Wszystko czego sama spróbowałam...
Blog > Komentarze do wpisu

120 Sernik czekoladowo – kawowy


Nasz ulubiony sernik, delikatny, kremowy i na dodatek czekoladowy:). Ze śmietanką rozpływa się w ustach. Piekłam go już 4 razy. Przepis podaję z moimi zmianami. Uwaga, w serniku najważniejszy jest ser. Aby sernik był kremowy należy użyć sera miękkiego, raczej mokrego, kremowego. Polecam.

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 100g zbożowych ciasteczek
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 30g stopionego masła

Masa serowa:

  • 800g sera białego
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 4 łyżki likieru kawowego
  • 4 - 5 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany (kwaśnej 18% lub słodkiej 30%)

Poza tym:

  • 250 ml śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 50g roztopionej czekolady
  • ziarenka kawy z czekolady

WYKONANIE:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Spód:

Ciastka zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) o średnicy 24cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w . Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej.

Podnieść temperaturę w piekarniku do 240 stopni C

Masa serowa:

Ser zmielić trzykrotnie.

Likier kawowy podgrzać i w gorącym rozpuścić kawę, ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

Ser i mascarpone zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać kakao (koniecznie przesiane przez sitko), kawę rozpuszczoną w likierze, jajka, gęstą śmietanę 18%. Do lekko przestudzonej czekolady dawać porcjami masę serową. Najpierw 1 łyżkę, po czym dokładnie wymieszać, następnie znowu 2 łyżki i znowu wymieszać. Tak dokładnie wymieszaną czekoladową masę wymieszać z pozostałą masą serową Zmiksować na jednolitą masę, tylko do dokładnego wymieszania.

Masę wylać na podpieczony spód i piec przez 10 minut w 240 stopniach C, następnie obniżyć temperaturę do 110 stopni C i piec sernik jeszcze przez 1/2 godziny (sernik będzie ścięty tylko po bokach). Studzić przez około 1 - 2 godziny w lekko uchylonym piekarniku (jeżeli sernik jest dobrze upieczony to nie trzeba go więcej suszyć, można go od razu wyjąć). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Wstawić na całą noc do lodówki do stężenia.

Ubić śmietankę kremówkę na gęstą pianę, dodać cukier i ubić na sztywno. Wyłożyć na wierzch sernika (np. szprycą), polać roztopioną czekoladową i udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy.

Drugi sposób (ja tak robię), Jeżeli macie malakser lub pojemnik do koktajli:

Likier kawowy podgrzać i w gorącym rozpuścić kawę, ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

Cały twaróg (nie zmielony), ser mascarpone, jajka i cukier, śmietanę zmiksować, kakao, likier z kawą malakserem na bardzo gładką masę (konsystencja serka homogenizowanego – bez grudek). Jeżeli malakser jest mały podzielić wszystkie składniki na dwie części. Miksować każdą partię na gładką masę.

Do lekko przestudzonej czekolady dawać porcjami masę serową. Najpierw 1 łyżkę, po czym dokładnie wymieszać, następnie znowu 2 łyżki i znowu wymieszać. Wszystko dokładnie zmiksować mikserem tylko do dokładnego wymieszania.

Piec jak wyżej jest napisane.

Smacznego:)

Źródło: Kwestia Smaku.





Wersety z Biblii:

Starłem jak obłok twoje występki, a twoje grzechy jak mgłę:

Nawróć się do mnie, bo cię odkupiłem.”

Księga Izajasza 44:22

...Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci,

jeśli się kto nie narodzi na nowo,

nie może ujrzeć Królestwa Bożego.”

Ewangelia Jana 3:3

Jedynie w Panu jest zbawienie i moc,

do niego przyjdą ze wstydem wszyscy,

którzy się na niego gniewali.”

Księga Izajasza 45:24

wtorek, 19 lutego 2013, jolcia9

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2013/02/19 19:05:12
O rany, powalił mnie na kolana:)
-
Gość: magma, *.ip4.artcom.pl
2013/02/19 19:32:22
pysznie wygląda, ślinka cieknie, pięknie udekorowany:)
-
2013/02/24 21:14:45
Sernik wypróbuję, właśnie szukałam czegoś takiego, pominę jednak kawę, moje córki nie są fankami kawy w wypiekach, może jak podrosą!!!
-
derdema
2013/03/05 20:58:36
wygląda oszałamiająco!
-
Gość: Ślinka cieknie!, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/06 17:08:56
Wygląda przepięknie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej!
-
Gość: qchenneinspiracje, *.adsl.inetia.pl
2013/03/19 14:55:57
Coś pięknego. Narobiłaś mi ochoty na taki sernik.
-
Gość: Stomatolodzy Gdańsk, *.rzeszow.mm.pl
2013/03/25 18:05:23
To nie sernik, to dzieło sztuki ! Zdjęcia przepiękne, aż zaśliniłem klawiaturę.
-
Gość: Magda, 80.51.36.*
2013/04/04 15:47:42
Świetny blog ! Boskie przepisy !
Zapraszam wszystkich, którzy chcą pozbyć się kilku kilogramów lub mają problemy ze zdrowiem :
resetujkomorki.blogspot.com/

POZDRAWIAM
-
Gość: Bella, *.play-internet.pl
2013/04/07 11:29:08
A jaki to ser :miękki, raczej mokry, kremowy????
-
Gość: Mazury kwatery, *.rzeszow.mm.pl
2013/04/09 20:26:30
Sernik poezja, gratulacje.
-
Gość: PiernikowaChata, *.rev.vline.pl
2013/04/12 22:13:35
Piękne zdjęcia! Cudny sernik. Koniecznie muszę dodać ten blog do inspiracji na moim blogu
-
Gość: ata, *.dynamic.mm.pl
2013/12/26 12:15:22
Sernik jest pyszny. To kolejny sernik z tej strony i kolejny bardzo dobry. Wkrotce wyprobuje rowniez inne przepisy. Pozdrawiam
Durszlak.pl