Wszystko czego sama spróbowałam...
poniedziałek, 17 grudnia 2012

Pyszne domowe, bardzo lekkie, puszyste.''ptyśki''. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Serdeczne polecam tym bardziej, że jeszcze szybciej znikają ze stołu:) Przepis jest ze strony Wielkie Żarcie.

SKŁADNIKI:

Ciasto Ptysiowe:

  • 200g mąki tortowej
  • 100g masła
  • 250ml wody
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżki cukru*
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 600ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru

Poza tym:

  • cukier puder do posypania

*w przepisie oryginalnym nie ma. Lepiej nam smakowały z cukrem.

WYKONANIE:

W garnku z grubym dnem zagotować wodę z masłem, szczyptą soli i cukrem. Do gotującego płynu wsypać przesianą mąkę i dalej gotować na małym ogniu stale mieszając, by całość się nie przypaliła. Gdy ciasto zrobi się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od brzegów garnka zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut do przestudzenia. Do masy stopniowo dodawać lekko rozbełtane jaja (można też całe) mieszając mikserem (najlepiej z łopatkami spiralnymi) do uzyskania miękkiego i w miarę jednolitego ciasta. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i formować małe ptysie, na posmarowanej masłem i przelanej wodą blaszce (w pewnej odległości od siebie gdyż spore wyrosną.

Piec do zrumienienia około 20 – 30 minut w temperaturze około 200ºC. Nie otwierać piekarnika przed upływem 15 minut, bo ciasto opadnie.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić cukrem. Ubitą śmietanę przełożyć do worka cukierniczego z cienką długą końcówką i nadziewać zimne ptysie.

Drugi sposób to: po upieczeniu jeszcze gorące ptysie przekroić nożem, ułożyć na metalowej kratce do ostygnięcia. Zimne ptysie przełożyć bitą śmietaną.

Nadziane ptysie posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

 

 

Alleluja, chwalcie Pana,

Nućcie Jemu chwałę, cześć! Chwalcie

wszyscy aniołowie, Głosząc. Jego łaski

wieść! Chwal Go, słońce i księżycu, Chwal Go,

mnóstwo jasnych gwiazd, Chwalcie, góry, chwalcie,

drzewa, Chwalcie ptaki, z swoich gniazd!

 

Wysławiajcie imię Pańskie.

Uwielbiajcie Jego moc! Niech są pełne. Jego

chwały, Niech są pełne. Jego chwały, Niech są

pełne. Jego chwały Niebo, ziemia w dzień i w noc!

 

Chwalcie wszystkie Go narody

Złóżcie przed Nim chwałę swą! Chwalcie

ziemscy Go królowie, Niech się przed Nim głowy

gną! Chwalcie, kornie starcy Pana, Z głębi

serc i z głębi dusz, Chwalcie, dzieci i młodzieńcy,

Wszak to Pan wasz i wasz Stróż.

 

Lecz niech chwali swego Ojca.

Przede wszystkim Boży lud, Wszak on

poznał i doświadczył, Co to jest miłości

cud. Bóg nam posłał Syna Swego, By przez

krew zgniótł złego moc, Za to wiecznie chcemy

sławić Jego łaskę w dzień i w noc.

środa, 28 listopada 2012

Dzisiaj same zdjęcia. Tort upiekłam na urodziny dla syna mojej znajomej. Mały jubilat jest fanem piłki nożnej dlatego tort jest z elementami piłkarskimi. Tort był orzechowo – kokosowy, przełożony kremem maślano – karmelowym. Zielona trawa to barwione wiórki kokosowe. Małe piłeczki to białe żelki, pomalowane czarnym barwnikiem. Puchar, adidasy, koszulki i piłkarz zostały wykonane z masy cukrowej. Jubilatowi był zachwycony:)

  

Wersety z Biblii:

Pan jest pasterzem moim, Niczego mi nie braknie.”

Psalm 23:1

Dobroć i łaska towarzyszyć mi będą

Przez wszystkie dni życia mego.

I zamieszkam w domu Pana przez długie dni.”

Psalm 23:6

piątek, 26 października 2012

Serdecznie zapraszam na WIECZÓR PIEŚNI CHRZEŚCIJAŃSKICH dnia 04 listopada 2012r o godzinie 18.00 organizowany przez Zbór chrześcijan z Mikołowa (przy ulicy Waryńskiego 42A) w województwie śląskim. W czasie tego sobotniego wieczoru wystąpi chór zboru chrześcijan w Mikołowie. Każdy będzie mile widziany, bez względu na denominację serdecznie zapraszam.

Jola

11:30, jolcia9
Link Komentarze (1) »
środa, 24 października 2012

Witam wszystkich bardzo serdecznie po bardzo długiej przerwie:)

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo dobre ciasto z znanymi wafelkami - Prince Polo. Ciasto to już piekłam cztery razy. Przepis dostałam od znajomej, za który bardzo dziękuję. Polecam.

SKŁADNIKI:

Biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek (90g) cukru
  • 4 łyżki (80g) mąki tortowej
  • 1½ łyżki (20g) kakao
  • 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Beza z Prince Polo:

  • 6 białek
  • 1 szklanka (190g) cukru
  • 5 małych lub 3 duże prince polo (około 150g)
  • 100g wiórek kokosowych
  • 100g orzechów włoskich

Krem:

  • 150g margaryny*
  • 150g masła
  • 4 żółtka + 1,5 łyżki cukru**
  • 8 łyżek rumu
  • 1 puszka (510g) gotowej masy krówkowej
  • 2 – 3 łyżki rumu
  • 2 – 3 łyżki spirytusu

WYKONANIE:

Biszkopt kakaowy:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać, do dokładnego wymieszania. Następnie dodać przesiane przez sitko: mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej) o wymiarach ok.40cm na 24cm. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 175 °C. do tzw. suchego patyczka.

Beza:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Do ubitej piany dodać pokrojone orzechy włoskie, kokos oraz pokruszone prince polo i bardzo delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Wylać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. Piec w temperaturze 175 °C około15 -20 min.( do zarumienienia )

Krem:

Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę.

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę

Do utartego tłuszczu dodawać po łyżce ubitych żółtek, cały czas ucierając. Następie dodawać porcjami masę krówkową. Na końcu dodać rum i spirytus (trzeba uważać żeby krem się nie zważył).

Składanie:

Na biszkopt (jeżeli biszkopt wyjdzie Wam suchy należy go nasączyć np. zaparzoną herbatę) wyłożyć krem na to położyć bezę z prince-polo, całość polać zygzakami rozpuszczoną czekoladą lub polewą kakaową. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.

* można użyć samego masła

**nie trzeba dać.

Bez żółtek krem będzie bardziej twardy (ale też bardzo smaczny, tak też robiłam), należy więc wyjąć ciasto z lodówki półgodziny przed podaniem

ŻYCZĘ SMACZNEGO :)


Wersety z Biblii:

„Gdyż wszelkie ciało jest jak trawa,

A wszelka chwała jego jak kwiat trawy.

Uschła trawa, I kwiat opadł,

Ale Słowo Pana trwa na wieki.”

1 Piotr. 1:24-25

piątek, 11 maja 2012

Czekoladowe ciasto z delikatnymi i puszystymi musami z gorzkiej i z białej czekolady. Torcik dobry, ale bardzo kaloryczny. Przepis jest z tej strony. Polecam.

SKŁADNIKI:

Warstwa spodnia:

  • 85g masła
  • 190g gorzkiej czekolady
  • 3/4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 1 i ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka
  • 70g brązowego cukru
  • szczypta soli

Mus z gorzkiej czekolady:

  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 190g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 1 i 1/2 (330g) szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Mus z białej czekolady:

  • 3/4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • 170g białej czekolady
  • 1 i 1/2 (330g) szklanki śmietana 30%

WYKONANIE:

Warstwa spodnia:

Masło, połamaną czekoladę i kawę rozpuszczalną włożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką masę. Odstawić do ostudzenia na około 5 minut. Dodać żółtka, wanilię i dokładnie wymieszać. Odłożyć na bok.

Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając mikserem na wysokich obrotach, aż się cukier rozpuści i piana będzie sztywna (od razu dałam cukier i ubijałam).

1/3 ubitych białek dodać do rozpuszczonej czekolady dokładnie wymieszać. Następie dodać resztę piany z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub silikonową szpatułką. Tortownicę o średnicy 25cm wysmarować masłem lub margaryną wylać do niej ciasto. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, do temperatury 160 stopni C (325 stopni F) i piec przez 13 – 18 minut (piekłam 20 minut). Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę, nie wyjmując z tortownicy, studzić do całkowitego ostygnięcia, co najmniej 1 godzinę. Ciasto w czasie studzenia trochę opadnie.

Mus z gorzkiej czekolady:

W małej miseczce lub w szklance wymieszać kakao z ciepłą wodą. Odstawić na bok.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając, aż się rozpuści i będzie gładka. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia na 2 – 5 minut. Do przestudzonej czekolady dodać wymieszane z wodą kakao i wymieszać.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i solą.

Do czekolady dodać 1/3 ubitej śmietany, dokładnie wymieszać, można mikserem na niskich obrotach. Następnie dodać resztę ubitej śmietany i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub silikonową szpatułką.

Gotowy mus wylać na ostudzony spód i 3 razy delikatnie uderzyć tortownicą o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Wstawić do lodówki na co najmniej 15 minut. W tym czasie przygotować górną warstwę.

Mus z białej czekolady:

Białą czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski.

W małej miseczce wymieszać żelatynę z wodą i zostawić na około 5 minut, aby żelatyna napęczniała. Pół szklanki śmietany wlać do małego garnczka i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Gorącą śmietanę z żelatyną wlać do miski z białą czekoladą i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka. Schłodzić do temperatury pokojowej, odstawić na około 10 minut, od czasu do czasu mieszając (masa trochę zgęstnieje)

Pozostałą śmietanę ubić.

Do ostudzonej czekolady dodać 1/3 ubitej śmietany, dokładnie wymieszać. Następnie dodać resztę ubitej śmietany i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub silikonową szpatułką.

Gotowy mus wyłożyć na zastygnięty mus z gorzkiej czekolady – środkową warstwę, wygładzić wierzch i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Udekorować

płatkami czekoladowymi, czekoladą lub posypać kakao.

Smacznego.



Wersety z Biblii:

Wchodźcie przez ciasną bramę;

albowiem szeroka jest brama i przestronna droga,

która wiedzie na zatracenie,

a wielu jest takich, którzy przez nią wchodzą.

A ciasna jest brama i wąska droga,

która prowadzi do żywota;

i niewielu jest tych, którzy ją znajdują.”

Ewangelia Mateusza 7:13 – 14

Odpowiedział mu Jezus:

Ja jestem droga i prawda, i żywot,

nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie.”

Ewangelia Jana 14:6

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 27
Durszlak.pl