Wszystko czego sama spróbowałam...
Blog > Komentarze do wpisu

56 Sernik z galaretką - na zimno

Ulubiony sernik mojego Męża. Sernik można zrobić na herbatnikach lub biszkoptach, można do górnej galaretki dodać owoce. My jednak lubimy bez spodu i innych dodatków, oprócz rodzynek (mój mąż lubi z MEGA ilością). Przepis mam z mojego starego zeszytu z przepisami. Polecam.

SKŁADNIKI:

  • 1200 g białego sera (3 x 400 g)
  • 3 galaretki: cytrynowa, truskawkowa, brzoskwiniową lub pomarańczową
  • 900 ml wody (3 x 300 ml)
  • 150 g masła (3 x 50 g)
  • 4,5 łyżki cukru (3x 1,5 łyżki)
  • rodzynki

Poza tym:

  • 1 pomarańczowa galaretka
  • 2 szklanki wody

WYKONANIE:

1 sposób: Ser zmielić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać do niego zmielony ser i wszystko wymieszać. Podzielić na trzy części. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1,5 szklance – 300 ml wody i ostudzić. Bardzo zimną, już tężącą galaretkę dodać do jednej części sera i wymieszać mikserem. Dodać rodzynki i już wymieszać łyżką. Tortownicę, o średnicy 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (dół i obręcz). Cytrynowy ser wlać na przygotowaną tortownicę i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną poprzednią. Ostatnią, pomarańczową galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody, ostudzić i wylać na wierzch sernika.

2 sposób (tak robię, wszystkie składniki podzielić na trzy części, oprócz galaretek): Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1,5 szklance – 300 ml wody i ostudzić. 1/3 sera (nie trzeba mielić), 50 masła, 1,5 łyżki cukru włożyć do malaksera lub pojemnika do koktajli. Wlać ½ tężącą galaretkę i zmiksować, następnie wlać resztę galaretki i znowu zmiksować ( galaretka nie może być za rzadka, masa może się delikatnie rozdzielić). Tortownicę, o średnicy 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (dół i obręcz). Cytrynowy ser wlać na przygotowaną tortownicę, posypać rodzynki na wierzch i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną poprzednią. Ostatnią, pomarańczową galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody, ostudzić i wylać na wierzch sernika.

Gotowy sernik wstawić do lodówki.

SMACZNEGO!

sobota, 03 kwietnia 2010, jolcia9
Komentarze
2010/04/03 16:21:26
Świetny sernik!
jak zarobiłaś taki ładny napis?:)
-
2010/04/04 14:25:39
Piękny sernik,taki kolorowy... wiosenny...pycha!
Wesołych Świąt!
-
2010/04/05 18:05:26
O, właśnie planowałam dziś zrobić jakiś sernik na zimno, dla jutrzejszych gości, bo mam jeszcze wiaderko sera, a tu taki fajny przepis. Nabrałam jeszcze większej ochoty. Zrobię sernik według tego przepisu ;)
-
2010/04/05 20:22:32
Ser z wiaderka jest rzadszy od normalnego sera. Proponuję galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody, aby sernik się nie rozpadł.
-
2010/04/08 21:09:15
Sernik wygląda fantastycznie, kolorowo i baaardzo apetycznie, chętnie zapiszę sobie przepis, pozdrawiam :))
-
2010/04/19 10:47:11
Sernik wyszedł pysznie, dziękuję za przepis , pozdrawiam :)
-
2010/04/23 23:20:51
Cieszę się, że serniczek smakował. Pozdrawiam.
-
Gość: kkkkk, aecu33.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/23 15:05:00
Mam pytanie, o jakie masło chodzi do tego sernika? mogę do sera dodać zwykłą margarynę do pieczenia ?
-
2011/02/23 15:25:13
Prawdziwe masło (82% tłuszczu). Lepiej dać masło.
-
Gość: , avi26.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/23 10:49:28
no naprawdę pyszne tylko trzeba spróbować
Durszlak.pl