Wszystko czego sama spróbowałam...

Jabłka

środa, 25 listopada 2009

Ciasto jest bardzo wilgotne, szybkie w wykonaniu i dobre. Polecam.

SKŁADNIKI:

  • 6 dużych jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • ½ szklanka rodzynek
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

WYKONANIE:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wsypać do plastykowej miski. Do jabłek dodać cukier i bakalie. Wszystko razem wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 23 na 28 cm. i piec około 1 godziny w temperaturze 190-200 stopni C.

Smacznego!

piątek, 06 listopada 2009

Szarlotka mi wyszła dość twarda, nawet na trzeci dzień była dość twarda. Może moje jabłka były za mało ciepłe jak przekładałam...Mimo tego moi synowie stwierdzili, że była baaardzo pyszna innym też smakowała. Przepis jest ze strony Every Cake You Bake. Polecam.

SKŁADNIKI:

Kruche ciasto:

  • 50 dkg mąki,
  • 30 dkg masła,
  • 15 dkg cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany

Masa orzechowa:

  • 30 dkg orzechów,
  • 10 dkg masła,
  • 10 dkg cukru,
  • 2 łyżki miodu

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek,
  • budyń lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • rodzynki (3 garście)

 

WYKONANIE:

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i schłodzić po czym podzielić na 3 równe części. Schłodzone ciasto rozwałkować (lub oblepić) na tortownicę 26 cm i upiec oddzielnie 2 placki. Na ostatni wylać masę orzechową i upiec razem (około 15-20 minut do zarumienienia).

Masa orzechowa:

Masło, cukier i miód zagotować w rondelku, dodać posiekane orzechy i gotować jeszcze około 2 minuty, cały czas mieszając.

Masa jabłkowa:

Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Włożyć do garnka i wymieszać z budyniem w proszku lub mąką ziemniaczaną. Dodać rodzynki i chwilę smażyć (nie przykrywać garnka) ciągle mieszając aż jabłka będą miękkie. Można dodać 2 łyżki cukru, jeżeli jabłka będą kwaśne.

Składanie warstw:

Jeden blat upieczonego placka położyć do tortownicy (wyłożyć papierem do pieczenia) , posmarować połową jeszcze ciepłej masy jabłkowej, przykryć drugim plackiem i ponownie nałożyć masę jabłkową, a następnie nakryć plackiem z masą orzechową. Szarlotkę przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu. Najlepsza będzie na drugi dzień.

Smacznego.

czwartek, 29 października 2009

Bardzo dobra szarlotka, oczywiście najlepsza z lodami i bitą śmietaną. Polecam.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 250 g margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • cukier do smaku - ja użyłam 4 łyżki
  • rodzynki

Poza tym:

  • bita śmietana
  • można dać lody waniliowe lub śmietankowe

 

WYKONANIE:

Ciasto:

Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na pół i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinkę.

Nadzienie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Włożyć do garnka i smażyć (nie przykrywać garnka) ciągle mieszając około 15 minut aż jabłka będą miękkie. Masa powinna być gęsta. Kiedy masa będzie gotowa doprawić do smaku cukrem i wrzucić rodzynki.

Ułożenie ciasta:

Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę około 20x36 cm. Wyłożyć nadzienie z jabłek. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem (ciasto można dać między papier do pieczenia i wałkować, wtedy dobrze się rozwałkowuje). Piec około 1 godziny w 180-200 stopniach C.

Ciepłe ciasto można posypać delikatnie cukrem pudrem.

Tuż przed podaniem na stół, na każdy kawałek dać ubitą śmietanę (można posypać delikatnie słodkim kakaem), obok dać gałkę lodu.

Smacznego.

 

 

niedziela, 18 października 2009

Bardzo bobra szarlotka szczególnie na ciepło ze śmietaną. Przepis jest z tej strony. Polecam.

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Farsz:

  • 1,5 kg jabłek
  • 100g cukru
  • 200 g orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • budyń waniliowy
  • można dodać cynamon

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru roztarta z kilkoma łyżkami gorącej wody (lukier ma być rzadki) 

WYKONANIE:

1.Z mąki, proszku, soli, masła, jajek, żółtek i 200 g cukru zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1/2 godz do lodówki.

2.Jabłka obrać i pokroić na niezbyt duże kawałki. W garnku rozpuścić 100 g cukru, gdy nabierze koloru miodu wrzucić potłuczone orzechy włoskie, zamieszać chwilę i dorzucić jabłka. Przesmażyć, wsypać cynamon i budyń waniliowy jeszcze chwilę smażyć, wystudzić.

 3.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić 2/3 ciasta. Posypać tartą bułką lub mielonymi orzechami, wyłożyć przestudzone jabłka, przykryć resztą ciasta (rozwałkować lub ułożyć krateczkę). Piec ok. 1 godz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

4.Jeszcze ciepłe polukrować.

Smacznego.

Durszlak.pl