Wszystko czego sama spróbowałam...
Blog > Komentarze do wpisu

72 Pijana śliwka


Kakaowy biszkopt z kremem budyniowym z kawkami śliwek i oblane czekoladą z ''pijanymi śliwkami''. Coś na wzór pysznego ciasta: Pijane rodzynki. Ciasto jest naprawdę bardzo dobre. Mój Mąż stwierdził, że jest ''MIODZIO''. Polecam.

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej (1/3 szklanki)
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • (2/3 szklanki razem mącznych produktów, oprócz cukru)

Krem budyniowy:

  • 2 budynie jasne (śmietankowy lub waniliowy)
  • 600 ml mleka
  • ½ szklanka cukru (nie cała)
  • 250 g masła

Polewa:

  • 100 g masła
  • 200 g czekolady gorzkiej

Poncz:

  • ¼ szklanka zaparzonej herbaty

Poza tym:

  • 550 – 600 g suszonych miękkich śliwek (używam kalifornijskie)
  • 200 ml wódki

WYKONANIE:

Suszone śliwki pokroić w kostkę i włożyć do litrowego słoika. Zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny.

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao (koniecznie przesiane przez sitko), proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 20 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.

Krem budyniowy:

Ugotować budynie z cukrem, na mleku. Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać po łyżce zimny budyń. Do gotowej masy dodać ½ ilości śliwek (wcześniej zamoczonych w alkoholu) i wymieszać.

Polewa:

W rondelku roztopić masło, dodać kostki czekolady i mieszać aż czekolada się rozpuści. Roztopioną czekoladę lekko ochłodzić, dodać do niej resztę śliwek (nie odcedzałam, śliwki wchłonęły cały alkohol).

Składanie:

Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem, na to krem budyniowy i rozłożyć ostudzoną polewę.

SMACZNEGO.

Jezus jest mym PANEM, moim ZBAWICIELEM,

On przyszedł aby mnie grzeszną ratować, chwała mu niech będzie na wieki.

Był taki dzień w mym życiu,

Że Jezus przy mnie stanął

I zrozumiałam, że On kocha mnie!

Więc z całej mojej duszy,

Ze wszystkich sił i myśli

Chcę kochać Zbawcę

Z dnia na dzień”

niedziela, 19 września 2010, jolcia9
Komentarze
2010/09/19 19:58:57
Hmm...skoro śliwki wchłonęły cały alkohol to chcesz powiedzieć że w tym cieście jest prawie szklana wódki? :D Mocno czuć w cieście ten alkohol? Muszę spróbować bo wygląda bardzo apetycznie ;)
-
2010/09/19 20:28:19
Śliwki były bardzo ''pijane'':). Oczywiście można dać mniej alkoholu, lub rozcieńczyć wodą.
-
2010/09/20 19:22:01
z chęcią chwyciłabym ten widelczyk ze zdjęcia i wyjadła krem..
-
Gość: , bto21.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/22 00:30:00
Zazwyczaj na blogach siedzę cicho i się przyglądam, ale tu muszę się odezwać - świetny blog - zdjęcia są niezwykle zachęcające i wysmakowane, a opisy rzetelne i prawdziwe. I like it! ;-)
-
2010/09/22 21:57:44
o tak to zdecydowanie moje klimaty, uwielbiam ciasta z kremem :)
-
2010/11/21 10:10:18
Ja myślę, że takie pieczenie pokazuje najlepsze tradycje domowego pieczenia: pyszne, efektowne, swojskie i bez zadęcia. Pozdrawiam.
-
2010/11/26 20:07:45
Ciasto wygląda na pyszne! Zapisuję sobie przepis:) Nie bardzo tylko wiem, jak z tymi mąkami, 2 łyżki mąki pszennej i do tego 1/3 szklanki tortowej?
-
2010/11/26 21:22:38
Mąki pszennej tortowej ma być 2 łyżki czyli 1/3 szklanki. Niepotrzebnie wkradł się przecinek.
-
2010/11/27 00:33:18
Bardzo dziękuję za odpowiedź:)

Ps. Widzę, że mamy tego samego Pana:))
-
Gość: , 195.116.40.20*
2010/12/21 22:25:52
(2/3 szklanki razem mącznych produktów, oprócz cukru) czyli to nie jest dodatkowy produkt? tyle mąka wyżej wymieniona? a budyń gotujemy na tych podanych 600 ml mleka? A.... nie wiem jeszcze czy szklanka z duraleksu faktycznie ma 200 ml? Przepraszam za tyle pytań:) Pozdrawiam
-
2010/12/22 09:01:27
2/3 szklanki: mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, kakao i proszku do pieczenia; to nie jest dodatkowy produkt. Daję dość kopiaste łyżki, dlatego napisałam ile to wychodzi w szklance. Szklankę używam duraleksową na ona 200ml (nie po samą górę, 1,5cm zostawianego miejsca), najlepiej zmierzyć swoją szklankę. 2 budynie ugotować na podanych 600ml mleka.
-
Gość: junior, 77-252-104-2.ip.netia.com.pl
2011/09/21 00:57:01
ciasto jest przepyszne polecam...
-
2012/10/21 09:06:00
Upiekłam wczoraj :)
Idąc za ciosem jak w wypadku pijanych rodzynek,śliwki moczyłam w alkoholu prawie tydzien :)
Kapitalne!!!
Jesli ktoś lubi ciasta z alkoholem jak ja :)
-
Gość: mari, acpq111.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/12 12:27:56
ciasto jest rewelacyjne
-
Gość: mari, acpq111.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/12 12:30:06
jak robiłam to ciasto dałam czekolade mleczną a troche gorzkiej super wyszło i było bardzo dobre
-
Gość: Olga, 89-66-168-244.dynamic.chello.pl
2014/10/07 20:42:08
Na jakiej wielkości blachę podane są składniki?
-
2014/10/07 21:26:59
blaszka ok. 20 na 36 cm
Durszlak.pl