Wszystko czego sama spróbowałam...
Blog > Komentarze do wpisu

121 Czekoladowa Lawa - Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

 

SKŁADNIKI (na 6 porcji):

  • 140 g masła
    225 g gorzkiej czekolady*
    100 g mąki
    50 g cukru
    3 duże jajka
    3 żółtka
    1 łyżeczka
    ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki likieru kawowego

Dodatkowo:
Ubita śmietana lub lody,
owoce

*Można pomieszać z mleczną czekoladą  

WYKONANIE:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.

Ramekiny (żaroodporne miseczki do zapiekania - kokilki do sufletów ) bardzo dokładnie wysmarować masłem i obsypać dno oraz ścianki przesianym kakao.

Czekoladę połamać na kostki włożyć do miski, dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę włożyć do garnka z lekko gotującą się wodą) od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Jajka z żółtkami lekko ubić dodać cukier i ubić na puszystą pianę (nie musi być sztywna). Przy średnich obrotach miksera wlewać powoli, ciepłą roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać likier, na koniec mąkę. Całość dokładnie wymieszać.

Czekoladową masę przełożyć,łyżką do przygotowanych wcześniej ramekin do ¾ wysokości.

Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 6 – 12 minut (piekłam 8 minut).

Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika i może się nieznacznie różnić. Należy więc pilnować tego czasu, bo zbyt długie pieczenie spowoduje, że babeczki upieką się całe a w środku nie powstanie płynna 'lava'. Zbyt krótki czas pieczenia spowoduje, że babeczki będą bardzo lejące. Można za pierwszym razem pieczenia zrobić test, wkładając do piekarnika tylko jedną foremkę i dokładnie obserwować. Babeczka zrobi się matowa i lekko urośnie (wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny).

Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 30 sekund. Następnie delikatnie okroić babeczki nożykiem dookoła foremki i przewróć na talerz do góry nogami. Podawać od razu na ciepło (dobre też są na zimno) z bitą śmietaną i owocami lub gałką lodu.

Smacznego.

Molten Lava Cakes  Źródło: Вкусное искусство от Нины Niksya 

 

  

Nigdy taki sam, nie będziesz już

Nigdy taki sam, nie będziesz już

nigdy nie wrócisz tam, gdzie ciemność tkwi

Będziesz stale biegł, tam w dom, hen wzwyż

gdzie Pan już czeka by otworzyć drzwi

 

Płomień weź w serce swe

Odrzuć plewy świata i uświęcaj się

Niechaj twa pochodnia nagle w mroku zła

rozjaśni swój blask, dla chwały Pana trwa!

 

Ciągle w górę idź, i wspinaj się

chociaż stromo jest, choć wąski szlak

Ale przyjdzie dzień, gdy osiągniesz cel

i tam zaśpiewasz swemu Panu pieśń

 

Płomień weź w serce swe

Odrzuć plewy świata i uświęcaj się

Niechaj twa pochodnia nagle w mroku zła

rozjaśni swój blask, dla chwały Pana trwa!

środa, 10 kwietnia 2013, jolcia9

Polecane wpisy

Komentarze
ewa_ciasteczkowakraina
2013/04/10 17:53:06
wow, wspaniały przepis i wspaniałe babeczki :) muszą być przepyszne :) Pozdrawiam
-
Gość: Sysia, *.dynamic.chello.pl
2013/04/11 14:46:49
Uwielbiam czekolade, a babeczki czekoladowe to ukoronowanie tej miłości :)
-
Gość: , *.krosoft.pl
2013/04/11 17:39:31
WSPANIAŁE WYPIEKI JOLU! prowadź jak najdłużej swój blog!! Pozdrawiam Cię serdecznie! :)
Wioleta
-
Gość: http: pm-radoscgotowania.blogspot.com, *.eth.net.pl
2013/04/13 13:56:13
wygląda przewspaniale! nwet nie potrafię sobie wyobrazić jak świetnie smakuje ;)
-
Gość: Magdalena, *.se
2013/08/05 15:16:11
Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!

Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1400 blogerów z Polski! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!

Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas i tym samym trafiły do jeszcze większego grona odbiorców :)
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

Życzę miłego dnia!
-
Gość: piece gazowe, 178.218.232.*
2013/12/17 11:38:19
Prezentują się pięknie, pewnie jeszcze lepiej smakują. Mam nadzieje że uda mi się stworzyć takie cudo:)
-
Gość: ciekawa, *.centertel.pl
2014/08/23 14:04:20
Przepis na pewno wyprobuje lecz mam pytanie czy mozna uzyc do tego silikonowych foremek?
-
2014/11/05 09:30:11
Oo :D Muszę je zrobić! Akurat szykuje mi sie impreza firmowa. Wrocław ma jakąś taka tendencję, że firmy jednak lubią się integrować. Z tego co się orientuje firma zapewnia steki, alkohol, zupę kukurydzianą i pare innych daniowych rzeczy - ale o ciastach mowiy nie było :) Babeczki powinny się przyjąć.
-
caffe.galeria
2014/12/31 12:08:51
pyszności :) taki suflet...
-
horecaservice
2015/02/20 08:54:00
uwielbiam czekoladowe desery...w pijali czekolady wedla mają w zimowym menu coś podobnego..
-
zuzana19
2015/03/03 22:22:12
Babeczki wyglądają obłędnie , a ten wylewający się środek hmmm
-
Gość: kawi, *.dynamic.chello.pl
2016/09/13 13:27:40
Wyglądają cudownie. A jaka jest ich kaloryczność?
Durszlak.pl