Wszystko czego sama spróbowałam...

Czekolada

sobota, 10 października 2009

 

 

SKŁADNIKI:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki kawy espresso
  • 1 szklanka kremówki
  • 3 duże jaja
  • 1 łyżka cukru

Poza tym:

  • Jak kto lubi: maliny, bita śmietana, orzechy, czekolada.

 

WYKONANIE:

Masło rozpuścić w garnku dodać połamana czekoladę i ją rozpuścić. Do przestudzonej czekolady dodać żółtka energicznie wymieszać, dodać kawę i znowu wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem. Dodać masę czekoladową i powoli wymieszać można mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Powstały mus powkładać do pucharków ozdobić i włożyć do lodówki ma co najmniej 3 godziny. Pianka w lodówce może być nawet jeden dzień.

Porcji wychodzi 5-8.

Smacznego.

piątek, 02 października 2009

Pyszny deser z białej czekolady z jagodami. Dzieci się zajadały. Musiałam robić 4 dni z rzędu. Polecam.Przepis jest z tej strony

 

SKŁADNIKI na 2 osoby:

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 6 łyżek kremówki
  • 1 jajko
  • jagody lub inne owoce

 

WYKONANIE:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić , dodać kremówkę, żółtko i zmiksować.

Białko ubić i na końcu wymieszać z czekoladową masą. Włożyć do pucharków i schłodzić. Po wyjęciu z lodówki, włożyć na wierzch owoce (ja również daję owoce na dno pucharków)

Smacznego!

 

piątek, 24 lipca 2009

Pyszne trufelki, szczególnie dla smakoszy nutelli i czekolady czyli idealne dla mojego Męża. Bardzo mu smakowało. Dla mnie trochę za słodkie. Polecam. Przepis pochodzi z super strony z pięknymi zdjęciami moje wypieki

 

SKŁADNIKI:

  • 0,5 szklanki nutelli

  • 0,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych

  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów laskowych

  • 0,5 szklanki mleka słodzonego skondensowanego

  • 2 łyżki miękkiego masła

  • 120 g gorzkiej czekolady lub 0,5 mlecznej i 0,5 gorzkiej

  • 1 łyżka wódki


Poza tym:

  • orzechy laskowe pokrojone na małe kawałki lub czekolada gorzka roztopiona w kąpieli wodnej do obtoczenia


Orzechy podpiec na patelni. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do niej dodać ostudzone orzechy, nutelle, mleko, wódkę i bardzo miękkie masło. Wszystko razem wymieszać i dać do lodówki. Po 3-4 godzinach formować kulki- mniejsze od orzecha włoskiego(jeżeli masa będzie dość rzadka można do niej dodać trochę zmielonych orzechów laskowych lub roztopionej czekolady). Uformowane kulki wstawić do lodówki lub zamrażalki na ok.15-20 min.

Obtoczyć pokrojonymi orzechami lub roztopioną czekoladą. Przechowywać w lodówce.

Smacznego !

 

Durszlak.pl