Wszystko czego sama spróbowałam...

Torty

piątek, 11 maja 2012

Czekoladowe ciasto z delikatnymi i puszystymi musami z gorzkiej i z białej czekolady. Torcik dobry, ale bardzo kaloryczny. Przepis jest z tej strony. Polecam.

SKŁADNIKI:

Warstwa spodnia:

  • 85g masła
  • 190g gorzkiej czekolady
  • 3/4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 1 i ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka
  • 70g brązowego cukru
  • szczypta soli

Mus z gorzkiej czekolady:

  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 190g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 1 i 1/2 (330g) szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Mus z białej czekolady:

  • 3/4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • 170g białej czekolady
  • 1 i 1/2 (330g) szklanki śmietana 30%

WYKONANIE:

Warstwa spodnia:

Masło, połamaną czekoladę i kawę rozpuszczalną włożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką masę. Odstawić do ostudzenia na około 5 minut. Dodać żółtka, wanilię i dokładnie wymieszać. Odłożyć na bok.

Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając mikserem na wysokich obrotach, aż się cukier rozpuści i piana będzie sztywna (od razu dałam cukier i ubijałam).

1/3 ubitych białek dodać do rozpuszczonej czekolady dokładnie wymieszać. Następie dodać resztę piany z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub silikonową szpatułką. Tortownicę o średnicy 25cm wysmarować masłem lub margaryną wylać do niej ciasto. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, do temperatury 160 stopni C (325 stopni F) i piec przez 13 – 18 minut (piekłam 20 minut). Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę, nie wyjmując z tortownicy, studzić do całkowitego ostygnięcia, co najmniej 1 godzinę. Ciasto w czasie studzenia trochę opadnie.

Mus z gorzkiej czekolady:

W małej miseczce lub w szklance wymieszać kakao z ciepłą wodą. Odstawić na bok.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając, aż się rozpuści i będzie gładka. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia na 2 – 5 minut. Do przestudzonej czekolady dodać wymieszane z wodą kakao i wymieszać.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i solą.

Do czekolady dodać 1/3 ubitej śmietany, dokładnie wymieszać, można mikserem na niskich obrotach. Następnie dodać resztę ubitej śmietany i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub silikonową szpatułką.

Gotowy mus wylać na ostudzony spód i 3 razy delikatnie uderzyć tortownicą o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Wstawić do lodówki na co najmniej 15 minut. W tym czasie przygotować górną warstwę.

Mus z białej czekolady:

Białą czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski.

W małej miseczce wymieszać żelatynę z wodą i zostawić na około 5 minut, aby żelatyna napęczniała. Pół szklanki śmietany wlać do małego garnczka i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Gorącą śmietanę z żelatyną wlać do miski z białą czekoladą i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka. Schłodzić do temperatury pokojowej, odstawić na około 10 minut, od czasu do czasu mieszając (masa trochę zgęstnieje)

Pozostałą śmietanę ubić.

Do ostudzonej czekolady dodać 1/3 ubitej śmietany, dokładnie wymieszać. Następnie dodać resztę ubitej śmietany i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub silikonową szpatułką.

Gotowy mus wyłożyć na zastygnięty mus z gorzkiej czekolady – środkową warstwę, wygładzić wierzch i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Udekorować

płatkami czekoladowymi, czekoladą lub posypać kakao.

Smacznego.



Wersety z Biblii:

Wchodźcie przez ciasną bramę;

albowiem szeroka jest brama i przestronna droga,

która wiedzie na zatracenie,

a wielu jest takich, którzy przez nią wchodzą.

A ciasna jest brama i wąska droga,

która prowadzi do żywota;

i niewielu jest tych, którzy ją znajdują.”

Ewangelia Mateusza 7:13 – 14

Odpowiedział mu Jezus:

Ja jestem droga i prawda, i żywot,

nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie.”

Ewangelia Jana 14:6

poniedziałek, 07 marca 2011


Trzy blaty kakaowego biszkoptu nasączone wiśniówką, przełożone musem czekoladowym z wisienkami. Całość oblana polewą czekoladową – ganache. Torcik upiekłam specjalnie dla mojego Męża – miłośnika gorzkiej czekolady, na urodziny. Zdaniem mojego męża tort był przepyszny, nie umiał się na chwalić (tort bardzo syty). Polecam.

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

(razem mącznych składników, oprócz cukru, 1 pełna szklanka 200ml– używam duraleksowej)

Mus czekoladowy:

  • 250g gorzkiej czekolady
  • 30g masła
  • 3 łyżki mocnej zaparzonej kawy – espresso
  • 300ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
  • 4 duże jajka
  • 2 płaskie łyżki cukru

Polewa Ganache:

  • 170g gorzkiej czekolady
  • 200ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
  • 25g masła
  • 1 łyżka wiśniówki

Poncz:

  • 1/2 szklanka wiśniówki z wodą*

Poza tym:

  • 1 szklanka wiśni z wiśniówki (można zastąpić namoczonymi w wódce z wodą rodzynekami)

*Jeżeli biszkopt wyjdzie bardzo suchy nasączyć go większą ilością ponczu

WYKONANIE:

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesiane przez sitko: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) o średnicy 26cm. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 175 °C. do tzw. suchego patyczka.

Mus czekoladowy:

Masło rozpuścić w garnku dodać połamana czekoladę i ją rozpuścić. Do przestudzonej czekolady dodać żółtka energicznie wymieszać, dodać kawę i znowu wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem. Dodać masę czekoladową i powoli wymieszać można mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.

Polewa Ganache:

Czekoladę połamać, włożyć do miski i odstawić.

Śmietanę wlać do rondelka i zagrzać (śmietanka ma być gorąca). Gorącą śmietanę wlać do połamanej czekolady. Po chwili gdy czekolada zmięknie, dokładnie wymieszać. Dodać masło, wiśniówkę i znów wymieszać. Masa powinna być gładka i błyszcząca.

Składanie warstw tortu:

Zimny biszkopt kakaowy przekroić na 3 blaty. Jedną część (układać warstwy w tortownicy – lub użyć obręczy do tortów) nasączyć ponczem (wiśniówką lub wiśniówka z wodą) posmarować połową musu czekoladowego i porozkładać 1/2 szklanki wiśni. Przykryć drugim blatem biszkoptu nasączonym ponczem i posmarować resztą częścią musu i rozłożyć resztą wiśni. Następnie wyłożyć 3 blat biszkoptu, nasączyć i odstawić do lodówki na około 1 – 2 godziny. Po tym czasie wyjąć tort z lodówki, zdjąć obręcz (wyjąć z tortownicy). Z tekturki wyciąć koło (średnicy mniejszej o 2 – 3 cm od średnicy tortu) położyć na metalową kratkę, na tekturkę ułożyć tort (w ten sposób biszkopt nie wbije się w kratkę). Pod metalową kratkę dać dużą matę silikonową lub płaskie naczynie. Tort oblać przestudzoną, jeszcze płynną polewą Ganache (nie gorącą). Wstawić do lodówki, do stężenia.

Ozdobić według uznania

Konsystencja tortu jest najlepsza na drugi dzień (zdjęcie1 i 3), ale my jedliśmy już po 4 godzinach (zdjęcie 2)

Smacznego.

Wersety z Biblii:

Albowiem nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej,

jest ona bowiem mocą Bożą

ku zbawieniu każdego, kto wierzy,”

List do Rzymian 1:16

Alleluja. Chwalcie Pana z niebios,

Chwalcie go na wysokościach!

Chwalcie go, wszyscy aniołowie jego,

Chwalcie go, wszystkie zastępy jego!

Chwalcie go, słońce i księżycu,

Chwalcie go, gwiazdy świecące!

Chwalcie go, najwyższe niebiosa I wody nad niebiosami!

Niech chwalą imię Pańskie,”

Psalm 148:1 – 4

Królowie ziemscy i wszystkie narody,

Książęta i wszyscy sędziowie ziemi!

Młodzieńcy, a także dziewice, Starcy razem z dziećmi.

Niech chwalą imię Pana, Bo samo jego imię jest wzniosłe,

Chwała jego jest nad ziemią i niebem!”

Psalm 148: 11 – 14

wtorek, 23 listopada 2010

Torcik zrobiłam znajomej na urodziny jej syna. Torcika nie kosztowałam, ale zacytuje wam maila od mojej znajomej: „To był najsmaczniejszy tort jaki jadłam. I nie tylko ja! Moje dzieci, mąż, i wszyscy goście wspólnie orzekli, że to było fantastyczne! Nie tylko ze względu na walory wzrokowe (niesamowite jak to pięknie namalowałaś!!!) ale przede wszystkim walory smakowe. Aha...najlepszym dowodem, że tort smakował, jest to że uchował się jeden kawałeczek na małym talerzyku :-)”. Dolne zdjęcie zrobiła znajoma. Na podstawie pysznego przepisu: tort orzechowy z kokosem. Polecam.

SKŁADNIKI:

Biszkopt orzechowy:

  • 8 jajek
  • 1 szklanka +2 łyżki cukru
  • 300 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 1 płaska żyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g kokosu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej tortowej
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej (½ szklanki razem: maki pszennej, mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia)

Krem:

  • 2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 400g gotowej masy krówkowej
  • 2 łyżki (dość spore) nutelli
  • 2 łyżki spirytusu

WYKONANIE:

Biszkopt orzechowy:

Orzechy zmielić w maszynce do mielenia orzechów (można zetrzeć w maszynie do tarcia warzyw, na bardzo drobnej tarce).

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier i ubić bardzo sztywną pianę. Kiedy będzie sztywna dodać żółtka nadal ubijając. Na końcu dodać zmielone orzechy, proszek do pieczenia, bułkę tartą i bardzo delikatnie (nie mikserem) wymieszać. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 30-40 minut w temp.180 stopni C.

Ciasto kokosowe:

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier i ubić bardzo sztywną pianę. Kiedy będzie sztywna dodać żółtka nadal ubijając. Wsypać mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, następnie dodać kokos i bardzo delikatnie!! wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczę. Piec do zrumienienia ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni C.

Krem:

Dwie kostki masła utrzeć na puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier i ubić bardzo sztywną pianę. Kiedy będzie sztywna dodać żółtka nadal ubijając do wymieszania. Do masła dodawać po łyżce piany z jajek, ucierać. Następie dodawać porcjami masę krówkową i nutellę. Na końcu spirytus.

Składanie warstw tortu:

Zimne biszkopty: orzechowy i kokosowy, przekroić na pół. Nasączyć je delikatnie alkoholem (może być wódka).

Składać: ciasto kokosowe – krem – ciasto orzechowe – krem – ciasto kokosowe – krem – ciasto orzechowe. Cały tort posmarować kremem.

Ozdobić według uznania

Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze schłodził się w lodówce.

SMACZNEGO.

Werset z Biblii:

Albowiem tak Bóg umiłował świat,

że Syna swego jednorodzonego dał,

aby każdy, kto weń wierzy,

nie zginął, ale miał żywot wieczny.

Bo nie posłał Bóg Syna na świat, aby sądził świat,

lecz aby świat był przez niego zbawiony.

Kto wierzy w niego, nie będzie sądzony;

kto zaś nie wierzy, już jest osądzony dlatego,

że nie uwierzył w imię jednorodzonego Syna Bożego.”

Ewangelia Jana 3:16-18

piątek, 22 października 2010

Już od roku czasu miałam ochotę na ten torcik. W końcu nadeszła ta chwila:). Torcik upiekłam jakiś czas temu na urodziny. W smaku jest dobry, nie jest za słodki, jest lekko kwaskowaty. Motyl zrobiony jest z czekolady, niestety poodpadały my skrzydła (czekolada całkiem nie ostygła), co widać na zdjęciu . Przepis jest ze strony Kwestia Smaku. Polecam.

SKŁADNIKI na 1 biszkopt (należy przygotować 2 biszkopty, czyli ilość składników podwoić):

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej, tortowej – 1/3 szklanki
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • (2/3 szklanki razem mącznych produktów, oprócz cukru)

Masa chałwowa:

  • 40 dag masła
  • 40 dag chałwy waniliowej

Poza tym:

  • 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej i 1 słoiczek wiśni w syropie (odsączonych), razem około 1 szklanki wiśni

Dekoracja:

  • ½ gorzkiej czekolady, startej (dałam całą)

Poncz:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 1 i 1/2 szklanki wrzątku, ostudzonej (nie użyłam wszystkiego)

WYKONANIE:

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao (koniecznie przesiane przez sitko), proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 26. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić (około 20 minut), a następnie wyjąć biszkopt z formy. Upiec drugi biszkopt według tej samej procedury.

Masa chałwowa:

Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać porcjami pokruszoną chałwę. Miksować tak długo, aż masa będzie jednolita.

Składanie:

Zimne biszkopty przekroić w poprzek na pół, razem cztery jednakowe blaty (okruszki pozostawić na posypanie boków tortu). Jedną część nasączyć zimną rozpuszczoną kawą (¼ ilości), posmarować

¼ ilości masy chałwowej i wyłożyć 1/3 ilość wiśni. Przykryć drugim blatem i postąpić tak jak z pierwszym. Tak samo zrobić z trzecim. Na górę dać ostatni biszkopt, nasączyć ostatnią ¼ częścią kawy. Cały tort posmarować resztką kremu i obsypać: boki pozostałymi okruszkami (obsypałam startą czekoladą), wierzch startą czekoladą.

Smacznego.

Werset z Biblii:

Ale szukajcie najpierw

Królestwa Bożego i sprawiedliwości jego,

a wszystko inne będzie wam dodane.”

Mat. 6:33

czwartek, 19 listopada 2009

Trzy blaty bezy migdałowej przełożonej kremem i chrupkimi okruszkami cukierków WERTELS ORIGINAL. Całość oblana czekoladą i posypana cukierkami. Torcik jest bardzo słodki. Najbardziej smakował mojemu Teściowi i dzieciom. Przepis jest z tej strony. Polecam.

SKŁADNIKI:

Bezy(3 blaty):

  • 100g zmielonych migdałow
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150g cukru
  • 4 białka jaj

Masa kremowa:

  • 4 żółtka jaj
  • 100g cukru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150g masła

Poza tym:

  • 1 "rolka" cukierków WERTELS ORIGINAL lub 4 pojedyncze batoniki DAIM (kupione w Ikea) lub inne tego typu karmelki mleczne

Polewa:

  • 100g mlecznej czekolady
  • ok 50-70 ml kremówki

WYKONANIE:

Bezy:

Białka z cukrem ubić na bardzo sztywną pianę. Do ubitej piany dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Następnie wrzucić zmielone migdały i delikatnie wymieszać. Wielką blachę do pieczenia wyłożyć papierem na którym narysować 3 okręgi o średnicy 21 cm (mi wyszło na dwóch blachach). Ubitą pianę wyłożyć na narysowane koła. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ponad około 15-20 minut w 180 stopni C. Dwie blaszki pic z termoobiegiem. Wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać, pozostawiając bezy do wystygnięcia.

Masa kremowa:

Śmietanę, żółtka wlać do garnka, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Postawić na ogień i ostrożnie gotować, aż masa zgęstnieje (trzeba pilnować przez cały czas, żeby się nie ścięło). Kiedy masa będzie gęsta, odstawić ją z ognia i dobrze ostudzić. Masło utrzeć i dodać do niego po łyżce zimną masę z żółtek i kremówki.

Cukierki włożyć do worka i potrzaskać mocno wałkiem do uzyskania małych drobinek-okruszków.

Polewa:

Do garnka wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i podgrzać do roztopienia czekolady, cały czas mieszając.

Składanie warstw:

Jeden blat bezy posmarować 1/2 kremu i posypać 1/3 okruszków z cukierków. Powtórzyć całą operację jeszcze raz. Przekryć ostatnim blatem bezy. Całość posmarować polewą z czekolady i posypać resztką okruszków z cukierków. Wstawić tort do lodówki na około 1 godziny.

Smacznego.

 
1 , 2
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
" Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił." Efez. 2:8-9............ "Uwierz w Pana Jezusa, a będziesz zbawiony..." Dz.Ap. 16:31
Kontakt: jolcia_9@wp.pl
Moja druga strona
MOJE WAGI:................. 1szklanka - 200ml
SPIS TREŚCI
TU BYWAM
UWAGA !
ZAPRASZAM DO ODWIEDZANIA CHRZEŚCIJAŃSKICH STRON
Durszlak.pl