Wszystko czego sama spróbowałam...
Blog > Komentarze do wpisu

108 Rolada malinowa – malinowiec

Ulubione ciasto mojej córeczki. Bardzo delikatne, lekko kwaskowate. Piekłam je już parę razy. Można je zrobić w tortownicy: masę serowa wylać na biszkopt upieczony z 2 jajek i udekorować śmietaną (taką wersję zrobiłam jako tort dla Agnieszki, zdjęcia dam następnym razem). Przepis mam od znajomej za który bardzo dziękuję. Polecam.

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej (100g)
  • 1 łyżka mąki kartoflanej (30g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowo - serowa:

  • 500 ml. kremówki 30 proc.
  • 3 serki waniliowe Danio (450g)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 3 łyżki cukru – do smaku
  • 6 łyżeczek żelatyny (około 30g)
  • 750g malin

Poza tym:

  • 400ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru

WYKONANIE:

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesianą przez sitka mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Blachę o wymiarach około 37x36cm (blacha z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować cienko margaryną i nałożyć ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika (pod koniec ubijania jajek włączam piekarnik, nie wkładam do gorącego!) i piec około 20 – 25 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.

Masa śmietanowo - serowa:

Serek wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym i sok z cytryny. Kremówkę ubić i wymieszać z serem. Żelatynę wsypać do małego garnuszka lub szklanki, zalać niewielką ilością gorącej wody (wrzątkiem), dobrze wymieszać aż się rozpuści, lekko przestudzić. Do żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej, energicznie wymieszać, a następnie połączyć z masą śmietanowo – serową.


Masę wylać do uprzednio wyłożonego biszkoptu w formie babkowej o wymiarach 40x12cm

Następnie wlać trochę masy i maliny i znów masa i maliny tak 3 razy (maliny wymieszałam z masą śmietanowo – serową po dodaniu żelatyny) na wierzch przykryć biszkoptem, włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin. Następnie wyłożyć ciasto na talerz (odwrócić), posmarować ubitą śmietaną i przystroić według uznania.

SMACZNEGO.


Nad ziemie i domy, nad złota stos,
nad bogactw tony, pełen srebra trzos,
Nad wszystko to wolę Jezusa mieć
Ach, czegóż ja miałbym jeszcze więcej chcieć?

Nie chcę wielkim być, nie chcę w sławie żyć,
co mi poklask ludzi da?

Nad wszystko to wolę Jezusa mieć,
dla mnie świat nie liczy się

Od kwiecia barwnego piękniejszy jest
Od miodu słodkiego, On droższy jest też
Nad dźwięków tysiące, melodii sto,
Nad wszystko to wolę Jego słodki głos.

 

Nie chcę wielkim być, nie chcę w sławie żyć,
co mi poklask ludzi da?

Nad wszystko to wolę Jezusa mieć,
dla mnie świat nie liczy się.


sobota, 22 października 2011, jolcia9

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Angie, *.netpoint.pl
2011/10/22 12:37:59
Wygląda cudownie...już sobie wyobrażam jaka musi być pyszna!!!
-
Gość: Kucharenka, *.icpnet.pl
2011/10/22 13:01:15
coś pięknego !!!!!! koniecznie muszę spróbować. pozdrawiam :-)
-
dusiowaa
2011/10/22 13:19:47
świetny pomysł na rolade:) pięknie wygląda, aż by sie chciało sięgnać po kawałeczek
-
Gość: megii013, 91.231.248.*
2011/10/22 19:20:49
Śliczna ta roladka;))
-
Gość: deserowadama, 91.205.89.*
2012/05/12 17:26:03
wygląda tak niesamowicie, że aż strach robić, bo wiem że mi takie nie wyjdzie :O
-
Gość: , *.toya.net.pl
2012/05/23 21:19:41
witam, czy można zrobić tę roladę z truskawkami (świeżymi)? i jeśli tak, to czy pokroić je na mniejsze kawalki czy lepiej nie bo zabarwią krem i wszystko przestanie tak pięknie wyglądać?
-
jolcia9
2012/05/23 22:26:21
Oczywiście, można dać truskawki, tylko muszą być ładne świeże i dobrze wysuszone (mokre owoce puszczą sok i mocno zabarwi się masa serowa). Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z masą, lub układać warstwy (masa serowa, turkawki, masa serowa...). Truskawki trochę mogą zabarwić masę, ale i tak będzie rolada ładnie wyglądać. Jeszcze jedna uwaga, aby nie przesuszyć biszkopt w piekarniku. Pozdrawiam.
-
Gość: , *.toya.net.pl
2012/05/25 20:55:18
dziękuję za odp.
-
Gość: nika, *.adsl.inetia.pl
2012/06/04 06:48:15
Tu zaszła chyba pomyłka,bo na pewno nie 6 łyżek żelatyny,tylko 6 łyżeczek;)
-
jolcia9
2012/06/05 17:30:50
Oczywiście, że 6 łyżeczek, nie 6 łyżek żelatyny. Bardzo przepraszam i dziękuję, już poprawiam.
-
2012/06/28 21:08:13
Cudowne ciacho ale czy mogę użyć mrożonych malin bo akurat takie kupiłam w Lidl,myślę że chyba mogą być.
-
Gość: adabellqa, *.warszawa.vectranet.pl
2012/10/24 21:54:54
wygląda pysznie! a można zamiast serka Danio dodać mascarpone ??
-
jolcia9
2012/10/29 22:56:19
Myślę, że można dodać mascarpone
-
Gość: myssza18, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/02 08:20:46
Witam, ja mam takie pytanie, jak Pani wylała ten biszkopt na blachę że wyszedł Pani taki po bokach, w środku puste miejsce na masę i jeszcze ten biszkopt żeby przykryć spód?? Bardzo proszę o odpowiedź!
-
jolcia9
2013/01/04 21:17:46
Keksówkę wyłożyć upieczonym wcześniej biszkoptem (wyciąć go do rozmiarów keksówki, zostawiając kawałek biszkoptu na przykrycie masy serowej tak jak na zdjęciach)
-
Gość: myssza18, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/04 21:21:30
Aaaa! Czyli biszkopt piekę osobno na płaskiej blasze...dziękuję Pani bardzo!
Durszlak.pl