Wszystko czego sama spróbowałam...
niedziela, 27 września 2009

 

Kakaowy biszkopt przełożony kremem z nutelli z dodatkiem nasączonych w alkoholu śliwek. Wszystko to obłożone śmietaną i posypane czekoladą. Ciasto zrobiłam po raz kolejny, tym razem biszkoptu nie przekroiłam i zmieniłam trochę proporcje składników (podane w nawiasach). Zdjęcia zmieniłam. Ciasto wyszło bardzo dobre. Przepis jest z tej strony. Polecam.

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 kopiastych łyżek cukru
  • 4 kopiastych łyżek - 2/3 szklanki mąki pszennej-torowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku 

Krem

  • ½ kg suszonych śliwek, bez pestek (600 g)
  • około ½ szlkanki wódka do namoczenia śliwek (150 ml)
  • 25 dag masła
  • 20 dag Nutelli
  • (2 płaskie łyżeczki kakao)
  • (4 łyżki alkoholu z namoczonych śliwek)

Wierzch:

  • ½ litra śmietany 30% (350 ml)
  • 4 łyżki cukru pudru (2 płaskie łyżki cukru)
  • 2 opakowania "śmietana – fix" (1 opakowanie + 1 płaska łyżeczka)

Poncz:

  • około ½ szklanki - mocna herbata + wódka

 Do dekoracji:

  • 10 dag gorzkiej czekolady 

WYKONANIE:

Suszone śliwki włożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, jak już wchłoną alkohol pokroić je w kostkę.

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao (koniecznie przesiane przez sitko), proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 23 na 38 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.

Krem:

Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać porcjami Nutellę (dodać kakao i alkohol z maceracji śliwek) Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać.

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż, nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Całość posmarować ubitą śmietaną z cukrem pudrem i fixem. Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać na śmietanę. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

czwartek, 10 września 2009

Biszkopty nasączone kawowym alkoholem na to dwie warstwy pysznej pianki: bananowo-kawowej i czekoladowo-kawowej. Ciasto jest naprawdę bardzo dobre. Polecam. Przepis jest z tej strony    

SKŁADNIKI :

Spód: 

biszkopty ( nasączone alkoholem*)

Masa I:

  • 2 banany
  • 300-330 ml jogurtu kawowego*
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki żelatyny

 Masa II:

 

  • 1 śnieżka
  • 1 czekolada mleczna (10 dkg)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki likieru kawowego* (niekoniecznie)

* kawa espresso +cukier +spirytus

*Jogurt naturalny + kawa rozpuszczalna ( rozrobiona w małej ilości   wody) + odrobinę cukru (doprawić do smaku)

WYKONANIE:

Spód:

Biszkopty nasączyć alkoholem. Ułożyć je na spodzie tortownicy o średnicy 26 cm

Masa II:

Banany zmiksować z jogurtem kawowym. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, połączyć z masą bananowo-kawową. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić. Do żelatyny dodać 1 łyżkę masy bananowo-kawowej, energicznie wymieszać. Gdy zacznie tężec dodać ją do pozostałej masy i wyłożyć na biszkopty.

Masa II:

Śnieżkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czekoladę mleczną rozpuścić w kilku łyżkach ciepłego mleka, gdy ostygnie, dodać do ubitej śnieżki. Do masy wsypać 2 łyżeczki kakao i wszystko wymieszać mikserem. Żelatynę przygotować, zimną wymieszać z łyżką śnieżki, gdy zacznie tężec dodać do pozostałej masy i wyłożyć na masę bananowo-kawową.

Wierzch udekorować śmietaną lub posiekanymi orzechami laskowymi.

Smacznego.

piątek, 24 lipca 2009

Pyszne trufelki, szczególnie dla smakoszy nutelli i czekolady czyli idealne dla mojego Męża. Bardzo mu smakowało. Dla mnie trochę za słodkie. Polecam. Przepis pochodzi z super strony z pięknymi zdjęciami moje wypieki

 

SKŁADNIKI:

  • 0,5 szklanki nutelli

  • 0,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych

  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów laskowych

  • 0,5 szklanki mleka słodzonego skondensowanego

  • 2 łyżki miękkiego masła

  • 120 g gorzkiej czekolady lub 0,5 mlecznej i 0,5 gorzkiej

  • 1 łyżka wódki


Poza tym:

  • orzechy laskowe pokrojone na małe kawałki lub czekolada gorzka roztopiona w kąpieli wodnej do obtoczenia


Orzechy podpiec na patelni. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do niej dodać ostudzone orzechy, nutelle, mleko, wódkę i bardzo miękkie masło. Wszystko razem wymieszać i dać do lodówki. Po 3-4 godzinach formować kulki- mniejsze od orzecha włoskiego(jeżeli masa będzie dość rzadka można do niej dodać trochę zmielonych orzechów laskowych lub roztopionej czekolady). Uformowane kulki wstawić do lodówki lub zamrażalki na ok.15-20 min.

Obtoczyć pokrojonymi orzechami lub roztopioną czekoladą. Przechowywać w lodówce.

Smacznego !

 

1 ... 26 , 27
 
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
" Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił." Efez. 2:8-9............ "Uwierz w Pana Jezusa, a będziesz zbawiony..." Dz.Ap. 16:31
Kontakt: jolcia_9@wp.pl
Moja druga strona
MOJE WAGI:................. 1szklanka - 200ml
SPIS TREŚCI
TU BYWAM
UWAGA !
ZAPRASZAM DO ODWIEDZANIA CHRZEŚCIJAŃSKICH STRON
Durszlak.pl