Wszystko czego sama spróbowałam...
Blog > Komentarze do wpisu

114 Catànies

Catànies to przysmak z Katalonii. Małe trufle wykonane z karmelizowanych migdałów, białej czekolady, obtoczonych dobrym ciemnym kakao (u mnie część oblanych w gorzkiej czekoladzie). W środku każdego trufelka jest chrupiący migdał. Dobre, choć uwaga, bardzo słodkie! Przepis jest z tej strony. Polecam

SKŁADNIK:

  • 400g migdałów (rodzaj Marcona)
  • 250g cukru
  • 250g białej czekolady
  • 50g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny lub wodę

Poza tym:

  • gorzkie kakao (dobrej jakości!) lub gorzka czekolada

WYKONANIE:

Migdały włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i odstawić na około 5 min. Po sparzeniu skórka powinna odchodzić (należy ścisnąć migdał palcami na spiczastą część, a migdał sam wyskoczy ze skórki.). Jeżeli skórka nie będzie łatwo odchodzić, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odstawić na 5 min. i obrać.

Rozgrzać piekarnik do 160 – 170°C. Obrane migdały wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 – 20 minut, aż się zrumienią (od czasu do czasu mieszając). Uważać, aby nie przypalić migdałów.

Do garnka z grubym dnem, wsypać cukier, dodać sok z cytryny lub wodę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie karmel (karmel ma być koloru złoto-brązowy). Uważać, aby go nie przypalić (przypalony karmel stanie się gorzki i należy go niestety wywalić). Do gotowego karmelu wrzucić migdały i mieszać tak, by karmel obkleił migdały. Masę wyłożyć na matę silikonową lub na papier do pieczenia, porozdzielać je oby się nie posklejały (szczególnie 50- 60 sztuk) i odstawić do ostudzenia. Z migdałów wybrać około 40 – 60 sztuk migdałów i odłożyć, resztę wrzucić do malaksera i zmielić.

Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Do ostudzonej czekolady wsypać porcjami zmielone migdały, dokładnie wymieszać.

Z masy ulepić kulki (jeżeli masa będzie zbyt rzadka to należy włożyć ją schłodzić w lodówce) wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć karmelizowany migdał. Trufle obtoczyć w kakao, lub w ciemnej czekoladzie.

Smacznego.

 

Bliżej, o bliżej wznieś mnie i tul

Do siebie Panie przez radość i ból

Trzymaj mnie zawsze na sercu Swym

O Panie Jezu i nocą, i dniem!

O Panie Jezu i nocą, i dniem!

 

Bliżej, o bliżej! Tu mnie nie stać

Na nic co bym Ci mój Panie mógł dać

Ach, tylko serce skażone mam;

Weź je mój Panie i oczyść je Sam!

Weź je mój Panie i oczyść je Sam!

 

Bliżej o,bliżej! Porzucić chcę

Wszystko, co jeszcze do świata mnie rwie

Co mi odrywa łaski Twej dar;

Świeckie rozkosze i złudny ich czar.

Świeckie rozkosze i złudny ich czar

 

Bliżej, o bliżej! Pozwól mi wciąż

u stóp Twych Panie, w pokoju Twym siąść

By się Twe życie w mym, mogło lśnić,

Bym w Tobie, Jezu, prawdziwie mógł żyć!

Bym w Tobie, Jezu, prawdziwie mógł żyć!

poniedziałek, 27 lutego 2012, jolcia9

Polecane wpisy

Komentarze
2012/02/28 09:21:07
Te trufelki są cudowne ...a ten chrupiący migdał w środku musi być bardzo smakowitą niespodzianką:)
-
darkangelika
2012/02/28 12:45:03
Cudownie wyglądają te pralinki, chętnie skusiłabym się na taką;)
-
piegusek1976
2012/02/28 14:43:00
wyglądają przepysznie no i ten migdał :)
-
2012/02/28 17:01:23
Rewelacyjne, szkoda, ze przez monitor niemożna sobie wyciągnąć i skosztować ;)
-
Gość: Toczka, *.dynamic.chello.pl
2012/02/29 12:30:15
Wyglądają tak cudownie, że aż brak mi słów... Szczerze mówiąc bardziej podobają mi się Twoje zdjęcia, niż te ze strony-źródła przepisu :] Bardzo chętnie wypróbuję, bo wyglądają na trufle, których trzeba spróbować :D
-
Gość: chef Bogdan, *.dynamic.gprs.plus.pl
2012/03/03 10:42:13
świetny pomysł ten cały orzech w środku pralinki to wspaniały pomysł.
-
Gość: JustinDorothy, *.tktelekom.pl
2012/03/10 15:13:53
O jej te zdjęcia są przepiękne !! Cudo :)
-
Gość: Aurora, *.henet.pl
2012/03/11 08:35:29
Boskie! Zachwycają! Budzą rządzę! :D

Zapraszam do projektu Czekoladowe Wyznanie, szczegóły u mnie na blogu lub na Facebooku (Czekoladowe wyznanie) ! :D

wszystkiego czekoladowego! :D
-
aneczkazminska
2012/03/14 10:59:15
Ale bajecznie to wygląda, wow ! Gratulacje !
-
franc_z_francji
2012/03/25 22:14:34
zawsze podziwiałem osoby, które umieją zrobić cukierasy. A twoje to już dzieło sztuki :}
-
daroglanc
2012/03/27 11:57:07
Podoba mi się ten blog !
-
spoleczny-1
2012/03/27 21:03:56
Ehh, to chyba przerasta moje zdolności kulinarne :D
-
franc_z_francji
2012/04/07 05:19:55
toffife i rafaello to przy tym lipa
-
pabloluzak
2012/04/14 19:42:29
fantastycznie to zrobiłaś, wygląda jak na sklepowej wystawie
-
soul_kitchen
2012/04/16 15:27:57
niesamowite!
-
Gość: szybkozjesc.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/24 17:05:53
rewelacja :) zapraszam na szybkozjesc.pl
-
oluus90
2012/05/03 10:12:48
wyglądają wspaniale :)
-
Gość: Evitaa, *.play-internet.pl
2012/05/27 21:22:18
Piękne i zapewne pyszne, podziwiam cierpliwość. Takim prezentem urodzinowym bym nie pogardziła :).
-
Gość: sandrabakesaparty.pl, 91.217.218.*
2012/07/25 13:17:40
To jest to co uwielbiam. Muszę kiedyś spróbować bo wygląda obłędnie przepysznie.
-
Gość: maja.skorupska@gmail.com, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/31 09:30:00
Trufle wyglądają nieprawdopodobnie!Jak z cukierni, aż trudno uwierzyć, że robione własnoręcznie. Mam ogromną ochotę wypróbować, moje smaki zdecydowanie. Przy okazji zapraszam do odwiedzenia mojego bloga.
-
Gość: lucyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/24 23:30:41
Witam! Uważam, że Twój blog zasługuje na nominację do zabawy Liebster Blog, zapraszam do odpowiedzi na moje pytania i dalsze przekazanie zabawy! Pozdrawiam i gratuluję bloga. ŻYCZĘ SUKCESÓW!
Durszlak.pl