Wszystko czego sama spróbowałam...
Blog > Komentarze do wpisu

118 Ciasto z orzechami i karmelem

Dzisiaj przepis dla wszystkich tych którzy nie wiedzą co upiec na święta:) i tych którzy lubią orzechy i karmel. Ciasto bardzo dobre. Mi i córce bardzo smakowało. Piekłam je już 3 razy i na pewno jeszcze upiekę. Polecam. 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 8 łyżek (135g) cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej – tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe:

  • 6 białek
  • 300 g orzechów włoskich startych (tarce o grubszych oczkach)
  • 1 niepełna szklanka (180g) cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanka (100g) cukru
  • 1 (16g) cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżka (10g) mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki (55g) mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l mleka
  • 4 łyżki spirytusu
  • 250g masła lub 125g masła + 125g margaryny

Polewa:

gotowa masa krówkowa (lub puszka skondensowanego mleka słodzonego - wówczas gotować go 3 godziny w garnku z wodą, aby powstał karmel)

Poza tym:

do posypania: około 100g włoskich lub orzechów laskowych (najlepiej obrane ze skórki) uprażone, na suchej teflonowej patelni, z 1 łyżką cukru. Zamiast orzechów, ciasto można posypać płatkami migdałowymi.

WYKONANIE:

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesiane przez sitko: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o 23 x 38 cm. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 175 °C. do tzw. suchego patyczka.

Ciasto orzechowe:

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z mąką i miodem, na końcu wsypać starte lub drobno pokrojone orzechy. Piec do zrumienienia ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni C.

Krem:

Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką masę. Następnie, nie przerywając ucierania stopniowo dodać mąkę i trochę mleka.

Pozostałe mleko zagotować, dodać przygotowany roztwór i mieszając, ugotować budyń. Wystudzić.

Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Biszkopt można nasączyć lekko alkoholem lub herbatą. Jeden płat ciasta posmarować połową kremu, a na krem ciasto orzechowe. Następnie rozsmarować drugą połowę kremu i przykryć drugim płatem ciasta. Wierzch posmarować karmelem i posypać prażonymi orzechami.

Smacznego.

 

 

Wierzysz, że BÓG narodził się w betlejemskim żłobie,

lecz biada ci człowieku,

                       jeśli nie narodził się w tobie„. A. Mickiewicz

Wersety z Biblii:

"Przyszedł bowiem Syn Człowieczy,

aby zbawić to, co zginęło."

Ewangelia Mateusza 18,11

 

"Przeto upamiętajcie i nawróćcie się,

aby były zgładzone grzechy wasze."

Dzieje Apostolskie 3,19

sobota, 22 grudnia 2012, jolcia9

Polecane wpisy

Komentarze
izaa_a
2012/12/22 15:18:04
wspaniale wygląda ;)))) Wesołych świąt!
-
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/22 15:53:02
Wygląda idealnie. :)
-
wiosenka27
2012/12/22 16:16:06
Boskie ciasto:)
-
karmel-itka
2012/12/22 23:10:13
aż mi dech zaparło! wygląda obłędnie.
-
dogsonx
2013/01/02 19:24:05
Wygląda naprawdę ciekawie, lubię takie przekładańce i mixy :) Zapewne wkrótce spróbuję :)


Zapraszam do mnie na coś słodkiego :)
-
2013/04/05 16:47:06
Czym ucierać krem, czy można blenderem na małych obrotach, czy wałkiem ???
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam:-)
-
jolcia9
2013/04/06 10:38:48
Krem ucieram mikserem.
-
Gość: Meg O, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/07 23:39:23
Oj, lubię takie przekładańce... wiele struktur, składników, smaków! różnorodność w każdym calu :)
-
Gość: , *.ds.pg.gda.pl
2013/10/02 19:08:18
Witam, na jaką wielkość blachy jest to ciasto?
-
jolcia9
2013/10/02 20:40:48
Blaszka o wymiarach 23 x 38 cm
-
grazyna2212
2014/05/08 11:15:16
Wygląda bardzo apetycznie :) Pozdrawiam
-
2014/08/25 21:54:18
Ciasto wygląda przepysznie. I bardzo ładne zdjęcia.
-
Gość: kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/11/15 11:04:49
Pyszne ciasto i bardzo ładnie wygląda;)
-
Gość: milena, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/10 20:25:33
O rany, pol kilograma masla???? Straaaaaaasznie duzo. Ma Pani jakis pomysl na inny krem? Bo blaty super. Chcialabym zrobic ale przelozyc czyms innym. I czy gdybym dodala do tej masy tylko 250 g masla to krem tez wyjdzie? Moge prosic o pomoc?
-
jolcia9
2014/12/10 20:42:52
W przepisie nie ma 500g masła tylko -250g masła lub zamiast samego masła można użyć 125g masła i 125g margaryny. pozdrawiam
-
Gość: milena, *.dynamic.chello.pl
2014/12/13 14:44:05
O rany. I tak wlasnie zepsulabym ciasto...... dodając pół kilograma masła.... dziękuję za odpowiedź.mam nadzieje,ze nic wiecej nie przekrece czytajac przepis i uda mi sie zrobic je na swięta. Pozdrawiam!!
-
Gość: , 91.227.63.*
2015/04/19 12:03:55
A KIEDY DODAĆ SPIRYTUS DO KREMU?
-
jolcia9
2015/04/19 20:47:45
Spirytus dodawać po łyżce na koniec i dokładnie wymieszać
Durszlak.pl