Wszystko czego sama spróbowałam...
Blog > Komentarze do wpisu

102 Sernik z trzema czekoladami


Sernik ten zrobiłam już czwarty raz, dopiero teraz udało mi się zrobić zdjęcia. W smaku sernik jest bardzo dobry, delikatny. Z przepisu skorzystałam ze strony: Tak sobie pichcę. Polecam

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 150 g czekoladowych herbatników*
  • 50g miękkiego masła

* dałam: 150g ciastek zbożowych i 1 łyżkę gorzkiego kakaa

Masa serowa:

  • 1kg serka homogenizowanego typu quark (użyłam ser z wiaderka)
  • 150g cukru
  • 25g skrobi kukurydzianej (użyłam 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)**
  • 4 jajka
  • 150ml kwaśnej śmietany 20% tłuszczu (użyłam 18%)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (można użyć 1 łyżeczkę cukru waniliowego)
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady
  • 100g białej czekolady
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%

** ostatnim razem, jak piekłam to zapomniałam o mące, w ogóle jej nie dałam.

WKONANIE:

Spód:

Ciastka zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek. Wymieszać razem z masłem i kakaem. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy (dobrze ugnieść) o średnicy 23cm. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej.

Masa serowa:

Ser z cukrem i ze skrobią zmiksować mikserem do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodawać jajka, po jednym naraz. Następnie dodać kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

Białą czekoladę połamać, dać do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej (można to zrobić w mikrofalówce: nastawić na 360 W i 50 sekund, wyjąć lekko roztopioną i intensywnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia). Do lekko przestudzonej, rozpuszczonej, czekolady dodać 1łyżkę śmietanki, wymieszać i stopniowo dodać 1/3 gotowej masy serowej (wagowo około 500g), mikserem na małych obrotach zmiksować, aż do połączenia składników. Tak samo postąpić z mleczną i gorzką czekoladą, z tym że do gorzkiej czekolady dodać 2 łyżki śmietanki.

Na podpieczony i ostudzony spód wlać białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nałożyć masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzić masę z gorzkiej czekolady.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min w 180ºC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec jeszcze przez około 1 godziny – 1 godziny 15 minut. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony włożyć na kilka godzin do lodówki (co najmniej 4 godziny). Gdy będzie mocno zimny zdjąć obręcz tortownicy. Na drugi dzień jest najlepszy.

Smacznego.

Na JEZUSA kto spojrzy we wierze na krzyż,

ten z swych grzechów podniesie się zdrów.

Na JEZUSA więc spojrzyj, do Niego się zbliż,

dziś usłuchaj wezwania tych słów.

Spójrz, spójrz, w duchu spójrz!

Na JEZUSA kto spojrzy, którego dał Bóg,

ten z swych grzechów podniesie się zdrów.

Ani modły gorliwe, nie rzewny twój płacz

nie uwolnią od grzechu Cię tu.

Krew JEZUSA od sądu cię zwolni, o bacz!

Łaskę wieczną okaże ta krew.

Nie wątp dłużej, lecz wiarą łaski się chwyć,

wszystko JEZUS wykonał, Ty nic!

On dla Ciebie pomostem do Boga chce być,

na ratunek On dany Ci jest.

Co podaje Ci JEZUS radośnie Ty bierz -

to żywota wiecznego jest dział.

Przyjmij dziś i na własność swą przemień i wierz

a na wieki już będziesz je miał

Spójrz, spójrz, w duchu spójrz!

Na JEZUSA kto spojrzy, którego dał Bóg,

ten z swych grzechów podniesie się zdrów.

poniedziałek, 21 marca 2011, jolcia9

Polecane wpisy

Komentarze
lutka40
2011/03/21 14:38:35
Śliczny
-
majazteca
2011/03/21 14:46:51
Piekny. I widze, ze kawa w podobny "wzorek" :))
-
wrotka_online
2011/03/21 15:02:19
Bajeczny :) Cudnie się komponuje z tą trójwarstwową kawą.
-
Gość: Justin Dorothy, 155.158.52.*
2011/03/21 15:18:17
Mniam :D Jaki piękny!! Musi być pyszny!!!:D
-
aprespe
2011/03/21 15:30:46
Wygląda to przepysznie, będę miusiała sobie coś takiego zrobić.
-
flusso
2011/03/21 15:33:32
Ten sernik jest przepiękny, nie mogę oderwać oczu!!! :)
-
zauberi
2011/03/21 15:45:15
już od dawna mam na niego ochotę :) piękny Ci wyszedł
-
judik1119
2011/03/21 15:45:22
Piękny ten serniczek, wspaniałe zdjęcia:) Zapisuję koniecznie przepis jako sernikomaniaczka:)
-
cukrowawrozka
2011/03/21 15:51:51
jest przecudowny! a zdjęcia mnie po prostu zachwyciły. :)
-
Gość: Gotujebolubi, *.xcore.pl
2011/03/21 16:11:35
Uwielbiam ten sernik.
-
2011/03/21 16:21:46
mi tez on bardzo smakowal.Jadlam go u kolezanki. Piekne zdjecia:)
-
zaytoona
2011/03/21 16:34:07
To, że piekłaś go już tyle razy może oznaczać tylko jedno - jest doskonały! :)
-
izaa_a
2011/03/21 17:02:53
robie podobny ale na "zimno"...;) Pieknie Twój wygląda...;)
-
2011/03/21 17:30:08
jestem zachwycona tym sernikiem! niestety nie wyszedł mi... pękł przez cały środek, brzegi się prawie spaliły i zdeformował się maksymalnie... zjedliśmy i tak bo smak był rewelacyjny ale niestety był niewyględny :)
-
darki85
2011/03/21 18:49:01
ach te serniki.. ten jest boski (:
-
mikimama
2011/03/21 19:36:30
Musze przyznać, że wygląda rewelacyjnie! I ten ciemny spód, fantastycznie!
-
kulinarnespotkania
2011/03/21 20:06:33
piekny!!! prezentuje sie niesamowicie cudnie i pysznie:)
-
majanaboxing
2011/03/21 20:22:42
Cudownie wygląda! Robiłam ten serniczek i bardzo ,bardzo nam smakował! :)
Pięknie Ci wyszedł :)
-
joanna-kuchareczka
2011/03/21 21:36:14
Jeśli smakuje tak jak wygląda, to musi być pyszny.
-
2011/03/22 13:32:21
Piękny ten sernik! A że wydaje się nieskomplikowany, to chyba go zrobię przy najbliższej okazji. Mam tylko pytanie co do ciasteczek na spód-ciastka zbożowe to to samo, co ciastka digestive? Czy mogłabyś podać markę ciastek, z których Ty korzystałaś?
Pozdrawiam :)
PS. Przepiękne zdjęcia! Może tak dodać jeszcze przepis na taką fajną, 3warstwową kawkę? :)
-
2011/03/22 13:37:58
Ach, i jeszcze jedno-mam dostęp do wiejskiego sera białego, czy mogę użyć takiego? Podejrzewam, że wcześniej należałoby go zmielić-jeśli tak, to ile razy i w czym? Mogę to zrobić w malakserze? I przeprasza, że tak zasypuję pytaniami, ale naprawdę zaintrygował mnie ten sernik :)
-
Gość: Evitaa, *.ptpw.pl
2011/03/22 13:44:08
Cudowny, cudowny, cudowny... cóż więcej mogę powiedzieć. Kocham serniki i czekoladę, więc razem kuszą niesamowicie.
-
jolcia9
2011/03/22 17:57:59
Wszystkim dziękuję za miłe słowa!

@Zaytoona naszym zdaniem jest bardzo dobry, i na pewno go jeszcze upiekę.
@Izaa_a byłam na Twojej stronce i widziałam Twój sernik, bardzo mi się spodobał, może go kiedyś zrobię:) Dziękuję.
@Myniolinka to, że sernik popękał, a brzegi się spaliły to może być wina piekarnika, za wysoka temperatura.
@Blanc-rose nie używam ciastek digestive, nie pasuje mi ich słony smak słodki ser z słonym spodem, jakoś to mi nie pasuje. Używam ciastek zbożowych ''Krakuski'' www.niam.pl/ots/produkt/1392-zbozowe_krakuski.
Co do sera, ser się mieli w maszynce do mielenia mięsa (przeważnie 3 razy w zależności od sera, czy jest głodki, czy na grudki), w malakserze też można to zrobić. Ale ja do tego sernika proponuję raczej ser a wiaderka sernik będzie delikatniejszy.
Wszystkich Pozdrawiam.
-
2011/03/22 20:00:55
Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
-
2011/03/24 11:34:04
A jeszcze jedno pytanie mam :P Czy tortownicę trzeba czymś wysmarować? Albo wyłożyć folią aluminiową? Czy po prostu na samą tortownicę wyłożyć pierwsze tą masę ciasteczkową a później wylewać ser?
-
jolcia9
2011/03/24 11:43:54
Tortownicę można wysmarować margaryną (bardzo cieniutko), jeżeli tortownica jest nie ''szczelna'' to można ją wyłożyć. Kiedyś wyłożyłam folią aluminiową i po upieczeniu miałam problem z jej ściągnięciem. Teraz w ogóle nie wykładam.
-
Gość: pola, *.dynamic.chello.pl
2011/03/25 12:09:55
Robiłam go i jest bardzo smaczny !!! Piekne słowa piesni podalas ...Dzięki za słowa otuchy,bardzo mi sie podoba ,że prowadzisz te dodatki...........
-
aluubaluu
2011/09/24 17:55:02
Wygląda przepysznie, może upiekę jutro dla mamy na urodziny bo naprawdę zachwyca wyglądem i smakiem pewnie też ;)
-
Gość: gosc, 80.50.132.*
2011/12/18 21:21:05
a czy do oprostokatnej brytfanki moge dac 2kg sera wiaderkowego?bo w tortownicy to za malo..:)nie wyplynie?
bardzo prosze o odp
-
jolcia9
2011/12/18 21:56:12
Brytfanka czyli prostokątna forma do pieczenia. Myślę, że nie powinno wypłynąć, masa serowa nie jest taka płynna (najpłynniejsza jest biała masa). Mam nadzieję, że boki brytfanki masz wyższe (jak forma do pieczenia). Przy takiej ilości sera może trzeba będzie dłużej piec, ale to już trzeba samemu ocenić w czasie pieczenia. Daj znać jak Ci poszło?
-
Gość: marta, *.adsl.inetia.pl
2011/12/19 18:21:08
Jako sera użyć : twarogu do sernika z wiaderka http://www.google.pl/imgres?q=ser+z+wiaderka&um=1&hl=pl&client=firefox-a&hs=vEN&sa=N&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1227&bih=493&tbm=isch&tbnid=z-twB7BPnPKSUM:&imgrefurl=http://www.delikatesyemis.pl/node/20437&docid=vWw3GO2GBwph-M&imgurl=http://www.delikatesyemis.pl/files/zdjecia_produktow/TAC7IW.jpg&w=800&h=800&ei=unHvTo70HcqbOqG0-acI&zoom=1&iact=rc&dur=170&sig=116705089260516836008&page=5&tbnh=125&tbnw=113&start=54&ndsp=15&ved=1t:429,r:7,s:54&tx=73&ty=37 czy zwykłey serek homogenizowany detalic.pl/serek-homogenizowany-p-605.html?
-
jolcia9
2011/12/19 20:39:38
Nie znam takich serów. Kupuję w Tesco ''serek wyśmienity'' (Milk Land) uważam, że jest dobry. Też jest bardzo dobry serek z firmy Piątnica, można go kupić w Biedronce (na nim też piekłam ten sernik). Jeżeli masz swój ulubiony ser wiaderkowy to go daj. Serek waniliowy jest słodzony więc go nie polecam.
-
2013/02/07 18:33:57
Masz wielki dar obd Boga, którego nie marnujesz, a szlifujesz jak diament.
Chylę bardzo nisko czoła temu, co robisz
Przeglądanie Twoich dokonań jest jak wyzwania, to jest ogromna przyjemność i radość.
Pięknie.
Jestem pod wielkim wrażeniem.
Chciałabym miec blisko tak zdolną osobę, niemniej będę podpatrywać i próbować.
Serdecznośći :-)
-
Gość: mariola, *.mmj.pl
2014/01/12 13:54:28
Pyszny,uwielbiam takie serniki,ja przeważnie kupuję ser wiaderkowy w Lidlu i zawsze mi ładny wychodzi.
-
Gość: , *.man.poznan.pl
2014/02/21 12:01:47
Sernik przepyszny! ...ale proszę nie odmieniać słowa "kakao"
-
Gość: ata, *.customer.cdi.no
2014/03/25 21:24:06
Upieklam i wyszło jak zwykle pyszne. Jedyna zmiana to dałam zwykły twaróg i nie dodawałam śmietanki, pozdrawiam
Durszlak.pl