Wszystko czego sama spróbowałam...
Blog > Komentarze do wpisu

03 Ciasto z nutellą i suszonymi śliwkami

 

Kakaowy biszkopt przełożony kremem z nutelli z dodatkiem nasączonych w alkoholu śliwek. Wszystko to obłożone śmietaną i posypane czekoladą. Ciasto zrobiłam po raz kolejny, tym razem biszkoptu nie przekroiłam i zmieniłam trochę proporcje składników (podane w nawiasach). Zdjęcia zmieniłam. Ciasto wyszło bardzo dobre. Przepis jest z tej strony. Polecam.

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 kopiastych łyżek cukru
  • 4 kopiastych łyżek - 2/3 szklanki mąki pszennej-torowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku 

Krem

  • ½ kg suszonych śliwek, bez pestek (600 g)
  • około ½ szlkanki wódka do namoczenia śliwek (150 ml)
  • 25 dag masła
  • 20 dag Nutelli
  • (2 płaskie łyżeczki kakao)
  • (4 łyżki alkoholu z namoczonych śliwek)

Wierzch:

  • ½ litra śmietany 30% (350 ml)
  • 4 łyżki cukru pudru (2 płaskie łyżki cukru)
  • 2 opakowania "śmietana – fix" (1 opakowanie + 1 płaska łyżeczka)

Poncz:

  • około ½ szklanki - mocna herbata + wódka

 Do dekoracji:

  • 10 dag gorzkiej czekolady 

WYKONANIE:

Suszone śliwki włożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, jak już wchłoną alkohol pokroić je w kostkę.

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao (koniecznie przesiane przez sitko), proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 23 na 38 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.

Krem:

Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać porcjami Nutellę (dodać kakao i alkohol z maceracji śliwek) Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać.

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż, nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Całość posmarować ubitą śmietaną z cukrem pudrem i fixem. Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać na śmietanę. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

niedziela, 27 września 2009, jolcia9
Komentarze
2009/10/06 00:42:02
uwielbiam suszone śliwki więc ciasto jak dla mnie pewnie musi smakować bajecznie
-
2009/10/16 20:00:18
o kurczę, ale smakowity przepis :)
coś czuję, że w pierwszy wolny weekend spróbuję go powtórzyć - powinien się bajecznie komponować z herbatą earl grey ;]
-
Gość: , iak206.internetdsl.tpnet.pl
2010/02/12 22:25:27
krem wychodzi bardzo twardy, biszkopt tez-powinno sie go czyms nasaczyc .ogolnie wyszlo slabo:( jak dla mnie za słodkie:(
-
2010/02/13 12:41:09
Biszkopty zawsze nasączam czymś, żeby nie były suche, dla mnie jest to rutyna. Przepraszam,że nie napisałam to w przepisie. Szkoda, że nie smakowało (może, dlatego że biszkopty były nie nasączone), bo nam bardzo smakowało.
-
2010/03/03 18:35:08
Znakomite ciasto. Chyba spróbuję!
Zapraszam też do siebie : wypiekibeaty.blox.pl/html
-
2010/03/19 16:01:47
czekolada i suszone śliwki, to jedno z moich ulubionych połączeń!
-
2010/04/14 16:37:09
suszone śliwki i czekolada uwiebiam takie połączenie
-
Gość: motylek.de, nrbg-d9320875.pool.mediaways.net
2011/02/25 08:39:14
ciasto slodko- mdlace. przepis niedopracowany, brak nasaczenia biszkoptu. smietana po jednym dniu na tym torcie wyglada tragicznie. nie polecam
-
2011/03/07 20:44:19
Ciasto znam i piekę juz od wielu lat...jest rewelacyjne:) pozdrawiam ciepło
-
Gość: alka, 89-77-250-35.dynamic.chello.pl
2011/06/02 03:01:13
ciasto rewelacja!! każdy myślący wie że jak jest słodki krem to trzeba nasączyć alkoholem a biszkopt delikatniusi!!! dla laików chcących cudów za pierwszym wypiekiem polecam cukiernię bądź podręcznik z podstawami gastronomii
-
Gość: , 193.111.166.13*
2011/12/08 09:01:12
ciasto doskonałe, wielokrotnie je robiłam. Wszyscy, którzy próbowali byli zachwyceni. Oczywiście kazego roku gości u mnie na świeta Bożego Narodzenie i Wielkanocy:)))) (soecjalne zamówienie domowników).
-
Gość: renata99713, 178.183.238.46.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2012/02/25 19:00:27
kochanie nie musicie nasączać biszkoptów ...jak już ubiję białka z cukrem i żółtkami to dodaję 3 łyżki oleju i potem delikatnie mieszam z mąką...jest zawsze wilgotny...
-
Gość: , apn-46-169-72-171.dynamic.gprs.plus.pl
2012/05/30 11:09:17
Suchy biszkopt?Wystarczy zmienic proporcje skladnikow i zawsze wyjdzie puszysty.Na 6 jajek dajemy 1 szklanke(200ml.) cukru,1 szk.maki tortowej przesianej przez sitko razem z 1 lyzeczka proszku do pieczenia i 1 lyzeczka kakao.Wylewamy na przygotowana duza blaszke i pieczemy ok.30 minut w 180 stopniach i nie ma cudow,musi sie udac :)
Jesli chcemy jasny biszkopt,to wiadomo,rezygnujemy z kakao.





















-
Gość: , bak57.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/22 15:52:58
Ciasto jest BOSKIE. Jadłam, polcam wszystkim,smakuje każdemu;)
-
Gość: Pikotka1, host-89-42.trustnet.pl
2012/07/30 13:55:34
To ciasto jest rzeczywiście pyszne. Robiłam je już nie raz. Polecam.
-
Gość: dominika, ip193-89.ghnet.pl
2012/09/10 12:37:14
ciasto wprost doskonłe :] kradne przepis i zapraszam serdecznie na mój blog
kuchennyorzeszek.blogspot.com/ jest on dopiero w zarodku ale bedzie mi miło jak wpdniesz do mnie
ps u ciebie jest naprawdę przepysznie
pozdrawiam
-
Gość: xxkasiula18xx, 94-154-27-28.zapnet-isp.net
2012/09/20 16:40:52
pyszności ;)
-
Gość: Mora, static-78-8-225-62.ssp.dialog.net.pl
2013/08/09 09:34:34
Wygląda wspaniale i zapewne jest przepyszne! Tylko że trochę drogie... :/.
-
Gość: bola, user-31-174-218-18.play-internet.pl
2013/10/26 10:53:26
Ciasto świetne już kiedyś robiłam wg podobnego przepisu , tylko wg tego to nie wiem ile tej śmietany bo 0,5 l to nie 350 ml
-
Gość: agnieszka, 54.85-237-179.tkchopin.pl
2013/10/30 16:41:03
A ja mam pytanie a propos masy sliwkowo-nutellowej. Czy ona nie bedzie splywac z ciasta, bo z tego co pamietam, oryginalna Nutella nie twardnieje ???
-
2013/10/30 21:38:38
@ bola: Ciasto zrobiłam po raz kolejny, tym razem biszkoptu nie przekroiłam i zmieniłam trochę proporcje składników (podane w nawiasach)
@ Agnieszko: ciasto robiłam już parę razy i nigdy masa nie spływała z ciasta. Masa jest sztywna:)
-
Gość: paula25912, 94-40-46-77.tktelekom.pl
2013/12/10 10:40:40
ile to jest 20 dag nutelli? :)
-
2013/12/12 08:56:35
200 g nutelli
Durszlak.pl