Wszystko czego sama spróbowałam...
Blog > Komentarze do wpisu

80 Sernik z białą czekoladą i karmelem

Wczoraj upiekłam ten serniczek, na dzisiaj mi zostały tylko 4 kawałki. Serniczek w smaku jest bardzo dobry, jest kremowy, niezwykle delikatny, nie za słodki. Polecam.

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 200g ciasteczek zbożowych
  • 50g masła

Ser:

  • 1250g sera śmietankowego (dałam 1kg sera z wiaderka + 275g sera półtłustego - zmiksowany blenderem)
  • 1 i 1/4 szklanka cukru pudru (świeżo zmielony z 1 niecałej szklanki cukru)
  • 400ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
  • 200g białej czekolady
  • 6 dużych jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Poza tym:

  • 400g gotowego karmelu

WYKONANIE:

Spód:

Ciastka zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek. Wymieszać razem z stopionym masłem i wyłożyć dno i boki tortownicy (dobrze ugnieść) o średnicy 24cm*. Piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej.

Ser:

Do garnka wlać śmietanę, dodać do niej połamaną na kostki czekoladę. Całość podgrzać (nie gotować) i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić. Ser ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, na kremową masę. Dodać kremówkę z czekoladą. Następnie dodawać jajka, po jednym naraz (masa jest dość rzadka). Uzyskaną masę wlać na podpieczony i ostudzony spód.

Piec w temperaturze ** 150 - 170ºC (piekłam w 170ºC)  przez 80 minut (piekłam 100 minut). Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony włożyć na kilka godzin do lodówki (co najmniej 4 godziny). Gdy będzie mocno zimny zdjąć obręcz tortownicy i posmarować karmelem.

*Użyłam tortownicy o średnicy 24cm – masy było, aż po brzeg. Mój piekarnik nie grzeje za mocno więc nic się nie wylewało, sernik tylko delikatnie urósł. Można użyć większej tortownicy.

 

**Temperaturę dostosujcie do swojego piekarnika. Jeżeli Wasz piekarnik mocno grzeje, to należy obniżyć temperaturę, bo sernik będzie się 'wylewał'.

Smacznego.

Nie, nie jestem sam, bo Pan jest ze mną
On prowadzi mnie swą mocną ręką
Dziś, przez wszystkie dni, na wieki.
Od wieków na wieki Pan jest ze mną dziś.

I Pan mi daje moc i mądrość Bożą
Bym przez życie mógł iść wąską drogą
Bym nie zachwiał się w tym świecie
I bać się nie będę - Pan jest ze mną dziś

wtorek, 16 listopada 2010, jolcia9

Polecane wpisy

Komentarze
annas1964
2010/11/16 18:14:48
Ale pychotka. Wcale się nie dziwię, że na dzisiaj tylko 4 kawałki zostały:)
Pozdrawiam:)
-
majanaboxing
2010/11/16 18:24:28
Co za pychota ! Mniam:)) Zjadłabym z wielkim apetytem :)
-
emma001
2010/11/16 18:35:07
Mimo ze to bomba kaloryczka to na jednym kawalku bym nie zaprzestała ;) Boski. Kocham wszystko co z karmelem ;)
-
2010/11/16 18:38:03
Twój sernik wygląda prześlicznie, taki bielutki, jednym słowem cudny ...
-
calleh
2010/11/16 19:44:01
te cztery kawałeczki to akurat dla nas :))
-
cukrowawrozka
2010/11/16 20:24:12
aaach, to mógłby być mój sernikowy faworyt! :D
-
2010/11/16 20:30:27
z biała czekoladą uwielbiam!!! no a ten karmel to już rozpusta :-))
-
2010/11/16 20:31:01
wygląda niezwykle puszyście :)
skubnęłabym kawałek :))
-
Gość: Gosia, *.adsl.alicedsl.de
2010/11/16 20:48:04
alez cudnie wyglada i bardzo apetycznie brzmi :)

Pozdrawiam :)
-
dagmara_65
2010/11/16 20:53:17
Wooooow!!! prezentuje się arcyapetycznie! prześliczne fotki!!!
-
darki85
2010/11/16 22:26:24
wygląda przepysznie, aż ślinka cieknie (:
-
mikimama
2010/11/17 07:28:03
Takie właśnie serniki lubię najbardziej :)
-
olacruz
2011/04/01 10:02:53
Jaki pyszny i piękny! Właśnie na taki ostatnio miałam ochotę, tylko nie mogłam znaleźć... A dziś robię z trzema czekoladami :)
-
Gość: she, *.bialystok.vectranet.pl
2011/04/06 00:32:41
pyyycha! najlepszy sernik jaki w życiu zrobiłam :)) obawiałam się, że może być za słodki ze względu na czekoladę i karmel, ale wyszedł idealny. dziękuję za przepis
-
jolcia9
2011/04/21 20:54:54
Cieszę się, że Ci smakował ten serniczek. Ja też muszę go znowu upiec:)
-
Gość: Justin Dorothy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/08 17:53:58
No nie ten sernik jest obłędny :):) Muszę go zrobić :) Pozdrawiam
-
Gość: gosc, 80.50.132.*
2011/12/19 12:10:31
Witam
A ile sera nalezy uzyc do prostokatnej firmy-bfytfanki?
wystarczy 2 kg czy trzeba dac wiecej...
pozdraiwam
-
Gość: gosc, 80.50.132.*
2011/12/19 15:36:17
Formy,brytfanki...
Popelnilam tam bledy..
Pozdr i serdecznie prosze o odp
-
Gość: gosc, 80.50.132.*
2011/12/21 19:34:39
Czy do brytfanki-formy prostokatnej muszy uzyc drugie tyle srea co podane jest w przepisie??Nie mam pojecia wiec bardzo prosze o odp.
ZAwsze dawalam 1kg sera do takiej brytfanki i byly ok na wysokosc.
Oczywiscie pozostale skladniki tez musze podwoi co daje mi ogromne liczby
Sernik z 12 jaj,prawie litr kremowki...?
boje sie ze to wszystko wyplynie mi z formy....
Bardzo prosze o odp gdyz chce ten sernik upiec na swieta...
-
jolcia9
2011/12/21 22:12:43
Witam. Z moich obliczeń wynika, że jeżeli chcesz użyć 2kg sera to forma powinna mieć ok. 38 na 20cm., wtedy wszystkie składniki trzeba pomnożyć przez 1,66. Jeżeli chcesz podwoić składniki i zrobić z 2400kg sera to forma powinna mieć 36 na 25 i oczywiście wszystkie składniki pomnożyć przez 2. Oczywiście formy powinny mieć wysokie brzegi. Mój piekarnik nie grzeje za mocno więc nic się nie wylewało, z tortownicy 24cm, ale sera było pod sam brzeg i Tobie tak policzyłam (z wymiaru 24cm). Mojej znajomej przy użyciu tortownicy 24cm (i palącym piekarniku) trochę ser wypłynął. Jeżeli boisz się, i Twój piekarnik pali (grzeje dość mocno) to zwiększ formę. Najlepiej samemu sobie obliczyć, powierzchnię formy. Chyba dobrze policzyłam??Daj znać. Jeszcze jedno chcę przypomnieć, że używam szklanki 200ml.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/23 12:23:10
Witam, sernik właśnie się piecze ale kipi niemiłosiernie:( Zrobiłam go zgodnie z przepisem ale w tortownicy 28. Powoli się zniechęcam. Wesołych Świąt
-
Gość: gosc, 80.50.132.*
2011/12/23 19:41:34
Zrobilam ten sernik i wlasnie stygnie...
Po pierwsze to jest strasznie mokry:(mam nadzieje ze wyschnie do jutra...
Byl az tak mokry ze spod od niego odlazil-zrobilam kruchy spod zamiast tego z ciastek,ale to chyba nie przez to.Spod namoknal i musialam go "zdjac"
Mam nadzieje ze go uratuje jeszce...
Nie wiem czy on ma byc taki mokry czy ja cos zle zrob ilam?ale nic za duzo nie dalam,dawlaam prporcjonalnie....
-
Gość: , 89.228.126.*
2012/04/02 18:02:50
Sernik wygląda super, zdradź proszę jakiej farmy ciasteczka zbożowe dodałaś do spodu ciasta?
-
Gość: , 89.228.126.*
2012/04/02 18:04:25
jakiej firmy ciasteczek a nie jakiej formy :) Przepraszam mały błąd :)
-
jolcia9
2012/04/03 21:25:53
Używam ciastka zbożowe firmy ''Krakuski'' takie www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Ciastka-zbożowe-Krakuski.html
-
ja-zolza
2012/08/02 19:01:36
Wygląda fantastycznie! :) Mąż właśnie poszedł do sklepu po składniki :))
-
Gość: kaMa, 193.242.143.*
2013/01/25 18:17:52
Sernik rewelacyjny. Jest delikatny i puszysty, pięknie się prezentuje, a przede wszystkim momentalnie znika! Dziękuję za przepis :)
-
Gość: kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/12 15:44:42
świetny sernik! i co najważniejsze zawsze wychodzi!
-
Gość: , *.ip.netia.com.pl
2013/10/31 20:37:29
serniczek pychotka tylko nie w formie o srednicy 24cm.bo polowa masy serowej wylana w piecu a jakie mycie!
-
Gość: origamirabbit, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/16 18:37:33
Chciałam zrobić teraz na święta, ale muszę się dopytać :czy karmel na wierzch to taki kajmak z puszki, czy jakiś specjalny karmel?
Pozdrawiam :)
-
Gość: Ania, *.dynamic.chello.pl
2014/04/16 22:29:48
Witam!
Serniczek jest rewelacyjny! Dziękuję za przepis.
Ja posypałam go jeszcze z wierzchu i po bokach podprażonymi na suchej patelni migdałami, a do środka dodałam brzoskwinie z puszki - komponuje się wszystko wyśmienicie!
-
Gość: Ania, *.dynamic.chello.pl
2014/04/16 22:33:47
Tzn. płatkami migdałowymi podprażonymi na patelni posypałam.
I osobiście polecam karmel zrobiony samodzielnie - takiego nie da się dostać.
Ja gotuję puszkę (zamkniętą!) mleka skondensowanego słodzonego w garnku z wodą przez 1,5 - 2 godz.
-
jolcia9
2014/04/17 10:39:32
@ origamirabbit - tak, kajmak z puszki
@ Aniu cieszę się, że serniczek Ci smakował:)
-
Gość: , *.itcomp.pl
2014/04/18 11:31:03
Sernik jest przepyszny:) nigdy tak dobrego nie jadłam. Dzisiaj piekę kolejny raz:)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/20 00:16:19
Pyszności! Wprowadziłam, co prawda, małą modyfikację i w postaci czekoladowego kruchego spodu mojego autorstwa, ale sernik wyszedł bossski. Następnym razem dodam tylko chyba jeszcze jedną tabliczkę białej czekolady, bo pomimo schłodzenia ciasta, bardzo słabo ją czuć. Poza tym - sernik jak marzenie. :)
-
ja-zolza
2015/01/16 19:00:12
Za chwilę będę go robiła kolejny raz - jest cudowny! :)
-
Gość: pina029, *.14.14.vie.surfer.at
2015/04/29 14:02:20
najlepszy sernik ever! robie kuz kolejny raz, za kazdym razem, gdy chce zachwycic gosci czyms specialnym, dziekuje :*
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/07/11 18:14:50
Ten czas jest zły !!! Piekłam 70 min w 160 ° i jest spalony !!!
-
Gość: gość, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2015/12/24 08:25:35
Co to znaczy, że piekarnik nie grzeje za mocno? Ustawiam 170 stopni to grzeje 170 stopni. Nie ma innej opcji.
-
Gość: gość, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2015/12/29 16:49:01
Czas jest ok, tylko proporcje do bani. Na pewno nie na formę 24 cm.
-
Gość: , 155.133.37.*
2017/01/17 12:56:59
Witam,

Czy piekarnik ma być nastawiony na termoobieg czy góra-dół?
-
Gość: Lara, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/08/25 11:10:48
Sernik napewno nie na formę 24cm. Niestety ale wylewa się I to w dodatku z 1kg sera :-(

-
Gość: violet, *.threembb.co.uk
2017/11/05 18:14:54
Sernik jest piękny ,na pewno go upiekę . Bardzo podoba mi się wiersz poD zdjęciem .Kim jesteś? pewno nietuzinkową osobą ,mało ludzi szuka tej wąskiej drogi która prowadzi do pełni Bożej miłości.Powodzenia
Durszlak.pl