Wszystko czego sama spróbowałam...

Drożdżowe

środa, 09 lutego 2011

Przepis wdziałam na kilku blogach. Na forum Cincin zobaczyłam słodką wersje tego chlebka, z orzechową posypką i ta wersja mi się bardzo spodobała. Trochę jest pracochłonny, ale efekt był niesamowity, wyglądem chlebek przypomina kwiat słonecznika (zdjęcia są marne i za bardzo na nich tego nie widać). W smaku wyszły bardzo dobre (szczególnie ciepłe), małe słodkie bułeczki, które się odrywa od pozostałych. W środku mięciutkie z wierzchu chrupiące. Z przepisu skorzystałam z tej strony. Polecam.

SKŁADNIKI (na 2 tortownice o średnicy 30 cm):

  • 1 kg mąki (i dodatkowo 2 szklanki do wyrabiania)
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki octu winnego 6% lub 2 łyżki soku cytrynowego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki cukru (dałam 8 łyżek)
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 125 g masła (roztopione)
  • (dodatkowo dałam startą skórkę z cytryny)

Poza tym:

  • 1 żółtko do posmarowania
  • słonecznik (łuskany) lud sezam lub mak do posypania

Wersja na słodko z posypką orzechową:

  • 3/4 szklanki startych orzechów
  • 2/3 szklanki cukru

WYKONANIE:

Do około 1/3 szklanki letniego mleka dać drożdże, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru. Rozrobić w miarę na jednolity płyn i odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, ocet bądź sok z cytryny oraz wyrośnięte drożdże. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Kiedy składniki będą wymieszane, wyłożyć ciasto na stół i wyrabiać, podsypując dodatkowo mąką w razie potrzeby. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto uformować w kule, włożyć do miski, przykryć ręcznikiem lnianym. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość (wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika). Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części.

Każdą część znowu podzielić na cztery. W ten sposób powstanie 16 kawałków. Rozwałkować 4 kawałki na cienkie (grubości jak naleśniki) placki, wielkości talerza, podsypując mąką, by się nie kleiły do stołu.

Jeden placek posmarować rozpuszczonym i ostudzonym lekko masłem. W wersji na słodko: posypać orzechową posypką.

Przykryć następnym plackiem i znowu posmarować masłem.

Tak samo postąpić z kolejnymi dwoma kawałkami. W sumie powinno być złożone 4 placki ciasta. Zwinąć nałożone na siebie placki w rulon.

Tak samo postępować z pozostałymi kawałkami ciasta. W sumie z wszystkich kawałków ciasta wyjdzie 4 rulony. Każdy rulon pokroić w trójkąciki. Z końcówek ruloników zrobić małe kulki. Tortownicę posmarować masłem, oprószyć bułka tartą (wyłożyłam papierem do pieczenia, nie smarowałam masłem) i układać trójkąciki, ostrą częścią do środka. Małe kulki ułożyć w samym środku.

Zostawić do wyrośnięcia na około 30 – 40 minut. Następnie posmarować żółtkiem i posypać słonecznikiem lub sezamem. *Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec około około 30 – 40 minut. 20 minut piec przykryte papierem do pieczenia, następnie zdjąć przykrycie, by się delikatnie przypiekło.

Ciasto można wyrobić mikserem, hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.

*Drugą tortownicę z wyłożonym ciastem włożyłam do worka foliowego i wstawiłam do lodówki. Na drugi dzień piekłam. Chlebek zjedliśmy w dzień pieczenia, nie wiem jaki jest na drugi dzień.

Smacznego.

Werset z Biblii:

Oto stoję u drzwi i kołaczę;

jeśli ktoś usłyszy głos mój i otworzy drzwi,

wstąpię do niego i będę z nim wieczerzał,

a on ze mną”

Objawienia Jana 3:20

wtorek, 19 października 2010

Bardzo dobre drożdżówki, szczególnie jak są jeszcze ciepłe, lekko kwaskowate. Polecam.

SKŁADNKI (na 9 dużych sztuk):

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 80 g masła, lub dobrej margaryny
  • 200 ml mleka

Ser:

  • 250 g sera białego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Posypka (kruszonka):

  • 2/3 szklanka mąki
  • 2/3 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kokosu

Poza tym:

  • 9 śliwek
  • białko do posmarowania

WYKONANIE:

Mleko lekko podgrzać, dodać do niego 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i drożdże. Rozrobić w miarę na jednolity płyn i odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski, dodać pozostały cukier, wyrośnięte drożdże i wszystko wyrobić. Na koniec dodać letnie rozpuszczone masło. Całość dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (w ciepłe miejsce i przykryć ręcznikiem lnianym). Ciasto po tym czasie ponownie delikatnie wyrobić. Następnie podzielić na 9- 10 kawałków, uformować kulki. W środku każdej kulki zrobić łyżką zagłębienie.

Ser zmielić (lub zmiksować blenderem), utrzeć z żółtkami i pozostałymi składnikami. Gotową masę serową nałożyć do zagłębień w cieście. Na serze poukładać podzielone na mniejsze kawałki śliwki i poukładać posypkę (wszystkie składniki wymieszać). Gotowe drożdżówki odstawić, na około 20 minut, do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku 30 – 40 minut, w temperaturze 200 stopni C.

Ciasto drożdżowe można wyrobić w maszynie do pieczenia chleba, lub robotem, który ma hak do wyrabiania ciasta drożdżowego: wszystkie składniki włożyć do misy (naczynia) i nastawić program do wyrabiania ciasta.

Smacznego.

Werset z Biblii:

„Alleluja

Chwal, duszo moja, PANA!

Chwalić będę Pana, pókim żyw,

Śpiewał będę Bogu memu, dopóki żyć będę.

Nie pokładajcie ufności w książętach

Ani w człowieku, który nie może pomóc!”

Psalm 146:1-3

„Niech wszystko, co żyje, chwali PANA!

Alleluja”

Psalm 150:6

środa, 29 września 2010

Drożdżówki wyszły mięciutkie, puszyste. Można je wykonać z dżemem, białym serem lub z budyniem. Drożdżówki są dobre, a wykonanie nie sprawia problemów. Są efektowne, choć na moich zdjęciach tego nie widać. Przepis jest ze strony Arabeska. Polecam.

SKŁADNIKI: na 15 sztuk:

  • 500 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 260 g mleka
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli

Poza tym:

  • 1 jajko do posmarowania
  • nutella

WYKONANIE:

Mleko lekko podgrzać, dodać do niego 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i drożdże. Rozrobić w miarę na jednolity płyn i odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski oprószyć solą. Pozostały cukier, wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajko wlać do miski z mąką i wszystko wyrobić. Na koniec dodać letnie rozpuszczone masło. Całość dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (w ciepłe miejsce i przykryć ręcznikiem lnianym).Ciasto Po tym czasie ponownie delikatnie wyrobić. Następnie podzielić na 15 kawałków (o wadze ok. 60 g każdy) , uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 10x14 cm. W górnej części położyć 1 łyżkę nadzienia (lekko rozsmarowując na boki) , a dolną ponacinać w "grzebień".

Górną część zawinąć do środka , dobrze docisnąć brzegi. Następnie założyć poszczególne "zęby" grzebienia do góry.

Tak przygotowane drożdżówki poukładać na blasze wyłożonej pergaminem , przykryć i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia. Tuż przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem (posypałam migdałami). Piec w temp. 200 stopni C. przez około 20 minut.

Smacznego.

Wersety z Biblii:

„Panowie, co mam czynić, abym był zbawiony?

A oni rzekli:

Uwierz w Pana Jezusa,

a będziesz zbawiony, ty i twój dom.”

Dzieje .Apostolskie 16:30-31

„ kto w niego wierzy, dostąpi odpuszczenia grzechów przez imię jego”

Dzieje .Apostolskie 10:43

„ Pójdź do JEZUSA, przyjdź dzisiaj doń!

On tak jest blisko, wyciąga dłoń,

głos jego usłysz, dopóki zwie, łaskawie wzywa cię.

Jemu swe serce dać dzisiaj śpiesz, On przyjmie ciebie, mocno w to wierz,

miłością, łaską otoczy cię, tylko nie wahaj się!”

piątek, 23 kwietnia 2010

Bułeczki są bardzo mięciutkie i puszyste, najlepsze z truskawkowym dżemikiem:) Moim synom bardzo smakowały, zażyczyli sobie, żebym jutro jeszcze raz je upiekła. Przepis jest ze strony pracownia wypieków. Polecam.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 6 g drożdży świeżych (dałam 10 g)
  • 100 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3/4 łyżeczki soli (dałam mniej)

Poza tym:

  • 1 białko lub jajko roztrzepane z 1 łyżką wody – do posmarowania bułek
  • płatki migdałowe

WYKONANIE:

Mleko lekko podgrzać, dodać do niego 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i drożdże. Rozrobić w miarę na jednolity płyn i odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski dodać startą skórkę z cytryny. Jajka i wyrośnięte drożdże wlać do miski z mąką i wszystko wyrobić. Na koniec dodać letnie rozpuszczone masło. Wszystko dobrze wyrobić (wyrabiać około 10 minut). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia ok. 2 – 2,5 godzin, aż podwoi swoją objętość. Po urośnięciu jeszcze raz je wyrobić i podzielić na 9 kawałków. Z każdego kawałka uformować bułeczkę i układać ma wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy 20 cm ( moja była 24 cm). Tortownicę przykryć lnianym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 – 1,5 h . Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem lub jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 – 30 minut w temperaturze 180 – 200 stopni C. (piekłam 25 minut w temperaturze 180 stopni C.).Ostudzić na kuchennej kratce.

Ciasto można wyrobić w maszynie do pieczenia chleba: (z drożdży zrobić zaczyn) wszystkie składniki włożyć do maszyny i nastawić odpowiedni program do mieszania i wyrastania ciasta.

SMACZNEGO.

środa, 17 marca 2010

Racuszki zrobiłam już po raz drugi. Moje dzieci bardzo lubią jagody, dlatego im smakowały. Racuchy przypominają trochę pączki, bo są dość duże. Jagód dałam więcej i w środku troszeczkę ciasto się nie dopiekło co widać na dolnym zdjęciu (może dlatego, że jagody były zamrożone, i puściły za dużo soku?). Przepis mam z miesięcznika ''ciasta domowe'' Polecam.

SKLADNIKI:

  • 20 g drożdży
  • 6 łyżek ciepłego mleka (dałam 8 łyżek)
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 25 g roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli (dałam mniej)

Poza tym:

  • 125 g jagód (dałam mrożone)
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

WYKONANIE:

Drożdże z 1 łyżką cukru wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Jajko ubić z resztą cukru. Mąkę wsypać do miski, oprószyć solą, dodać wyrośnięte drożdże, ubite jajka i wszystko razem wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 porcji. Z każdej porcji uformować okrągły placek i na jego środku umieścić kopiastą łyżeczkę jagód (jagody zmieszałam z jedną łyżeczką cukru). Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Delikatnie zrolować nadając kształt kuli. Każdą kulę spłaszczyć dłonią, aby powstały placuszki. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po 4 minuty na złoto – brązowy kolor (piekłam na małym ogniu pod przykryciem). Gotowe racuszki posypać cukrem pudrem. Można podawać z kwaśną śmietaną zmieszaną cukrem.

Ciasto można wyrobić w maszynie do pieczenia chleba.

Smacznego.

 
1 , 2
Durszlak.pl