Wszystko czego sama spróbowałam...
czwartek, 11 kwietnia 2013

Muzeum Biblii Wuppertal, Niemcy (www.bibelmuseum.de) zaprasza na wystawę historyczno-kulturową:

Historia Biblii

Gdzie?
Miejski Dom Kultury w Mikołowie (www.mdkmikolow.eu)
Rynek19, 43-190 Mikołów

Kiedy?
15-20 kwietnia 2013
od poniedziałku do piątku od 9:00 do 18:00
w sobotę od 9:00 do 13:00

Wystawa jest częścią ekspozycji będącej w posiadaniu Muzeum Biblii w Wuppertal w Niemczech.
Celem wystawy jest zaprezentowanie historii Biblii i zachęcenie do czytania Słowa Bożego.
Kluczowymi zagadnieniami poruszanymi na wystawie będą:

  • rozwój piśmiennictwa w starożytności
  • najstarsze teksty Biblii
  • przesłanie Biblii
  • prezentacja repliki w skali 1:1 (ok 2m wysokości!) prasy drukarskiej Gutenberga

Wystawa będzie prezentowana przez przewodnika dr. Stefan Drüeke z Muzeum Biblii w Wuppertal (z tłumaczeniem na polski). Istnieje możliwość bezpłatnego zwiedzania wystawy z przewodnikiem – rezerwacji grup można dokonywać telefonicznie lub pocztą elektroniczną: 509364132 Piotr Baron email:  rlch@rlch.pl

Na wystawie prezentowane będą m.in. następujące eksponaty:

Oryginały:

  • tabliczka z pismem klinowym
  • inskrypcje hieroglificzne
  • fragmenty papirusów
  • rękopisy Biblii z XII wieku
  • drukowana Biblia z XV wieku
  • zwój tory z początku XVIII wieku

Kopie:

  • Kodeks Watykański
  • Kodeks Synajski
  • Rękopisy śedniowieczne
  • Niemiecki przekład Biblii Lutra

 

Czasy współczesne:

  • Badania Biblii
  • Biblia dla niewidomych napisana alfabetem Braille'a
  • Wydania Biblii w tłumaczeniach na różne języki (z użyciem różnych alfabetów)
  • Biblia elektroniczna

 

Z wystawą powiązane będą dwa wykłady tematyczne dr. Stefan Drüeke, które odbędą się w Zborze Chrześcijan w Mikołowie:

Zbór Chrześcijan w Mikołowie
ul. Waryńskiego 42a
43-190 Mikołów

Wykład pierwszy: Czy odkrycia archeologiczne potwierdzają wiarygodność Biblii?
Wtorek, 16 kwietnia 2013, godz 18:30

Wykład drugi: Czy Biblia jest nadal aktualna?
Piątek, 19 kwietnia 2013, godz 18:30

Wstęp wolny

Zapraszam serdecznie.

Jola

środa, 10 kwietnia 2013

 

SKŁADNIKI (na 6 porcji):

  • 140 g masła
    225 g gorzkiej czekolady*
    100 g mąki
    50 g cukru
    3 duże jajka
    3 żółtka
    1 łyżeczka
    ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki likieru kawowego

Dodatkowo:
Ubita śmietana lub lody,
owoce

*Można pomieszać z mleczną czekoladą  

WYKONANIE:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.

Ramekiny (żaroodporne miseczki do zapiekania - kokilki do sufletów ) bardzo dokładnie wysmarować masłem i obsypać dno oraz ścianki przesianym kakao.

Czekoladę połamać na kostki włożyć do miski, dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę włożyć do garnka z lekko gotującą się wodą) od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Jajka z żółtkami lekko ubić dodać cukier i ubić na puszystą pianę (nie musi być sztywna). Przy średnich obrotach miksera wlewać powoli, ciepłą roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać likier, na koniec mąkę. Całość dokładnie wymieszać.

Czekoladową masę przełożyć,łyżką do przygotowanych wcześniej ramekin do ¾ wysokości.

Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 6 – 12 minut (piekłam 8 minut).

Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika i może się nieznacznie różnić. Należy więc pilnować tego czasu, bo zbyt długie pieczenie spowoduje, że babeczki upieką się całe a w środku nie powstanie płynna 'lava'. Zbyt krótki czas pieczenia spowoduje, że babeczki będą bardzo lejące. Można za pierwszym razem pieczenia zrobić test, wkładając do piekarnika tylko jedną foremkę i dokładnie obserwować. Babeczka zrobi się matowa i lekko urośnie (wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny).

Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 30 sekund. Następnie delikatnie okroić babeczki nożykiem dookoła foremki i przewróć na talerz do góry nogami. Podawać od razu na ciepło (dobre też są na zimno) z bitą śmietaną i owocami lub gałką lodu.

Smacznego.

Molten Lava Cakes  Źródło: Вкусное искусство от Нины Niksya 

 

  

Nigdy taki sam, nie będziesz już

Nigdy taki sam, nie będziesz już

nigdy nie wrócisz tam, gdzie ciemność tkwi

Będziesz stale biegł, tam w dom, hen wzwyż

gdzie Pan już czeka by otworzyć drzwi

 

Płomień weź w serce swe

Odrzuć plewy świata i uświęcaj się

Niechaj twa pochodnia nagle w mroku zła

rozjaśni swój blask, dla chwały Pana trwa!

 

Ciągle w górę idź, i wspinaj się

chociaż stromo jest, choć wąski szlak

Ale przyjdzie dzień, gdy osiągniesz cel

i tam zaśpiewasz swemu Panu pieśń

 

Płomień weź w serce swe

Odrzuć plewy świata i uświęcaj się

Niechaj twa pochodnia nagle w mroku zła

rozjaśni swój blask, dla chwały Pana trwa!

wtorek, 19 lutego 2013


Nasz ulubiony sernik, delikatny, kremowy i na dodatek czekoladowy:). Ze śmietanką rozpływa się w ustach. Piekłam go już 4 razy. Przepis podaję z moimi zmianami. Uwaga, w serniku najważniejszy jest ser. Aby sernik był kremowy należy użyć sera miękkiego, raczej mokrego, kremowego. Polecam.

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 100g zbożowych ciasteczek
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 30g stopionego masła

Masa serowa:

  • 800g sera białego
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 4 łyżki likieru kawowego
  • 4 - 5 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany (kwaśnej 18% lub słodkiej 30%)

Poza tym:

  • 250 ml śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 50g roztopionej czekolady
  • ziarenka kawy z czekolady

WYKONANIE:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Spód:

Ciastka zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) o średnicy 24cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w . Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej.

Podnieść temperaturę w piekarniku do 240 stopni C

Masa serowa:

Ser zmielić trzykrotnie.

Likier kawowy podgrzać i w gorącym rozpuścić kawę, ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

Ser i mascarpone zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać kakao (koniecznie przesiane przez sitko), kawę rozpuszczoną w likierze, jajka, gęstą śmietanę 18%. Do lekko przestudzonej czekolady dawać porcjami masę serową. Najpierw 1 łyżkę, po czym dokładnie wymieszać, następnie znowu 2 łyżki i znowu wymieszać. Tak dokładnie wymieszaną czekoladową masę wymieszać z pozostałą masą serową Zmiksować na jednolitą masę, tylko do dokładnego wymieszania.

Masę wylać na podpieczony spód i piec przez 10 minut w 240 stopniach C, następnie obniżyć temperaturę do 110 stopni C i piec sernik jeszcze przez 1/2 godziny (sernik będzie ścięty tylko po bokach). Studzić przez około 1 - 2 godziny w lekko uchylonym piekarniku (jeżeli sernik jest dobrze upieczony to nie trzeba go więcej suszyć, można go od razu wyjąć). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Wstawić na całą noc do lodówki do stężenia.

Ubić śmietankę kremówkę na gęstą pianę, dodać cukier i ubić na sztywno. Wyłożyć na wierzch sernika (np. szprycą), polać roztopioną czekoladową i udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy.

Drugi sposób (ja tak robię), Jeżeli macie malakser lub pojemnik do koktajli:

Likier kawowy podgrzać i w gorącym rozpuścić kawę, ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

Cały twaróg (nie zmielony), ser mascarpone, jajka i cukier, śmietanę zmiksować, kakao, likier z kawą malakserem na bardzo gładką masę (konsystencja serka homogenizowanego – bez grudek). Jeżeli malakser jest mały podzielić wszystkie składniki na dwie części. Miksować każdą partię na gładką masę.

Do lekko przestudzonej czekolady dawać porcjami masę serową. Najpierw 1 łyżkę, po czym dokładnie wymieszać, następnie znowu 2 łyżki i znowu wymieszać. Wszystko dokładnie zmiksować mikserem tylko do dokładnego wymieszania.

Piec jak wyżej jest napisane.

Smacznego:)

Źródło: Kwestia Smaku.





Wersety z Biblii:

Starłem jak obłok twoje występki, a twoje grzechy jak mgłę:

Nawróć się do mnie, bo cię odkupiłem.”

Księga Izajasza 44:22

...Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci,

jeśli się kto nie narodzi na nowo,

nie może ujrzeć Królestwa Bożego.”

Ewangelia Jana 3:3

Jedynie w Panu jest zbawienie i moc,

do niego przyjdą ze wstydem wszyscy,

którzy się na niego gniewali.”

Księga Izajasza 45:24

wtorek, 08 stycznia 2013

SKŁADNIKI (na około 21 sztuk):

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 250g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 1 szklanka zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych), bez skórki

Dodatkowo:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju

WYKONANIE:

Kawę rozpuszczalną zalać łyżką gorącej wody, przestudzić. Do przestudzonej kawy dodać likier kawowy i odstawić

Czekoladę połamać na kostki włożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę włożyć do garnka z lekko gotującą się wodą). Roztopioną czekoladę lekko przestudzić. Mascarpone bardzo krótko zmiksować (kilka sekund, by tylko nadać mu lekkości). Wlać do niego przestudzoną kawę z likierem i wymieszać. Do rozpuszczonej czekolady dodać 1/3 serka dokładnie wymieszać. Następie dodać resztę serka i dokładnie wymieszać łyżką lub silikonową szpatułką (można zmiksować mikserem – krótko – tylko do połączenia, nie za długo, by masa się nie zważyła). Następnie dodać tarte migdały lub orzechy i wymieszać. Całość wstawić lodówki, na około 30 – 60 minut, aż z masy będzie można formować trufelki. Z zastygłej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeżeli kulki będą miękkie, należy włożyć je na chwilkę do lodówki.

Czekoladę połamać na kostki włożyć do miski, dodać olej i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Każdą kulkę maczać w roztopionej czekoladzie, obtaczając trufle dokładnie warstwą czekolady, układać na papier do pieczenia lub macie silikonowej lub kratce do studzenia ciastek. Udekorować według uznania i schłodzić.

Kulki można obtoczyć w kakao, tartych orzechach, migdałach, kokosie.

Smacznego.

Źródło: Moje Wypieki

 

JUŻ PONAD DWA TYSIĄCE LAT

Już ponad dwa tysiące lat minęło

Gdy Jezus Chrystus przyszedł na ten świat

Zbawienie nasze wtedy się zaczęło

I nie przemija mimo tylu lat

 

On życie oddał za mnie i za ciebie

Przekleństwa nasze zaniósł aż na krzyż

By przygotować miejsce dla nas w niebie

A potem uniesiony został wzwyż

 

On przyjdzie aby zabrać nas do siebie

Ojczyzna nasza tam u Niego jest

On chciałby także zabrać z nami ciebie

W ojczyźnie tej nie będzie smutku, łez.

sobota, 22 grudnia 2012

Dzisiaj przepis dla wszystkich tych którzy nie wiedzą co upiec na święta:) i tych którzy lubią orzechy i karmel. Ciasto bardzo dobre. Mi i córce bardzo smakowało. Piekłam je już 3 razy i na pewno jeszcze upiekę. Polecam. 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 8 łyżek (135g) cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej – tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe:

  • 6 białek
  • 300 g orzechów włoskich startych (tarce o grubszych oczkach)
  • 1 niepełna szklanka (180g) cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanka (100g) cukru
  • 1 (16g) cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżka (10g) mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki (55g) mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l mleka
  • 4 łyżki spirytusu
  • 250g masła lub 125g masła + 125g margaryny

Polewa:

gotowa masa krówkowa (lub puszka skondensowanego mleka słodzonego - wówczas gotować go 3 godziny w garnku z wodą, aby powstał karmel)

Poza tym:

do posypania: około 100g włoskich lub orzechów laskowych (najlepiej obrane ze skórki) uprażone, na suchej teflonowej patelni, z 1 łyżką cukru. Zamiast orzechów, ciasto można posypać płatkami migdałowymi.

WYKONANIE:

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesiane przez sitko: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o 23 x 38 cm. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 175 °C. do tzw. suchego patyczka.

Ciasto orzechowe:

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z mąką i miodem, na końcu wsypać starte lub drobno pokrojone orzechy. Piec do zrumienienia ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni C.

Krem:

Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką masę. Następnie, nie przerywając ucierania stopniowo dodać mąkę i trochę mleka.

Pozostałe mleko zagotować, dodać przygotowany roztwór i mieszając, ugotować budyń. Wystudzić.

Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Biszkopt można nasączyć lekko alkoholem lub herbatą. Jeden płat ciasta posmarować połową kremu, a na krem ciasto orzechowe. Następnie rozsmarować drugą połowę kremu i przykryć drugim płatem ciasta. Wierzch posmarować karmelem i posypać prażonymi orzechami.

Smacznego.

 

 

Wierzysz, że BÓG narodził się w betlejemskim żłobie,

lecz biada ci człowieku,

                       jeśli nie narodził się w tobie„. A. Mickiewicz

Wersety z Biblii:

"Przyszedł bowiem Syn Człowieczy,

aby zbawić to, co zginęło."

Ewangelia Mateusza 18,11

 

"Przeto upamiętajcie i nawróćcie się,

aby były zgładzone grzechy wasze."

Dzieje Apostolskie 3,19

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 27
Durszlak.pl