Wszystko czego sama spróbowałam...
Blog > Komentarze do wpisu

26 Ciasto śliwkowe z bezą

 

Bardzo dobre ciasto. Najlepsze jest w dniu pieczenia. Szczerze polecam.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 250 g margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 3 szklanki mąki (nie pełne szklanki)

Beza:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Poza tym:

  • około 1 kg śliwek

WYKONANIE:

Ciasto:

Wszystkie składniki ciasta wymieszać i podzielić na dwie części. 2/3 ciasta wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wymiarach około 20 na 36cm. (resztę ciasta włożyć do lodówki). Na ciasto rozłożyć pokrojone na połówki śliwki (skórkami na dół).

Beza:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na poukładane śliwki. Na tak przygotowane ciasto poukładać pozostałą część ciasta (tę pozostawioną w lodówce).

Wstawić do piekarnika na około 50-60 minut i piec w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego.

 

czwartek, 12 listopada 2009, jolcia9

Polecane wpisy

Durszlak.pl