czwartek, 11 kwietnia 2013
Muzeum Biblii Wuppertal, Niemcy (www.bibelmuseum.de) zaprasza na wystawę historyczno-kulturową: Historia Biblii Gdzie? Kiedy? Wystawa jest częścią ekspozycji będącej w posiadaniu Muzeum Biblii w Wuppertal w Niemczech.
Wystawa będzie prezentowana przez przewodnika dr. Stefan Drüeke z Muzeum Biblii w Wuppertal (z tłumaczeniem na polski). Istnieje możliwość bezpłatnego zwiedzania wystawy z przewodnikiem – rezerwacji grup można dokonywać telefonicznie lub pocztą elektroniczną: 509364132 Piotr Baron email: rlch@rlch.pl Na wystawie prezentowane będą m.in. następujące eksponaty: Oryginały:
Kopie:
Czasy współczesne:
Z wystawą powiązane będą dwa wykłady tematyczne dr. Stefan Drüeke, które odbędą się w Zborze Chrześcijan w Mikołowie: Zbór Chrześcijan w Mikołowie Wykład pierwszy: Czy odkrycia archeologiczne potwierdzają wiarygodność Biblii? Wykład drugi: Czy Biblia jest nadal aktualna? Wstęp wolny Zapraszam serdecznie. Jola
środa, 10 kwietnia 2013
SKŁADNIKI (na 6 porcji):
Dodatkowo: *Można pomieszać z mleczną czekoladą WYKONANIE: Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Ramekiny (żaroodporne miseczki do zapiekania - kokilki do sufletów ) bardzo dokładnie wysmarować masłem i obsypać dno oraz ścianki przesianym kakao. Czekoladę połamać na kostki włożyć do miski, dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę włożyć do garnka z lekko gotującą się wodą) od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jajka z żółtkami lekko ubić dodać cukier i ubić na puszystą pianę (nie musi być sztywna). Przy średnich obrotach miksera wlewać powoli, ciepłą roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać likier, na koniec mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Czekoladową masę przełożyć,łyżką do przygotowanych wcześniej ramekin do ¾ wysokości. Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 6 – 12 minut (piekłam 8 minut). Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika i może się nieznacznie różnić. Należy więc pilnować tego czasu, bo zbyt długie pieczenie spowoduje, że babeczki upieką się całe a w środku nie powstanie płynna 'lava'. Zbyt krótki czas pieczenia spowoduje, że babeczki będą bardzo lejące. Można za pierwszym razem pieczenia zrobić test, wkładając do piekarnika tylko jedną foremkę i dokładnie obserwować. Babeczka zrobi się matowa i lekko urośnie (wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny). Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 30 sekund. Następnie delikatnie okroić babeczki nożykiem dookoła foremki i przewróć na talerz do góry nogami. Podawać od razu na ciepło (dobre też są na zimno) z bitą śmietaną i owocami lub gałką lodu. Smacznego. Molten Lava Cakes Źródło: Вкусное искусство от Нины Niksya
Nigdy taki sam, nie będziesz już Nigdy taki sam, nie będziesz już nigdy nie wrócisz tam, gdzie ciemność tkwi Będziesz stale biegł, tam w dom, hen wzwyż gdzie Pan już czeka by otworzyć drzwi
Płomień weź w serce swe Odrzuć plewy świata i uświęcaj się Niechaj twa pochodnia nagle w mroku zła rozjaśni swój blask, dla chwały Pana trwa!
Ciągle w górę idź, i wspinaj się chociaż stromo jest, choć wąski szlak Ale przyjdzie dzień, gdy osiągniesz cel i tam zaśpiewasz swemu Panu pieśń
Płomień weź w serce swe Odrzuć plewy świata i uświęcaj się Niechaj twa pochodnia nagle w mroku zła rozjaśni swój blask, dla chwały Pana trwa!
wtorek, 19 lutego 2013
Nasz ulubiony sernik, delikatny, kremowy i na dodatek czekoladowy:). Ze śmietanką rozpływa się w ustach. Piekłam go już 4 razy. Przepis podaję z moimi zmianami. Uwaga, w serniku najważniejszy jest ser. Aby sernik był kremowy należy użyć sera miękkiego, raczej mokrego, kremowego. Polecam. SKŁADNIKI: Spód:
Masa serowa:
Poza tym:
WYKONANIE: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Spód: Ciastka zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) o średnicy 24cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w . Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej. Podnieść temperaturę w piekarniku do 240 stopni C Masa serowa: Ser zmielić trzykrotnie. Likier kawowy podgrzać i w gorącym rozpuścić kawę, ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ser i mascarpone zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać kakao (koniecznie przesiane przez sitko), kawę rozpuszczoną w likierze, jajka, gęstą śmietanę 18%. Do lekko przestudzonej czekolady dawać porcjami masę serową. Najpierw 1 łyżkę, po czym dokładnie wymieszać, następnie znowu 2 łyżki i znowu wymieszać. Tak dokładnie wymieszaną czekoladową masę wymieszać z pozostałą masą serową Zmiksować na jednolitą masę, tylko do dokładnego wymieszania. Masę wylać na podpieczony spód i piec przez 10 minut w 240 stopniach C, następnie obniżyć temperaturę do 110 stopni C i piec sernik jeszcze przez 1/2 godziny (sernik będzie ścięty tylko po bokach). Studzić przez około 1 - 2 godziny w lekko uchylonym piekarniku (jeżeli sernik jest dobrze upieczony to nie trzeba go więcej suszyć, można go od razu wyjąć). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Wstawić na całą noc do lodówki do stężenia. Ubić śmietankę kremówkę na gęstą pianę, dodać cukier i ubić na sztywno. Wyłożyć na wierzch sernika (np. szprycą), polać roztopioną czekoladową i udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy. Drugi sposób (ja tak robię), Jeżeli macie malakser lub pojemnik do koktajli: Likier kawowy podgrzać i w gorącym rozpuścić kawę, ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Cały twaróg (nie zmielony), ser mascarpone, jajka i cukier, śmietanę zmiksować, kakao, likier z kawą malakserem na bardzo gładką masę (konsystencja serka homogenizowanego – bez grudek). Jeżeli malakser jest mały podzielić wszystkie składniki na dwie części. Miksować każdą partię na gładką masę. Do lekko przestudzonej czekolady dawać porcjami masę serową. Najpierw 1 łyżkę, po czym dokładnie wymieszać, następnie znowu 2 łyżki i znowu wymieszać. Wszystko dokładnie zmiksować mikserem tylko do dokładnego wymieszania. Piec jak wyżej jest napisane. Smacznego:) Źródło: Kwestia Smaku. Wersety z Biblii: „Starłem jak obłok twoje występki, a twoje grzechy jak mgłę: Nawróć się do mnie, bo cię odkupiłem.” Księga Izajasza 44:22 „...Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się kto nie narodzi na nowo, nie może ujrzeć Królestwa Bożego.” Ewangelia Jana 3:3 „Jedynie w Panu jest zbawienie i moc, do niego przyjdą ze wstydem wszyscy, którzy się na niego gniewali.” Księga Izajasza 45:24
wtorek, 08 stycznia 2013
SKŁADNIKI (na około 21 sztuk):
Dodatkowo:
WYKONANIE: Kawę rozpuszczalną zalać łyżką gorącej wody, przestudzić. Do przestudzonej kawy dodać likier kawowy i odstawić Czekoladę połamać na kostki włożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę włożyć do garnka z lekko gotującą się wodą). Roztopioną czekoladę lekko przestudzić. Mascarpone bardzo krótko zmiksować (kilka sekund, by tylko nadać mu lekkości). Wlać do niego przestudzoną kawę z likierem i wymieszać. Do rozpuszczonej czekolady dodać 1/3 serka dokładnie wymieszać. Następie dodać resztę serka i dokładnie wymieszać łyżką lub silikonową szpatułką (można zmiksować mikserem – krótko – tylko do połączenia, nie za długo, by masa się nie zważyła). Następnie dodać tarte migdały lub orzechy i wymieszać. Całość wstawić lodówki, na około 30 – 60 minut, aż z masy będzie można formować trufelki. Z zastygłej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeżeli kulki będą miękkie, należy włożyć je na chwilkę do lodówki. Czekoladę połamać na kostki włożyć do miski, dodać olej i rozpuścić w kąpieli wodnej. Każdą kulkę maczać w roztopionej czekoladzie, obtaczając trufle dokładnie warstwą czekolady, układać na papier do pieczenia lub macie silikonowej lub kratce do studzenia ciastek. Udekorować według uznania i schłodzić. Kulki można obtoczyć w kakao, tartych orzechach, migdałach, kokosie. Smacznego. Źródło: Moje Wypieki
JUŻ PONAD DWA TYSIĄCE LAT Już ponad dwa tysiące lat minęło Gdy Jezus Chrystus przyszedł na ten świat Zbawienie nasze wtedy się zaczęło I nie przemija mimo tylu lat
On życie oddał za mnie i za ciebie Przekleństwa nasze zaniósł aż na krzyż By przygotować miejsce dla nas w niebie A potem uniesiony został wzwyż
On przyjdzie aby zabrać nas do siebie Ojczyzna nasza tam u Niego jest On chciałby także zabrać z nami ciebie W ojczyźnie tej nie będzie smutku, łez.
sobota, 22 grudnia 2012
Dzisiaj przepis dla wszystkich tych którzy nie wiedzą co upiec na święta:) i tych którzy lubią orzechy i karmel. Ciasto bardzo dobre. Mi i córce bardzo smakowało. Piekłam je już 3 razy i na pewno jeszcze upiekę. Polecam. SKŁADNIKI: Biszkopt:
Ciasto orzechowe:
Krem:
Polewa: gotowa masa krówkowa (lub puszka skondensowanego mleka słodzonego - wówczas gotować go 3 godziny w garnku z wodą, aby powstał karmel) Poza tym: do posypania: około 100g włoskich lub orzechów laskowych (najlepiej obrane ze skórki) uprażone, na suchej teflonowej patelni, z 1 łyżką cukru. Zamiast orzechów, ciasto można posypać płatkami migdałowymi. WYKONANIE: Biszkopt: Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesiane przez sitko: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o 23 x 38 cm. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 175 °C. do tzw. suchego patyczka. Ciasto orzechowe: Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z mąką i miodem, na końcu wsypać starte lub drobno pokrojone orzechy. Piec do zrumienienia ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni C. Krem: Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką masę. Następnie, nie przerywając ucierania stopniowo dodać mąkę i trochę mleka. Pozostałe mleko zagotować, dodać przygotowany roztwór i mieszając, ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Biszkopt można nasączyć lekko alkoholem lub herbatą. Jeden płat ciasta posmarować połową kremu, a na krem ciasto orzechowe. Następnie rozsmarować drugą połowę kremu i przykryć drugim płatem ciasta. Wierzch posmarować karmelem i posypać prażonymi orzechami. Smacznego.
„Wierzysz, że BÓG narodził się w betlejemskim żłobie, lecz biada ci człowieku, jeśli nie narodził się w tobie„. A. Mickiewicz Wersety z Biblii: "Przyszedł bowiem Syn Człowieczy, aby zbawić to, co zginęło." Ewangelia Mateusza 18,11
"Przeto upamiętajcie i nawróćcie się, aby były zgładzone grzechy wasze." Dzieje Apostolskie 3,19 |
Ostatnie wpisy
Zakładki:
" Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił." Efez. 2:8-9............ "Uwierz w Pana Jezusa, a będziesz zbawiony..." Dz.Ap. 16:31
Kontakt: jolcia_9@wp.pl
Moja druga strona
MOJE WAGI:................. 1szklanka - 200ml
SPIS TREŚCI
TU BYWAM
UWAGA !
ZAPRASZAM DO ODWIEDZANIA CHRZEŚCIJAŃSKICH STRON
![]() |