serniczek w smaku jest bardzo dobry, jest kremowy, niezwykle delikatny, nie za słodki. Polecam.

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 200g ciasteczek zbożowych
  • 50g masła

Ser:

  • 1250g sera śmietankowego (dałam 1kg sera z wiaderka + 275g sera półtłustego - zmiksowany blenderem)
  • 1 i 1/4 szklanka cukru pudru (świeżo zmielony z 1 niecałej szklanki cukru)
  • 400ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
  • 200g białej czekolady
  • 6 dużych jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Poza tym:

  • 400g gotowego karmelu

WYKONANIE:

Spód:

Ciastka zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek. Wymieszać razem z stopionym masłem i wyłożyć dno i boki tortownicy (dobrze ugnieść) o średnicy 24cm*. Piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej.

Ser:

Do garnka wlać śmietanę, dodać do niej połamaną na kostki czekoladę. Całość podgrzać (nie gotować) i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić. Ser ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, na kremową masę. Dodać kremówkę z czekoladą. Następnie dodawać jajka, po jednym naraz (masa jest dość rzadka). Uzyskaną masę wlać na podpieczony i ostudzony spód.

Piec w temperaturze ** 150 - 170ºC (piekłam w 170ºC)  przez 80 minut (piekłam 100 minut). Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony włożyć na kilka godzin do lodówki (co najmniej 4 godziny). Gdy będzie mocno zimny zdjąć obręcz tortownicy i posmarować karmelem.

*Użyłam tortownicy o średnicy 24cm – masy było, aż po brzeg. Mój piekarnik nie grzeje za mocno więc nic się nie wylewało, sernik tylko delikatnie urósł. Można użyć większej tortownicy.

 

**Temperaturę dostosujcie do swojego piekarnika. Jeżeli Wasz piekarnik mocno grzeje, to należy obniżyć temperaturę, bo sernik będzie się 'wylewał'.

Smacznego.

Nie, nie jestem sam, bo Pan jest ze mną
On prowadzi mnie swą mocną ręką
Dziś, przez wszystkie dni, na wieki.
Od wieków na wieki Pan jest ze mną dziś.

I Pan mi daje moc i mądrość Bożą
Bym przez życie mógł iść wąską drogą
Bym nie zachwiał się w tym świecie
I bać się nie będę - Pan jest ze mną dziś

 
1 , 2 , 3
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
" Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił." Efez. 2:8-9............ "Uwierz w Pana Jezusa, a będziesz zbawiony..." Dz.Ap. 16:31
Kontakt: jolcia_9@wp.pl
Moja druga strona
MOJE WAGI:................. 1szklanka - 200ml
SPIS TREŚCI
TU BYWAM
UWAGA !
ZAPRASZAM DO ODWIEDZANIA CHRZEŚCIJAŃSKICH STRON
Durszlak.pl