Wszystko czego sama spróbowałam...
Blog > Komentarze do wpisu

115 Tort potrójnie czekoladowy

Czekoladowe ciasto z delikatnymi i puszystymi musami z gorzkiej i z białej czekolady. Torcik dobry, ale bardzo kaloryczny. Przepis jest z tej strony. Polecam.

SKŁADNIKI:

Warstwa spodnia:

  • 85g masła
  • 190g gorzkiej czekolady
  • 3/4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 1 i ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka
  • 70g brązowego cukru
  • szczypta soli

Mus z gorzkiej czekolady:

  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 190g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 1 i 1/2 (330g) szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Mus z białej czekolady:

  • 3/4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • 170g białej czekolady
  • 1 i 1/2 (330g) szklanki śmietana 30%

WYKONANIE:

Warstwa spodnia:

Masło, połamaną czekoladę i kawę rozpuszczalną włożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką masę. Odstawić do ostudzenia na około 5 minut. Dodać żółtka, wanilię i dokładnie wymieszać. Odłożyć na bok.

Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając mikserem na wysokich obrotach, aż się cukier rozpuści i piana będzie sztywna (od razu dałam cukier i ubijałam).

1/3 ubitych białek dodać do rozpuszczonej czekolady dokładnie wymieszać. Następie dodać resztę piany z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub silikonową szpatułką. Tortownicę o średnicy 25cm wysmarować masłem lub margaryną wylać do niej ciasto. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, do temperatury 160 stopni C (325 stopni F) i piec przez 13 – 18 minut (piekłam 20 minut). Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę, nie wyjmując z tortownicy, studzić do całkowitego ostygnięcia, co najmniej 1 godzinę. Ciasto w czasie studzenia trochę opadnie.

Mus z gorzkiej czekolady:

W małej miseczce lub w szklance wymieszać kakao z ciepłą wodą. Odstawić na bok.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając, aż się rozpuści i będzie gładka. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia na 2 – 5 minut. Do przestudzonej czekolady dodać wymieszane z wodą kakao i wymieszać.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i solą.

Do czekolady dodać 1/3 ubitej śmietany, dokładnie wymieszać, można mikserem na niskich obrotach. Następnie dodać resztę ubitej śmietany i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub silikonową szpatułką.

Gotowy mus wylać na ostudzony spód i 3 razy delikatnie uderzyć tortownicą o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Wstawić do lodówki na co najmniej 15 minut. W tym czasie przygotować górną warstwę.

Mus z białej czekolady:

Białą czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski.

W małej miseczce wymieszać żelatynę z wodą i zostawić na około 5 minut, aby żelatyna napęczniała. Pół szklanki śmietany wlać do małego garnczka i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Gorącą śmietanę z żelatyną wlać do miski z białą czekoladą i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka. Schłodzić do temperatury pokojowej, odstawić na około 10 minut, od czasu do czasu mieszając (masa trochę zgęstnieje)

Pozostałą śmietanę ubić.

Do ostudzonej czekolady dodać 1/3 ubitej śmietany, dokładnie wymieszać. Następnie dodać resztę ubitej śmietany i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub silikonową szpatułką.

Gotowy mus wyłożyć na zastygnięty mus z gorzkiej czekolady – środkową warstwę, wygładzić wierzch i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Udekorować

płatkami czekoladowymi, czekoladą lub posypać kakao.

Smacznego.



Wersety z Biblii:

Wchodźcie przez ciasną bramę;

albowiem szeroka jest brama i przestronna droga,

która wiedzie na zatracenie,

a wielu jest takich, którzy przez nią wchodzą.

A ciasna jest brama i wąska droga,

która prowadzi do żywota;

i niewielu jest tych, którzy ją znajdują.”

Ewangelia Mateusza 7:13 – 14

Odpowiedział mu Jezus:

Ja jestem droga i prawda, i żywot,

nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie.”

Ewangelia Jana 14:6

piątek, 11 maja 2012, jolcia9

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/05/11 14:49:55
Przy takim torcie nie ma żadnego "ale" ;) Jest piękny, pyszny i taki ma być!!!! Pozdrawiam!
-
dusiowaa
2012/05/11 15:15:26
Jaki piękny!
-
Gość: hercik17@o2.pl, *.217-171-50.tkchopin.pl
2012/05/11 17:13:53
Po mimo diety nie mogłabym się oprzeć :)
-
wiosenka27
2012/05/11 17:33:08
Wspaniałe ciacho:)
-
kittykejt
2012/05/11 18:49:09
śliczne zdjęcia
-
2012/05/11 21:04:39
Robiłam podobny:) nam smakowała najbardziej warstwa z gorzką czekoladą.
-
estyka
2012/05/11 21:05:47
wyglada obłędnie!!! Nie sposób mu się oprzeć :)
-
Gość: Tyna, *.ssp.dialog.net.pl
2012/05/11 21:27:58
Cudny:)
-
Gość: Samantha, *.as13285.net
2012/05/11 22:48:30
Pięknie i smacznie wygląda, można rzec - doskonały ! Pozdrawiam :)
-
karmel-itka
2012/05/11 23:33:07
o rany! jaka rozkosz.
bez dwóch zdań, poproszę kawałek.. nie, kawał! i to spory ;]
-
zauberi
2012/05/12 09:03:00
wspaniały tort :) musiał bosko smakować
-
Gość: Asia, *.dynamic.chello.pl
2012/05/12 19:09:06
Mmmm, wygląda cudownie :) i na pewno tak smakuje :)
-
Gość: mariola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/21 18:46:06
Zrobiłam-wyszedł wspaniale ,jak z wytwornej cukierni ,w tym momencie nikt nie liczył kalorii.Dziękuje za przepis!
-
ipolisa.pl
2012/05/23 09:39:23
Tort wygląda wspaniale! Z chęcią spróbowałabym takiej delicji.
-
Gość: Asia, *.dynamic.chello.pl
2012/05/23 20:22:46
Cudnie wygląda, aż ślinka cieknie :)
Pozdrawiam <33
-
2012/05/31 20:08:21
Ten tort do mnie mówi 'zjedz mnie' świetny. Musze wypróbować przepis ;)
-
Gość: Antenka, *.zax.pl
2012/06/06 12:42:14
Zapiera dech w piersiach! cudo! od razu ma się ochotę na duży kawał takiego tortu!
-
Gość: xtruskawkoweserce, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/10 12:48:31
tort przepyszny, wypróbowałam :) i świetne zdjęcia. Zapraszam do obejrzenia mojego: xtruskawkoweserce.blogspot.com
-
Gość: , *.tvn.pl
2012/06/11 17:24:07
www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html

Serdecznie zapraszamy na casting !
-
Gość: zenia, *.dynamic.mm.pl
2012/06/12 14:18:14
wygląda genialnie :)
-
Gość: Książkozaur, *.dynamic.chello.pl
2012/06/19 17:39:43
Absolutnie koniecznie muszę zrobić to cudo. Czekoladę kocham najbardziej na świecie i w każdej postaci :)
-
2012/06/28 21:05:47
co za rozkosz dla podniebienia...
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/01 12:27:38
Pysznie wygląda ten torcik:)
zapraszam do mnie ilovecooking92.blogspot.com/
-
Gość: Crispy Biscuits, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/16 10:23:42
I jak sądzę potrójnie dobrze smakuje! :)
-
mikimama
2012/07/21 19:47:23
Robi wrażenie!
-
6benek
2012/07/24 18:20:10
Uwielbiam czekoladę. Piękny tort
-
Gość: Gracjan, 212.180.146.*
2012/07/25 08:46:49
Bardzo smakowite. I jak tu się ochudzać ;P
-
Gość: pati, *.lublin.mm.pl
2012/08/11 17:28:07
Wygląda naprawdę smakowicie ! Na pewno zrobię. ;)
-
Gość: , *.dialup.ice.net
2012/08/15 21:30:30
tusty jestesz
-
Gość: , *.dialup.ice.net
2012/08/15 21:35:16
wyglada smacznie, poprosze mamusie zeby mi go upiekla, dziekuje Pani za pyszny przepis!
-
Gość: , *.smrw.lodz.pl
2012/08/16 12:08:35
Zrobiłam dokładnie według przepisu - jest rewelacyjny. Najlepszy wypiek jaki jadłam!
-
Gość: kejtiryba, *.icpnet.pl
2012/09/06 15:04:09
No ładnie... a ja na diecie...


Otrzymała Pani ode mnie wyróżnienie w ramach akcji Versatile Blogger Award. Szczegóły na moim blogu: kuchennefantasmagorie.blogspot.com/

Pozdrawiam

Kasia
-
Gość: Ola, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/09/14 15:05:34
ale słodko tu u Ciebie :) i ślicznie! zwolenników kiełbachy z rusztu zapraszam na www.zgrilla.pl ;)
-
Gość: Książkozaur, *.dynamic.chello.pl
2012/09/16 09:49:26
Tort jest pyszny, bardzo słodki, ale dzięki temu nie zjem całego sama ;) Rewelacja. Kocham czekoladę :)
-
pao77
2012/09/17 11:29:45
Twoim tortem potrójnie czekoladowym jestem potrójnie zachwycona...
-
Gość: maniasmakowania, *.mortin.pl
2012/09/23 09:09:07
Muuszę powiedzieć ze tort wygląda rewelacyjnie napewno skorzystam z przepisu
-
Gość: Mateusz4685, *.4web.pl
2012/10/15 09:16:10
Wow, wygląda niesamowicie, musi być przepyszny:)
-
blenda2007
2012/11/28 14:26:49
mniam mniam :)
-
vanilia81
2012/11/28 15:22:45
Cudowność! Jak to sie stało, ze dopiero dziś do Ciebie trafiłam??? :)
-
Gość: Stokrotka, *.play-internet.pl
2012/12/22 18:03:52
Dzisiaj zrobiłam wszystko według przepisu, masa nie dobra w smaku, ciasto nie wyglada tak jak na rysunku, masa nie stężała, szkoda pracy :(
-
Gość: Andzia, *.ssp.dialog.net.pl
2013/01/27 20:04:57
Dzisiaj zajadaliśmy się tym cudem, tort jest przepyszny!! Uwielbiam czekoladowe ciasta. Następnym razem muszę dodać więcej żelatyny do białego musu,a spód dłużej podpiekać - chyba do 25 min.wydłużę. A tak poza, to na bank wypróbuję inne przepisy - szczególnie serniki ;)
-
Gość: mej, *.9-3.cable.virginmedia.com
2013/08/30 12:36:34
Dzien dobry, tort pieknie wyglada... tylko pytanie czy do spodu nie potrzeba ani odrobiny maki? Dziekuje i pozdrawiam.
-
jolcia9
2013/09/09 08:43:39
Witam, do spodu nie dodaje się mąki. Pozdrawiam
-
Gość: Barbara, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/18 12:20:01
Zrobiłam wg przepisu. Konsystencja idealna. Smak rewelacyjny. Dziękuję za przepis i gratuluję pięknych zdjęć.
-
Gość: dorka, *.bgz.pl
2015/04/03 09:15:46
To najlepszy przepis na mus czekoladowy jaki znam, Robiłam go już kilka razy i za każdym razem wychodzi super. Goście są przeszczęśliwi kiedy na stół wchodzi.
-
Gość: makaloff, *.centertel.pl
2015/04/06 19:22:23
dla mnie bez rewelacji. tort wyszedł dość gorzki, zwłaszcza spód, któremu w konsystencji daleko do brownie. na pewno nie dla fanów słodkich deserów.
-
Gość: Magda, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/05/03 23:18:18
Pyszny tort. Wyszedł tak jak na Twoich zdjęciach. Wszystkie trzy warstwy po prostu rozpuszczają się w ustach. Dzięki za przepis :)
-
Gość: mimi, *.adsl.inetia.pl
2015/11/25 17:02:48
jesli dodam na te warstwy biszkopt tort można bedzie obłożyć lukrem plastycznym, zastanawia mnie czy masa jest na tyle twarda i utrzyma lukier wraz z ozdobami ?? :)
-
Gość: Elxus, *.gazeta.pl
2016/06/16 14:11:25
Tort jest przepyszny, a co najważniejsze bez grama mąki, a dla mojej bezglutenowej córki - niebo w gębie. Polecam bo jest naprawdę pyszny i nie jest trudny do zrobienia. Trzymać się tylko przepisu i wszystko wyjdzie jak należy.
Durszlak.pl