Wszystko czego sama spróbowałam...
Blog > Komentarze do wpisu

113 Keks z białą czekoladą

Bardzo aromatyczny (mocno pomarańczowy zapach i smak) keks, z dużą ilością suszonych moreli, rodzynek i orzechów. Niezwykle prosty w przygotowaniu. Keks w smaku jest bardzo dobry, szczególnie jeszcze ciepły, niezwykle długo zachowuje świeżość. Przepis jest ze strony: Kwestia Smaku. Polecam.
SKŁADNIKI:

  • 500 g suszonych moreli, pokrojonych na małe kawałeczki
  • 125 rodzynek (najlepiej złotych, sułtanek)
  • 250 g orzechów włoskich,  posiekanych
  • 250 g mąki pszennej tortowej, przesianej
  • 250 g miękkiego masła niesolonego
  • 200 g cukru pudru
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy

Poza tym:

  • cukier puder do posypania
  • likier pomarańczowy do skropienia ciasta


WYKONANIE:
Morele, orzechy, rodzynki wymieszać razem z 3 łyżkami mąki (30g)
Masło utrzeć (mikserem) z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać startą skórkę z pomarańczy i cytryny (skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i tylko zewnętrzną warstwę, bez białej części) następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas ucierać po każdym. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej. Jeszcze chwilę zmiksować, do wymieszania składników. Następnie do masy dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę (czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej) oraz likier pomarańczowy i wymieszać. Na koniec wyspać bakalie i dokładnie wymieszać łyżką.
Blaszkę o wymiarach 20x25cm (lub okrągłą o średnicy 23 cm, ewentualnie kwadratową o boku 22cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do niej wlać ciasto i wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni C i piec przez 1 godzinę i 15 minut do tak zwanego: suchego patyczka.  Przykryć arkuszem folii aluminiowej podczas ostatniej fazy pieczenia (jak będzie mocno rumiany). Po upieczeniu przestudzić, skropić likierem pomarańczowym, przykryć folią i w niej przechowywać. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego.


Tak chętnie Jezus prosi Cię:
O,przyjdź do mnie już.
A kto wołanie słyszy to,
Pan nie odrzuci go

Więc jeszcze dziś brzmi Zbawcy głos:
gdyś obciążony, przyjdź,
Bo jeszcze w cudowny łaski czas
Sam Zbawca prosi nas.

Wnet przyjdzie Jezus, boży Syn,
czas łaski skończy się.
Sam Król i Władca przyjmie Cię
gdyś tylko wierzył Weń.

czwartek, 26 stycznia 2012, jolcia9

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: alebabka.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
2012/01/26 18:53:28
uwielbiam takie ciasta! a Twoje zdjęcia tak zachęcają że porywam kawałeczek:))pycha
-
Gość: Tyna, *.ssp.dialog.net.pl
2012/01/26 21:00:32
Dobrze, że długo jest świeży, nie trzeba koniecznie się spieszyć z jedzeniem;D Chociaż pewnie i tak jest taki dobry, że zaraz znika:)
-
Gość: Toczka, *.dynamic.chello.pl
2012/01/30 13:30:29
Widzę, że lubisz keksy :D Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu keksów, moja babcia była specjalistką w tym względzie. Chętnie bym jednak spróbowała, tylko czekam na okazję, jak zawsze ^^' Przy czym zacznę chyba od poprzedniego, a ten sobie zapiszę i wypróbuję jako następny w kolejności :D Karnawał jest, więc upieczmy wszystkie keksy! :D
-
Gość: Smakoszka, *.karlik.ds.polsl.pl
2012/01/31 00:00:31

Aż uśmiech sam się maluje na twarzy, gdy widzi się taką fotkę ;) Pozdrawiam!
-
agattekh
2012/03/03 15:42:20
Wygląda super, aż ślinka leci na taki kawałeczek :-) powinni tego zakazać :-) robić takie fotki :-) pozdrawiam :-)
-
soul_kitchen
2012/04/16 15:28:25
przepysznie wygląda...
Durszlak.pl