Wszystko czego sama spróbowałam...

Śliwki

czwartek, 12 listopada 2009

 

Bardzo dobre ciasto. Najlepsze jest w dniu pieczenia. Szczerze polecam.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 250 g margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 3 szklanki mąki (nie pełne szklanki)

Beza:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Poza tym:

  • około 1 kg śliwek

WYKONANIE:

Ciasto:

Wszystkie składniki ciasta wymieszać i podzielić na dwie części. 2/3 ciasta wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wymiarach około 20 na 36cm. (resztę ciasta włożyć do lodówki). Na ciasto rozłożyć pokrojone na połówki śliwki (skórkami na dół).

Beza:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na poukładane śliwki. Na tak przygotowane ciasto poukładać pozostałą część ciasta (tę pozostawioną w lodówce).

Wstawić do piekarnika na około 50-60 minut i piec w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego.

 

niedziela, 18 października 2009

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ kostki margaryny lub masła
  • 1 małe jajko
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1łyżeczki proszku do pieczenia

Poza tym:

70 dkg śliwek

Kruszonka:

  • 75 gram masła
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru (może być 3 łyżki brązowego cukru + 1 łyżka białego cukru)
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki kokosu
  • 2 łyżki słonecznika
  • 1 łyżka sezamu

 

WYKONANIE:

Zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Następnie wykleić nim natłuszczoną blaszkę o wymiarach około 25x25cm. Na ciasto rozłożyć pokrojone na ćwiartki śliwki (skórkami na dół).

Składniki na kruszonkę zagnieść i posypać na owoce.

Temperatura pieczenia: piekarnik nagrzany do temperatury 180 stopni

Czas pieczenia: ok. 50-60 minut

Smacznego

Tagi: śliwki
20:13, jolcia9 , Śliwki
Link Dodaj komentarz »
Durszlak.pl